“Adana’daki Çiftçi İyi mi?

ADANA (BÖLGE)-İyi Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk, her fırsatta Adana’yı ve Adana’nın sorunlarını dile getirmeye devam ediyor. Genel kurulda görüşmeler esnasında söz alarak kürsüden, “Adana’da çiftçi iyi mi? diye sordu, narenciye üreticileri perişan; dolu, sıcak, arkasından gelen sağanak yağışlar nedeniyle narenciye üretimini önümüzdeki yıllarda bulamayacağız.

“Enterdonat”  adı verilen limon cinsini yarın bulamayacağız. Portakal, mandalina üretimi de herhâlde yüzde 50’ler civarında az olacak. En erkenci bir tür olan Enterdonat, limon dünyada en çok Türkiye’nin Doğu Akdeniz Bölgesi’nde yetiştirilmektedir. Dünyanın en fazla Enterdonat üreten ülkesi 450.000 ton ile Türkiye’dir. Plansızlık diğer tarım ürünlerinde olduğu gibi limonda da kendisini gösteriyor ve üretim tamamen çiftçinin tercihine terk ediliyor. Bu durum ise ileride limon ara ürünlerin ortadan kalkmasına kadar gidecek bir sürecin başlamasına sebebiyet verecektir. Bu nedenle çiftçinin, tarımda planlı bir şekilde üretim yapılması sağlanmalı ve bu planlamaya katkı sağlanabilmesi için çiftçinin dolu nedeniyle yaşadığı maddi zararın giderilmesiyle planlamaya başlanmalıdır. Ödemelerini yapamayan çiftçi ürünü hasat edememekte, tarım yapmaktan vazgeçmeye başlamakta bu nedenlerle ülkemiz tarımda dışa bağımlı hale gelmektedir. Bundan haberdar mısınız? Bunların tedbirini alıyor musunuz? dedi.

“Adana 2018-2019 üretim sezonunda tarımda yaşanabilecek tüm doğal afetleri yaşadı. Dolu, fırtına, aşırı yağış ve arkasından aşırı sıcak nedeniyle rekoltede % 80-90’lara varan düşüş görülmektedir. Özellikle narenciye bahçeleri büyük zarar görmüş, bahçelerde limon bulunmamaktadır.

Bu bağlamda;

Şiddetli yağış, dolu, sel ve su baskınları ürünlerin zarar görmesine neden olmuştur. 2018-2019 üretim döneminde tarımsal üretim; aşırı sıcaktan dolayı rekoltede % 80-90’lara varan düşüş yaşanmıştır. Narenciye üreticisini desteklemek ve kredi faizlerinin silinmesi için bir çalışmanız olacak mıdır?

Ziraat Bankası tarafından % 8-11’den % 16’ya çıkarılan tarımsal kredi faizlerinin, tekrar eski hali olan %8-%11’e düşürülmesi konusunda bir çalışmanız olacak mıdır?

Bakanlık olarak; hem ülke ekonomisine katkı sağlamak, tarımda durma noktasına gelen üretimi canlandırmak, narenciyede zarar eden çiftçiyi kalkındırmak için , “üretim planlama” çalışması ne zaman hayata geçirilecektir?

Koncuk, bu konu ile ilgili sorularının Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli tarafından yazılıolarak cevaplandırılmasını isteyerek Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına ilettiğini belirtti.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor