ATATÜRK: FENALIKLAR DİN PERDESİ ALTINDAKİ MELANETTEN GELMİŞTİR

O gün gençlerle yaptığı görüşmelerden mutlu ayrılan Mustafa Kemal paşa akşamki 150 kişilik belediye ziyafetinde de Kadıköylü Ramazan Ağa’nın nükte dolu sohbetiyle neşelenmişti.

Söz alan Belediye Reisi Ali Münif Bey kısa konuşmasında şunları söyledi: “Tarihler size millet kurtarıcısı, devlet kurucusu ve halaskar gibi sıfatlar verecektir. Lakin ben size en layık olan sıfatı şöyle arz edebilirim; insanlığı Tufandan kurtaran Nuh, insanların kinci babasıdır. Siğz de Türklüğü kan ve ateş tufanından kurtardığınız için tarihlerde ebedi bir am bırakacaksınız.”

PAŞA’NIN KONUŞMASI

Gazi Paşa’nın, Ali Münif Bey’e cevaben yaptığı konuşmadan bazı pasajları sunuyorum: “Muterem Efendiler; şu dakikada Adana’nın Adana’nın her sınıfından, her tabakasından, eşafından değerli insanlarla bir arada bulunuyorum. (…) Çok isterdim ki, duygularımı bütün Adanalılara söyleyebileyim. Ama buna olanak bulunmadığından bu yürekten arzumu sizlerin aracılığıyla halkımıza duyurulmasını rica ederim. (…) Burada bugünkü gözlemlerim, dinlediğim nutuklar ve Adanalıların bende bıraktığı izlenimler şu olmuştur. ADANALILARLA ÇOK FAZLA GÖRÜŞMEYE GEREK YOKTUR. ÇÜNKÜ BÜTÜN SÖYLEYECEKLERİMİ, DUYGULARIMI ÇOK DERİNDEN ANLAMIŞ BULUNMAKTADIRLAR.”

Belediye Reisinin hakkında söylediklerini değerli bulduğunu, ancak ulusal mücadelede kazanılan büyük başarının kendisinden değil, millet bütünlüğü ve beraberliğinden kaynaklandığını anlattıktan sonra  şöyle devam etti: “Tarihi yapan akıl, mantık, muhakeme değil, belki bunlardan çok daha kudretli olan hayattır. Düşmanlarımızın hakkımızdaki düşünceleri yüzyılların birikiminden oluşmaktadır. Ancak bizler, bugün ulaşılmış gelişmeleri kabul ederek, ilim ve uygarlık gereklerine dayanarak uygar milletlerin bilim düzeylerine ulaşarak onları yenebiliriz.”

(…)

 “Bizi yanlış yola yönlendiren habisler  çoğunlukla din perdesine bürünmüşlerdir. Saf ve temiz halkımızı hep şeriat sözleriyle aldatmışlardır. Tarihimii okuyunuz, dinleyiniz. Görürsünüz ki,  milleti  mahveden, esir eden harab eden FENALIKLAR HEP DİN PERDESİ ALTINDAKİ MELANETTEN GELMİŞTİR. ONLAR, HER TÜRLÜ HAREKETİ DİNLE KARIŞTIRIRLAR.”

Paşa ertesi sabah Kolorduyu ziyaret etti. Kolordu Komutanı Kenan Bey (Sonradan general olmuştur) güneşli, pırıl pırıl havadan yararlanarak konuklarını askeri mahfelde ağırladı. Paşa’nın, bir gün önceki mutluluğu burada da sürdü. Sıcak sohbetler arasında, orduevi bahçesinde fotoğraflar çekildi.

O gün Cuma’ydı. Akşam, insanları kendi öz çıkarları için vicdansızca kandıran kara beyinli din tacirlerine karşı dikkatli olunmasını isteyen Gazi, Cuma Namazı için Ulu Cami’ye gitti. Buraya geleceği tahmin edilmiş olmalı ki, mabedin her yanını halaskar’ı görmeki çin gelmiş olan halk doldurmuştu. Girişte ve çıkışta halkın gösterdiği coşkulu sevgi gösterisi son derece etkileyiciydi.

YARIN: ZİYARETLERE DEVAM

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor