Av.Küçük: Doğru karar

ADANA (BÖLGE)-Anayasa Mahkemesi (AYM) Ankara’da Gezi eylemleri sırasında polis şiddetine maruz kalan Ankara Barosu mensubu meslektaşımız Av. Eda Ayşegül Kılıç’ın başvurusunda işkence yasağıyla toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının ihlal edildiğine ve meslektaşımıza 37 bin 500 lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Anayasa Mahkemesi’nin kararı dün Resmi Gazete’de yayınlandı.

Kararda, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “amirlerinin ve yasanın verdiği yetkiyi kullandılar” diyerek takipsizlik kararı verilen soruşturmayla ilgili olarak polislerin soruşturulmaması, “fiili dokunulmazlıktan yararlandıkları algısı oluşturur” denilmiştir.

Gerekçeli kararda “Barışçıl toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı kullanılırken kişilerin kamu düzeni açısından tehlike oluşturmayan ve şiddet içermeyen davranışlarına devletin sabır ve hoşgörü göstermesi çoğulcu demokrasinin gereğidir” ifadelerine yer verilmiştir.

Baro Başkanı Av. Veli Küçük, meslektaşı hakkında Anayasa Mahkemesi’nin olumlu yöndeki kararını değerlendirdi.

Osman Kavala kararından sonra Gezi eylemlerinin yeniden tartışma konusu olduğunu hatırlatan Baro Başkanı Av. Veli Küçük, “2013 yılının haziran ayında başlayan Gezi Parkı Eylemleri, hâlâ ülke gündemindeki güncelliğini korumaktadır. Toplumun çeşitli kesimlerinden milyonlarca insan, en başta ortak yaşama olan inancı ve devlet baskı ve şiddetine son verilmesi taleplerini dile getirmek için Türkiye’nin hemen hemen her yerinde meydanlara çıktı. Siyasi iktidar ise kolluk gücü marifetiyle kendi halkına karşı biber gazı, plastik mermi, cop, tazyikli ve boyalı su kullandı. Eylemleri orantısız güç kullanarak bastırmaya çalıştı. Neticesinde pek çok kişi öldü; pek çok insan uzuvlarını kaybetti; yaralandı ve şiddete maruz kaldı.

Anayasa Mahkemesi’nin son dönemde çoğulcu demokrasi, devletin farklı ses ve düşüncelere daha fazla tahammül göstermesi gibi söylemlerimize vurgu yapılarak verdiği bu tarz kararlar hukuk devleti, yargı bağımsızlığı adına önemli ve umut vericidir.” dedi

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor