ADANA’DA KURULAN MHP ADANA’DA KUTLANIYOR (2)

Türkeş konuşmasını “Büyük kudretli Türkiye’yi ayakta selamlıyorum, Tanrı Türk’ü korusun” sözleriyle bitirir.

Kongrede kabul edilen yeni parti ismi ve Yılmaz Yalçıner’in çizdiği üç hilalli amblemin, vatandaşlar tarafından tanınmayacağı için 1969’da yapılacak seçimlerden sonra kullanılmasına karar verilmişse de daha sonra bu karardan vazgeçilmiştir. Amblemin üç hilal mi bozkurt mu olacağı konusu Genel Yönetim Kurulu’na bırakılmıştır.

Partinin ilk belirlenen amblemi iç içe geçmiş üç hilal şeklindeydi. Bu tasarımı hazırlayan Yılmaz Yalçıner, bu amblemin hikâyesini şöyle anlatıyor:

“Partinin amblemi teraziydi. Bunun ve partinin isminin değiştirilmesi söz konusuydu. Partinin ırkçı kanadı bozkurt olsun istiyordu. Biz muhafazakâr kanat bir dergi çıkartıyorduk adı Milli Hareket’ti. Biz partinin adının o derginin adı ve amblemi olsun istiyorduk. Benim çizdiğim amblem 3 hilalin bir uçtan birleştirilmiş şeklindeydi ve maalesef o günün şartlarında gamalı haçı andırıyordu. Bir gün Türkeş Albay’a gazeteciler “Bu sizin amblem gamalı haça benzemiyor mu” diye sordular. O da, “Evet ve ben yasakladım” dedi. Öyle deyince gündemden düşüverdi o amblem. O zaman ben Osmanlı’nın donanma bayrağının üç hilalini sundum. 1960 yılında değiştirilirken, partinin adı milli kelimesi kullanılamadığı için Milliyetçi Hareket Partisi oldu. Amblemi de Osmanlı’nın donanma bayrağı olan 3 hilal oldu. Gençlik kollarına da bozkurt işareti verilerek bir dengeleme sağlandı.” (3)

Alparslan Türkeş, genel başkan seçildiği kurultay salonundan ayrılırken bir grup “kurtar bizi başbuğ diye bağırıp ona Türk bayrağı uzatmıştır. Bayrağı açıp başına koyan Türkeş,

“100 Milyonluk büyük Türkiye’yi hep birlikte kuracağız” cevabını vermiştir.

Kongrede yaşanan tartışmalar esnasında Soner Yalçın’ın “Nihâl Atsız ekibi” diye tanımladığı grubun, Türkeş’e

“Sen git güvendiğin Araplara biat et!”
“Oy toplamak için Arap develere bin!”

Dediği ve parti kimliklerini kürsüye doğru fırlatarak salondan çıktığına dair bir olayı, ismi geçen yazarın yazısı dışında hiçbir yerde görmediğimi ifade etmeliyim. Gruplar arası tartışmalarda böyle sözlerin söylenebileceği varsayılsa dahi, aynı yazıda geçen şu ifadeler var ki kaynak gösterilmesi elzem olmasına rağmen bundan kaçınıldığı görülüyor:
Nihal Atsız, gazetecilere şu açıklamayı yaptı:
“MHP’de Allah, Tanrı’yı kovdu!””

“1969’da Adana’da partinin kongresi oldu. O kongrede CMKP’nin ismi MHP’ye dönüşüyor ve çok büyük olaylar yaşanıyor.  Gerçek ayrılık tam olarak yüzünü gösteriyor ve ikiye bölünüyor.

Gençlerin önemli bir kısmı Nihal Atsız’ı destekliyor. Atsız grubu, “Amblem bozkurt olsun” önerisinde ısrarcıydı. Biy Türkeş’i destekleyen genç ekip ise “üç hilal” olması için bastırıyor. Hatta bir ara “Gençlik kollarında, hilal içinde bir bozkurt amblemi kullanılsın” deniliyor. Kabul görmeyince gerilim tırmanyorı ve büyük kavgalar çıkıyor.. Sopalarla birbirine giriyor partililer.Polis bile müdahale etmekte zorlanıyor. O gün Türkeş ekibi  seçimi kazanıyor. Partinin adı MHP olarak değiştiriliyor Amblem ise üç hilal oluyor.

24 Şubat 1969’da toplanan Genel İdare Kurulu, 25 Şubat’tan itibaren partinin adının Milliyetçi Hareket olarak değiştirilmesi kararını onamış ve resmî değişimi sağlamışlardır. Parti amblemi olarak üç hilal, gençlik amblemi olarak “hilalli bozkurt” kullanılması kararlaştırılmıştır.”

,,,,,    ,,,,,  ,,,

  Yukarıdaki yazı MHP’nin Adana’da kuruluşunun hikayesidir. Anlaşılıyor ki, bu hikaye bitmeyecek.. Belki de devamı gelecek. Mart ayı yaklaşıyor, Türkiye yerel seçimlere giriyor. MHP Adana’da iddiasını sürdürüyor ve lideri Devlet Bahçeli, partisinin kuruluş yıldönümünü Adana’da kutlayacaklarını, dünkü grup toplantısında açıklıyor.

Türk siyaset tarihine damga vuran ve Adana’da kurulan MHP, tüm teşkilatlarıyla yerel seçime olduğu kadar, doğum gününe de büyük şevkle hazırlanıyor.. Anlaşılıyor ki Devlet Bahçeli, Adana’daki yerel seçimlere tahminlerin de ötesinde büyük değer veriyor. Sözün kısası yarış başladı, hem de eskilerden çok daha hızlı başladı.. İpi kim göğüsleyecek 31 Mart gecesi belli olacak.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor