ADANA’YI MODERN VOLEYBOLLE TANIŞTIRAN KARAZİNCİR’İN ARDINDAN

Adanalı Uluslararası Eski Voleybol Hakemi Nevzat Karazincir 90 yaşında vefat etti. Yaklaşık 3 yıl önce Atatürk Caddesi’nde yolun karşısına geçerken geçirdiği trafik kazasında kalça kemiğini kıran ve evinden çıkamayan Karazincir, kalp krizi sonucunda yaşamını kaybetti.

Tarsus Amerikan Koleji ve Çağ Üniversitesi’nde uzun yıllardır İngilizce öğretmenliği ve bölüm başkanlığı yapan kızı Rana Karazincir’i telefonla aradım. Ağlamaklı bir şekilde, “Son yıllarda biraz da yaşlı olmaları nedeniyle babam ve annemle çok yakından ilgileniyordum. Babam vefat etmeden bir gece önce erkenden uyudu. Yürüme zorluğunun dışında çok büyük sorunu yoktu. Ancak, yaşlılığa bağlı hastalıkları vardı. Sabah 8 gibi yatağında vefat etmişti. Kahrolduk. Yıkıldık. Babam sporcu ve insan olarak hepsinden öte aile reisi olarak mükemmel birisiydi. Kent yöneticileri ve Milli takıma kazandırdığı sporcuları evi ziyaret ettiğinde çok keyiflenir ve mutlu olurdu. Acımız büyük” diyerek üzüntüsünü anlattı.

Yaşı 30’un altında olanlar Nevzat Karazincir’in sporcu, antrenör, hakem ve yönetici tarafını bilmezler. Nevzat ağabey üniversite yıllarında Darüşşafaka, Modaspor ve Fenerbahçe kulübünde hem atletizm yaptı, futbol kaleciliğinin yanı sıra, hem de voleybol oynadı. O dönemin Fenerbahçe yöneticileri İstanbul’da kulüpte antrenör olarak kalması konusunda yoğun baskılarına rağmen “Memleket çocuklarına hizmet edeceğim” diyerek Adana’ya dönmeyi tercih etti.

Başta okul takımları olmak üzere, Torosspor, Milli Mensucat, Karataşspor, 1. Ligde Çukobirlikspor, Güney Sanayi ve Sasaspor takımlarında uzun yıllar antrenörlük yaptı. Adana’yı Modern voleybolla tanıştırdı ve birçok şampiyonluklar yaşadı. Karazincir, voleybolda milli takımlara Aziz Kalaoğlu, Oktay Kökten, Mustafa Salar, Özcan ve İbrahim Sarıtürk, Muhsin Gökmen, Sencer Tokgöz, Mustafa Izkır ve Necati Güler gibi onlarca sporcuyu kazandırdı. 1960-1990 yılları arasında voleybola ilgi duyan tüm genç bayan ve erkekleri bir yerlere taşıdı.

 Türkiye’nin ilk uluslararası Voleybol Hakemlerinden birisi olan Karazincir, Türkiye finallerinin yanı sıra, Akdeniz Oyunları, Balkan ve Avrupa Şampiyonaları ile olimpiyat elemelerinde hakem olarak görev yaptı. Birçok bölgede hakem kursları açan Karazincir, Voleybol Federasyonu’nda da Merkez Hakem Kurulunda ve diğer birimlerde görevler yaptı. Adana İl temsilciliği yaptığı dönemlerde sporcu, hakem, antrenör ve kulüp sayısının artmasını sağladı.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar da geçtiğimiz günlerde Nevzat Karazincir’i evinde ziyaret ederek bir süre sohbet etti. Zeydan Karalar, ziyaret sırasında Şakirpaşa Çok Amaçlı Spor Kompleksi’ne Nevzat Karazincir’in adının verildiğini açıklamıştı.

Evli ve 3 kızı bulunan Karazincir’in cenazesi pandemi nedeniyle kısa bir törenle Asri Mezarlığı’nda toprağa verildi. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi eski yönetim kurulu üyesi ve uluslararası eski voleybol hakemi Oktar Tertemiz, merhum Karazincir’i çok güzel anlattı. “Fenerbahçe’de aynı takımda oynadık. Benim kaptanım ve ağabeyimdi. Adana ve Türk sporuna çok önemli katkıları var. İstanbul’da kalsaydı, direkt federasyon başkanı olurdu. Adana ve Anadolu’ya hizmet etmeyi arzuladı. Türk sporunda iz bıraktı. Mekanı cennet olsun.”

Nevzat ağabey aynı dönemlerde Erkek Lisesi mezunlarıyla yılın belirli bir gününde Çukurova Kulübü’nde yemekli gece düzenlerdi. Bunun organizasyonunu Ruhi Polisçi ve Eczacı Orhan Kalaoğlu yapardı. Adana’nın yanı sıra Mersin, Ankara, İstanbul, İzmir, Gaziantep, Malatya’dan gelen Erkek Liseliler eski fotoğraflarla hasret giderirlerdi. Ben de bunu haber yapardım. Çoğu vefat etti. Mekanları cennet olsun.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor