BASIN ÖZGÜRDÜR SANSÜR EDİLEMEZ!..

Demokrasinin yüzde yüz uygulandığı ülkelerde “Basın hürdür ve sansür edilemez” sözüı garip karşılanır, “Olur mu öyle şey… Basın sansür edilebilir mi?” denir.

Olur, olur.. Hem de bal gibi olur.. Hem sansür olur, hem adrese teslim aynı manşet ve aynı haber birkaç gazetede birden aynı gün verilir.

Demokrasinin olduğu ülkelerde, bu tip gazeteler protesto edilir, okuyucu bulamaz ve sonunda kapısına kilit vurmak zorunda kalır.

Dünya çapında özgürlük ve demokrasinin yayılmasını destekleyen Washington merkezli bağımsız  sivil toplum örgütü olan Freedom House, ülkelerin 2019 yılı temel özgürlük seviyelerini gösteren yeni rapor açıkladı.

195 ülkedeki temel hak ve özgürlüklerin değerlendirildiği raporda, dünya üzerinde 86 (yüzde 44) ülke özgür olarak açıklanırken, 59 (yüzde 30) ülke kısmen özgür ve 50 (yüzde 26) ülke ise ‘özgür değil’ olarak belirtildi.

Türkiye 195 ülke arasında kaçıncı sırada biliyor musunuz? 114’üncü sırada. Peki geçmişe göre mevcut durumumuz ne?

 Türkiye’de basın özgürlü daha kötüye gidiyor?

Mesela; Türkiye, Çin, İran, Irak, Suriye, Rusya ve Venezuela gibi ülkelerle ‘özgür olmayan’ ülkeler kategorisinde gösteriliyor.

Raporun şu kısmını okuyunca, Lütfen Türkiye’yi gözünüzün önüne getirin;

 “Temel hak ve özgürlüklerin en iyi olduğu ülke Finlandiya olurken, Norveç ikinci, İsveç üçüncü, Kanada dördüncü ve Hollanda ise 5’inci sırada yer aldı. İlk 10’a giren diğer ülkeler sırasıyla Avustralya, Yeni Zelanda, Uruguay, Danimarka ve İrlanda oldu. Belçika, Japonya, Portekiz, İsviçre ve Şili ise listede üst sıralarda yer aldı.”

Yaaa…. Farkı farkettiniz mi!…

Raporda Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) 100 üzerinden 86 puan almasına rağmen demokrasi ve özgürlük alanında son 8 yılda gerileme gösterdiği kaydedildi. ABD listede ‘özgür ülkeler’ kategorisinde yer almasına rağmen 33’üncü sıraya geriledi ve Estonya, Tayvan, Kosta Rika ve Slovakya gibi ülkelerin gerisinde yer aldı.

Bunun yanında Donald Trump yönetimi döneminde ülkede hukukun üstünlüğü, mülteci hakları, ve ayrımcılık gibi konularda gerileme kaydedildiği açıklandı. Ülkedeki bazı kurumların özgür yapısına müdahale edilmek istendiği kaydedildi.

Dün dünya basın özgürlük günüydü.. Mesleki kuruluşlarımız açıklama yaptı, gazeteci arkadaşlarımıza yönelik.. Eleştiririlerde bulundular, gazete ve gazetecilere baskının kaldırılmasını istediler. CHP İstanbul eski Milletvekili ve gazeteci Barış Yarkadaş’ta yazılı açıklamasında özetle şöyle dedi;

 “ Gazeteciler sürekli gözaltı, soruşturma ve kovuşturmaya uğradı, tutukluluk süreçleri ise fiili cezalandırmaya dönüştü . Medyada özgürlüğün kırıntısı bile yok . Gazeteciler her gün adliye koridorlarını arşınlıyor.  Gazeteciler her gün yazdıklarından ve konuştuklarından ötürü sorguya çekiliyor. Düşünmek, sormak, sorgulamak ve yazmak, iktidar ve yargısı tarafından suç olarak görülüyor”

Okudunuz mu ?

Durum şu.. Barış Yarkaş’ın anlattığı olaylar olmasın istiyorsanız aşağıdaki  gazeteler gibi aynı başlıkları aynı haberleri kullanacaksınız..

Ve sakın ha  BASIN HÜRDÜR SANSÜR EDİLEMEZ sözünü aklınızın ucundan bile geçirmeyeceksiniz!,,

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor