Adana Şalgamının İlk Tescil Belgesi Verildi

(HABER MERKEZİ)-Acılı -acısız seçenekleriyle her damak tadına hitap eden, her mevsimde tüketilebilen, barındırdığı vitamin, mineral ve prebiyotikle “sağlık deposu” olarak tanımlanan “Adana Şalgamı”nı tescil kriterlerine uygun olarak ürettiğini beyan ederek, Adana Ticaret Odası’na başvuran Doğanay Gıda, “Adana Şalgamı” Coğrafi İşaret Tescili (Mahreç İşareti) almaya hak kazandı. ATO Başkanı Atila Menevşe, kentin ilk mahreç işaretli şalgam üreticisi unvanını alan Doğanay Gıda A.Ş. yetkilisi Hasan Doğanay’a, tescil belgesini ATO Yönetim Kurulu Üyeleri Fatih İspir ve Zübeyt Şendur ile Genel Sekreter Birol Yarman’ın bulunduğu törenle verdi.

2015 yılında başlatılan tescil çalışmalarının meyvesini verdiğini, kente özgü bir lezzetin daha ulusal ve uluslararası alanda hak ettiği değeri aldığını dile getiren Başkan Atila Menevşe, geleneksel metotlarla elde edilen ürünlerin kalite standartlarının korunmasının ancak “Coğrafi İşaret Tescili” ile mümkün olabildiğini söyledi. Menevşe, Adana’da tüm şalgam üreticisi firmaların coğrafi işaret belgesinde yer alan kriterlere uygun üretim yapmalarını ve ATO’dan mahreç işaret tescili almalarını arzu ettiklerini vurguladı.

“Adana’yı coğrafi işaretli ürün zengini bir marka kent yapacağız”

Coğrafi İşaretli Ürün tescilinin özel bir çaba gerektirdiğini ifade eden ATO Başkanı Atila Menevşe, “Adana olarak elimizde müthiş bir potansiyel var. Adana kadim ve köklü bir medeniyete ev sahipliği yapmış ve bu kültürü yıllarca barındırmış bir çeşitlilik havzasıdır. Şehrimize ait yöresel ürünlere verdiğimiz önemi, bu ürünlerin gerek ulusal, gerekse uluslararası platformda hak ettiği değeri bulması için yaptığımız çalışmalarla ortaya koyuyoruz. Daha önce Adana Kebabı için aldığımız tescil belgesini, geçtiğimiz Mart ayında da şalgam için aldık. Amacımız; coğrafi işarete konu olan ürünümüzün kalitesini korumak, bilinen özellikte ve aslına uygun olarak üretimini sağlamak ve Adana’yı Coğrafi İşaretli ürün zengini bir marka kent yapmaktır” dedi.

Adana’da coğrafi işaret belgeli ürünlerin artmasının, tanıtıma ve ekonomiye artı değer kazandıracağını ifade eden Menevşe; Adana Şırdanı, Adana Analı Kızlı, Adana Halka Tatlı, Adana İçli Köfte, Adana Aşlama, Adana Bici Bici, Adana Taş Kadayıfı ve Adana Karakuş Tatlısının da coğrafi işaret belgesinin alınması için çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

ATO Başkanı Atila Menevşe’nin elinden ilk tescil belgesini alan, “Adana Şalgamı” ibaresini ve Türk Patent ve Marka Kurumunun Mahreç İşareti logosunu kullanmaya hak kazanan Doğanay Gıda’nın Genel Müdürü Hasan Doğanay’da, ATO’nun aldığı tescil belgesine uygun üretim yaptıklarını, ilerleyen zamanlarda Adana Şalgamını uluslararası platformda en iyi şekilde tanıtmak için gerekli çalışmalara yürüteceklerini belirtti.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor