BABASINI MODEL ALDI ULUSLARARASI VOLEYBOL HAKEMİ OLDU

RÖPORTAJ: RAMAZAN ŞANIVAR

ADANA (BÖLGE)-Adanalı Ozan Çağı Sarıkaya, babası ulusal voleybol hakemi ve eski Voleybol Federasyonu Adana İl Temsilcisi Bumin Sarıkaya’yı model alarak ve çok çaba göstererek uluslararası voleybol hakemi oldu. 8 yılda Türkiye’nin yanı sıra onlarca Avrupa Kupası finalleri yöneterek adından söz ettirmeye başladı.

Baba Bumin Sarıkaya, 1976 yılında Adana’nın ilk uluslararası voleybol hakemi ve antrenörü merhum Nevzat Karazincir’in açtığı hakem kursuna girdi. Özellikle 1997 yılından 2007 yılına kadar Adana ve Türkiye genelinde önemli karşılaşmaları yönetti. Aynı zamanda Voleybol Federasyonu İl Temsilciliği görevinde bulundu. Oğlu Ozan Çağı Sarıkaya’nın iyi bir sporcu olmasının yanı sıra iyi bir hakem olması için büyük çaba gösterdi.

Başta DSİ Spor olmak üzere farklı kulüplerde forma giydi. Babasının teşvikiyle hakemliğe önem verdi. 1999 yılında babasının Adana’da açtığı kursa katılarak aday hakem oldu. Sürekli maçlar yöneterek kendini geliştirdi önce bölge hakemi, ardından da uluslararası hakem olmayı başardı.

Ozan Sarıkaya, BÖLGE GAZETESİ’nin sorularını şöyle yanıtladı:

Kendinizden söz eder misiniz ? Eğitiminiz nedir? Hangi sporlarla ilgilendiniz? Ne gibi başarılarınız var?

6 Temmuz 1981 yılında Adana’da doğdum. İlkokulu İsmet İnönü, Gazi Ortaokulu, Anadolu Öğretmen Lisesi’nden mezun oldu. 2007 yılında Çukurova Üniversitesi İngilizce Bölümünü bitirdim. Bununla yetinmedim. Sporcu olmamdan dolayı Çukurova Üniversitesi Beden Eğitimi Bölümü spor yöneticiliği dalında yüksek lisans yaptım.

Başta DSİ Spor olmak üzere farklı kulüplerde uzun yıllar pasör olarak voleybol oynadım. Model aldığım babamdan dolayı hakemliği çok önemsedim. 1999 yılında babamın açtığı hakem kursuna girerek ve tüm kursiyerlerden daha çok özveri göstererek aday hakem oldum. Sürekli maçlar yöneterek bölge hakemi, ardından da 2003 yılında Ankara’da açılan ulusal hakem kursuna katıldım. 2012 yılında  Nevzat Karazincir’den sonra Adana’nın ikinci uluslararası hakemi oldum. Burada çok iyi derecede İngilizce bilmenin avantajını yakaladım.

Ozan hocam, Türkiye’de ve yurt dışında ne gibi maçlar yönettiniz ? Türkiye’de mi, yoksa Avrupa’da mı maç yönetmek daha kolay?

2007 yılında Uluslararası Plaj Voleybolu müsabakalarında başarıyla görev yaptım. 2012 yılında Eczacıbaşı-Vakıfbank Kadın Voleybol final maçını yönettim. Daha sonra Fenerbahçe-Arkas final maçını yönettim. 2010 yılında Makedonya’da gerçekleştirilen Balkan şampiyonasında Bulgaristan-Sırbistan final karşılaşmasını yönetim. 2011’de Kanarya Adaları’nda gerçekleştirilen dünya şampiyonasında görev aldım. 2013’de Mersin’de yapılan Akdeniz Oyunları Plaj voleybolda final maçını yönettim. 2015’te Avrupa Kupası Sırbistan-Rusya yarı final karşılaşması, 2019’da Almanya-Slovenya çeyrek final, 2019’da İtalya-Polonya Avrupa Şampiyonası, 2021’de Avrupa gümüş ligi Makedonya-Danimarka final maçlarını yönettim.2021 Eylül ayında Avrupa Erkekler şampiyonasında 24 uluslararası hakemden sadece bana görev verdiler. Bu beni çok mutlu etti. Buna layık olmaya çalışacağım. Bunun yanı sıra 3 kez Türkiye Kupası, 2 kez süper kupa maçları yönettim. Türkiye ve Avrupa’da maç yönetmenin çok farkı yok. Her maçın kendine özgü zorlukları var.

Şimdilerde ne gibi hedefleriniz var. Ayrıca Van’da görev yapıyorsunuz. Bu göreve giderken zor olmuyor mu?

En büyük hedefim, sporcu, hakem, antrenör ve yöneticilerin rüyası olan olimpiyat oyunlarında görev yapmaktır. Dilerim bu şansı yakalarım. Van’da 8 yıldır İngilizce öğretmeni olarak severek ve isteyerek görev yapıyorum. Uluslararası maçlara giderken valimizin ve milli eğitim müdürümüzün de desteğiyle görevli belgesi alıyorum. Adana doğumlu olmama rağmen, Van benim ikinci vatanım. Orada öğrencilerime kendimden de örnekler vererek spor bilinci ve kültürünü aşılıyorum. Ancak, geçen hafta evlendim. Tayinimi Adana’ya isteyeceğim. Fırsat buldukça yine Van’a öğrenci, öğretmen ve diğer dostlarımı görmeye, hasret gidermeye çalışacağım.

Genç hakemlere ne gibi önerileriniz var? Uluslararası hakem olmak kolay mı? Bu kadar ülkeyi kendi olanaklarınızla görebilir miydiniz ? Sanıyorum bunun manevi keyfi de büyük.

Öncelikle güzel bir noktaya değindiniz. Gerçeği söylemek gerekirse bu kadar ülkeye asla kendi imkânlarımla gidemezdim. Genç yaşta çok ülke gezdim ve görev yaptım. Elbette bizlerin yerinde olmak isteyenlerin sayısı çoktur. Ben başarımı, önce iyi derecede İngilizce bilmeme sonra da çok uluslararası maçlarda hakem izleyerek, uluslararası oyun kurallarını çok iyi özümseyerek buralara geldim. Elbette bu çok kolay olmadı. Bu bağlamda: genç hakemler çok çalışmalı, sağlık ve eğitimlerine büyük önem vermeli. Hayal etmeleri ve hedef koymaları şart. Hepsinden öte özel yaşamlarına dikkat etmeleri gerekir. Yabancı teknik yayın okumalı ve izlemeleri gerekir.

BABA BUMİN SARIKAYA: “OZAN ÇOK İSTEDİ VE BAŞARDI”

Ulusal Hakem Mehmet Bumin Sarıkaya, oğlu Ozan ile gurur duyduğunu, insan ve hakem olarak da mükemmel birisi olduğunu söyledi.

Ozan’ın küçük yaşlarda sporla tanıştığını, iyi bir voleybolcu olduğunu, Ozan’ı yönettiği maçlara da birlikte götürdüğünü ifade eden Bumin Sarıkaya, şöyle devam etti:

“Her alanda istemek başarmanın yarısı. Ozan biraz da benden dolayı hakemliği çok benimsedi. Evde bile 24 saat voleybol konuşurduk. Kuralları tartışırdık. Benim açtığım kurstan mezun oldu. Boynuz kulağı geçer örneğinde olduğu gibi, hakemlikte beni geride bıraktı. Aday, bölge, ulusal ve uluslararası hakemlikte kendini hissettirdi. Kurallı ve disiplinli olmasının çok yararlarını hissedildi.. Özellikle uluslararası hakemlikte İngilizce bilmenin, bilgisayarı iyi kullanmanın çok yararını gördü. Yönettiği tüm maçlarda gözlemcisinden bu nedenle iyi notlar aldı. Ben Ozan’dan gelecek için çok umutluyum. Ozan’ın sporun zirvesi olan olimpiyat oyunlarında bir gün düdük çalacağına inanıyorum. “

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor