Anestezi yok, sevgi var

Röportaj: Yener EKİNCİ

ÖZEL İNDİRİMDEN FAYDALANMAK İÇİN : 0 (541) 580 89 03

ADANA (BÖLGE) – Adana’da, evcil hayvanların da artık özel bir kuaförü var. İlk Pati Pet Kuaför’ü, kısa bir süre önce; Güzelyalı Mahallesi, Turgut Özal Bulvarı üzerinde görkemli bir törenle hizmete açıldı.    Buraya getirilen can dostlar; ağız ve tüy bakımından, tırnak ve tüy kesimine kadar hijyenik bir dizi işlemden geçiriliyor. Banyo yaptırılan, havluyla kurutulan, fön çekilen, parfüm sıkılan, başlarına toka takılarak elbise giydirilen kedi ve köpeklerin geçtiği aşamalar, sahiplerine de keyifli anlar yaşatıyor. Bu işlemler sırasında hırçınlaşmadan sakince bekleyen, neşeli oldukları gözlenen hayvanların durumdan hoşnut, sevimli halleri ise gülümsetiyor.

RÖPORTAJA ÖZEL YÜZDE 25 İNDİRİM

Kuaförün işletmeciliğini ise Çukurova Üniversitesi Moda Tasarımı Bölümü’nden mezun olan 22 yaşında ki İlknur Kılıç yapıyor. Hayvansever bir aktivist olan İlknur Kılıç, pet hayvan bakımı ve kuaförlüğü üzerine eğitim görerek sertifikasını aldıktan sonra, açtığı merkezle, şehirde ki önemli bir ihtiyacı da karşılamış oldu. Kılıç, tıraş olan ve bakımı yapılan hayvanın mutluluğunun gözlerinden okunduğunu dile getirerek, “Birçok kez karşılaştık ki, yaptığımız tıraşlardan sonra hayvan kendini daha mutlu ve rahat hissediyor. Çünkü eğer biraz bakımsız kalmışsa, vücudunda ‘kıtlık’ dediğimiz keçeleşme başlıyor. Taranmadığı zaman tüyler derinin hava almasını engelliyor ve bu yüzden de deri hastalıkları oluşabiliyor” diye konuştu. Mesleğiyle alakalı sorularımızı yanıtlayan İlknur Kılıç, aynı zamanda ricamızı geri çevirmeyip, röportajı okuyarak kendisine ulaşan hayvan sahiplerine, yüzde 25 indirim uygulama nezaketi gösterdi. Kendisine okurlarımız adına teşekkür ediyoruz.

Bu sektöre girmeye nasıl karar verdiniz?

Kendimi bildim bileli, sokak hayvanlarının daha iyi şartlarda yaşaması için mücadele eden bir hayvanseverim. Özellikle üniversite sonrası; sokak hayvanlarını besleme, tedavi ettirme ve onların haklarını savunma gibi çabalarımız, günlük rutinlerimiz haline geldi. Geriye dönüp baktığımda, amacıma uygun olarak çok olumlu çalışmalar yaptığımı fark ettim. İlk Pati ise hayalimde olan bir işletmeydi. ‘’Hayvanlar için daha fazla ne yapabilirim?’’ sorusundan yola çıkarak burayı açmaya karar verdim. Burası, ticari işletmeden ziyade, hayvanseverlerin buluştuğu bir dostlar mekanı aslında.

Pet kuaförü nedir ve hangi hizmetleri verir?

Pet kuaför kelimesinin Türkçe karşılığı hayvan kuaförüdür. Kedi, köpek gibi bakıma ihtiyacı olan hayvanların yıkanma, tüy bakımları, tüy kesimleri, tırnak kesimleri ya da taranma işlemleri pet kuaförlerince yapılır. Özellikle uzun tüylere sahip olan hayvanlara belirli periyotlarla tüy kesimi yapılmaktadır. Bu sürecin en iyi şekilde atlatılması ve evcil hayvanın sağlıklı bir ortamda bakımının yapılması, evcil hayvan sahipleri için oldukça önemlidir.  Biz burada, yoğun iş yaşamında evcil hayvan besleyenlere yardımcı olma görevi görüyoruz.

İnsanların evcil hayvanlarını kuaföre bıraktıklarında herhangi bir endişe yaşıyorlar mı?

Evcil hayvanlarımız bizim evlatlarımız gibidir ve bu konuda kuaföre olan güven de son derece önemlidir. İnsanlar, evcil hayvanlarını tıraş ya da banyo için bıraktıklarında bazı endişeler duyuyorlar; ancak bu genellikle ilk defa getirdiklerinde yaşanıyor. Endişeleri; ‘Hayvanıma nasıl davranacaklar? Tıraşı nasıl olacak?’’ gibi oluyor genellikle.

İşlemler sırasında, evcil hayvanlar için hayati tehlike yaratabilecek herhangi bir durum olabiliyor mu?

Kediler ve köpekler tıraş olurken az da olsa korkabiliyorlar. Heyecanlanmaları normal karşılanabilir. Kuaför ilgili, işini bilen biri olur da, sevgiyle yaklaşarak tıraş ve banyo yaparsa, hayvanlar daha az korkarlar. En büyük tehlike, anestezili kedi ve köpek tıraşları diyebiliriz. Tıraş işlemi kesinlikle anestezi uygulanmadan yapılmalı. Örneğin, bir kediyi tıraş yaparken çok zorlanıyoruz; ama anestezi uygulamasını kullanmıyoruz. Anestezi ile işlem yapsak kısa süre içinde işimiz biter; fakat biz anestezi kullanmıyoruz. Bizim özelliğimiz; anestezisiz tıraş yapmak.  Bu işin uyuşturucu ya da anestezi olmadan yapılması lazım… Biz emek veriyoruz. 

Bir pet kuaföründe olmazsa olmaz özellikler nelerdir?

Bir pet kuaförü kesinlikle hayvan sevmeli, sabırlı olmalı ve sakin davranmalıdır. Tıraş esnasında kedi ya da köpeklerle çok iyi kontak kurmalı mesleğine eli yatkın olmalı… Çalışma ortamının hijyen kurallarına uygun olması çok önemlidir ve buna çok dikkat edilmelidir.

Evcil hayvanlar için doğru tıraş zamanı var mı?

Kedi- köpeğin ırkına göre tıraş süresi değişkenlik gösterir.  Köpeğin göz önü dolmaya başladığı zaman tıraşa ihtiyacı olur. Bazı köpekler için ise 2-3 ay içerisinde tekrardan tıraş yapılması gerekebilir. Genel olarak kedilerin 2 ayda bir, köpeklerin ise vücut proporsiyonu bozulduktan sonra tıraş edilmesi lazım.  Bu işlemlerin çok da süresini uzatmamak gerekir. Maksimum 2 ay içinde tıraş işlemi yapılmalı. 

Bakım yapılmayan bir köpekte ne gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir?

Köpeklerin sürekli taranması ve doğru ürünlerle düzgün yıkanması gerekiyor.  Yıkandıktan sonra hayvanın güzel bir şekilde kurutulması da çok önemli bir nokta…Yıkanmayan bir köpekte mantar oluşma ihtimali var. Düzgün yıkanmayan bir köpek derisinde koku ve kaşıntı gibi durumlar ortaya çıkabiliyor ve hayvan da bu durumdan rahatsızlık duyabiliyor. Köpeğin mutluluğunu bu unsurular etkiliyor.

Bu röportajı okuyup da gelen hayvan sahiplerine özel bir indirim yapabilir misiniz?

Elbette… Bütün işlemleri kapsayacak şekilde, yüzde 25’lik bir indirim uygulayabiliriz. 

Bu keyfili sohbetin gerçekleşmesine zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.

Ben teşekkür eder, yayın hayatınızda başarılar dilerim.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor