Ali Hoşfikirer mezarı başında anılacak

20 Mart 2012 tarihinde yitirdiğimiz Adana ve Türk sporuna adını altın harflerle yazdıran efsane teknik direktör Ali Hoşfirirer, ölümünün 13. yıldönümünde mezarı başında anılacak.

20 Mart 2024 Çarşamba günü (bugün) saat 11.00’de Kabasakal Mezarlığı’ndaki kabri başında anılacak olan Hoşfikirer, uzun yıllar Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği Adana Şube Başkanlığı’nı yapmıştı. Hoşfikirer, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti kurucu üyesiydi.

Adana Demirspor Kulübü’nden yapılan açıklama aynen şöyle;

“Adana’nın ve Adana Demirspor’un unutulmak hocası Ali Hoşfikirer 1944 yılında Adana’da doğdu. Futbol hayatı ve teknik direktörlük yaşantısı hep Adana ve Güney Bölgesi takımlarında olmuştur. 1980’lerden ölümüne kadar Adana futboluna hizmet etmiş ve birçok Süper Lig ve 1. Lig ekibi çalıştırmıştır.

Profesyonel antrenörlük kariyerine Coşkun Özarı’nın yardımcısı olarak Adana Demirspor’da başladı ve faal teknik direktör olarak gene en son 2000 yılında Adana Demirspor’u çalıştırarak başladığı yerde bitirmiş oldu. Özellikle 80’li yıllarda oldukça başarılı oldu. 1986-1987 sezonunda Adana Demirspor’u 1. Lig Şampiyonu yaparak Süper Lig’e yükseltti.

Aynı başarıya bir sezon sonra 1987-1988 sezonunda Adanaspor’u da şampiyon yapıp Süper Lig’e yükselterek ulaştı. 1990-1991 sezonunda Adana Demirspor’u bir kez daha 1. Lig şampiyonu yaparak Süper Lig’e yükselti. Diğer 3 şampiyonluğunu ise o zaman Türkiye 3. Futbol Ligi olan şampiyonluk durumunda şimdiki PTT 1. Lig’e yüksenilen statüde önce 1985-1986 sezonunda Reyhanlıspor’u 3. Ligden Türkiye 2. Futbol Ligi’ne yükseltirken, 1992-1993 sezonunda ise Hatayspor’u 3. Ligden Türkiye 2. Futbol Ligi’ne yükseltti ve en son olarak 1994-1995 sezonunda Şanlıurfaspor’u 3. Ligden Türkiye 2. Futbol Ligi’ne yükselterek son şampiyonluğunu yaşamış oldu.

1993-1994 sezonunda İnegölspor’da ise Türkiye 2. Futbol Ligi’ne Yükselme Play-Off Final maçında Kahramanmaraşspor’a penaltı atışlarıyla elenerek şampiyonluğun kapısından döndü. 1996-1997 sezonunda ise Konyaspor’da görev alırken Adana Demirspor’la aynı Klasman Grubunda liderlik mücadelesi verirken, Adana Demirspor’u geçerek Klasman grubu birincisi olarak takımına play-off’a katılma vizesi aldı, fakat Antalya’da oynanan Süper Lig’e çıkma Play-Off müsabakalarında çeyrek finalde bir başka Adana takımı Adanaspor’a elendi.

Bu başarılarıyla Türk futbol tarihinde birçok rekora sahip ya da ortak olmayı başarırken, futbol kamuoyu tarafından “Şampiyon Ali” ünvanına layık görüldü. Ayrıca 1995-1996 sezonunda Adana Demirspor’u çalıştırırken bugünkü PTT 1. Lig statüsünde olan Türkiye 2. Futbol Ligi B klasmanında Gündüz Tekin Onay’ın çalıştırdığı Adanaspor’la aynı grupta yer almış, 27.08.1995 tarihinde oynanan Çukurova Derbisinde rakibini 5-1 gibi tarihi bir skorla yenerek unutulmaz Demirspor-Adanaspor derbileri arasında resmi maçlarda oynanan en farklı galibiyetin alınmasında baş mimarı olmuştur.

Ali Hoşfikirer’in başarıları sadece yurtiçinde değil, yurtdışında da fark edilmiştir. Fas’ın ünlü takımı Raya Casablanca kendisine transfer teklifi götürmüş, görüşmeleri o dönem Raya Casablanca’nın menajeri Yüksel Yeşilova yürütmüş, fakat o dönem görev yaptığı Sidespor’da yöneticiler Ali Hoşfikirer’in görevde kalması için yoğun uğraşlar vermesiyle, görevine devam etmiş, teklifi kabul etmemiştir. Böylelikle o yıl itibariyle yurtdışında takım çalıştıracak ilk Türk Teknik Direktör olma ünvanına sahip olamamıştır. Profesyonel Liglerde çalıştırdığı takımlarda 6 şampiyonluk yaşayarak Türkiye Liglerinde en çok şampiyonluk yaşayan Teknik Direktör olma ünvanına sahiptir.

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nin kuruculuğunu, Türkiye Spor Yazarları Derneği’nin de asli üyeliğini, yapan Şampiyon Ali, gazeteciliğinin yanında Türk futboluna da son dönemlerde  Türkiye Futbol Federasyonu Milli Takımlar Oyuncu İzleme Komitesi Üyesi olarak katkı sağlıyordu. Vakitsiz, zamansız bir dönemde kaybettik. Ancak sezon başında anısına yapılan Antalyaspor karşılaşmasında olduğu gibi ne Adana, ne Adana Demirspor kulübü ne de Demirspor taraftarı Şampiyon Ali’sini unutmadı, unutmayacak.” (BÖLGE SPOR)

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor