BİR İNTİHAR VE BİR ANALİZ!..

Halit Yılmaz, 48 yaşındaydı.. 2 çocuk babasıydı.. Antalya Manavgat’ta yaşıyor, turizm sektöründe çalışıyordu.. Halit, hayata tutunabilmek, çocuklarının karnını doyurabilmek için bankalardan kredi çekmişti.. 26 bin 450 lira borcu kalmıştı ama ödeyemiyordu, çaresizdi.. Uykuları kaçırıyordu Halit bankadan arandıkça.. Düşünüyor, düşünüyor işin içinden çıkamıyordu..

Eline bir kağıt parçası bir de kalem aldı Halit Yılmaz.. Kağıda şöyle bir not düştü “Kimseye kızgın değilim. Herkes hakkını helal etsin”

Ve Halit Yılmaz intihar ederek hayatına son verdi..

Verilere göre işsizlik her geçen yıl artıyor, daha da artacak gibi görünüyor.. İşsiz genç sayısı hızla yükselirken ileriye dönük bir umutta yok..

Bakın, İstanbul Üniversitesii İktisat Fakültesi”den Doçent doktor Halil Tunalı ve aynı üniversitenin iktisat doktora programı öğrencisi Seren Özkaya “Türkiye’de işsizlik-intihar ilişkisi”nin analizini yapmışlar.. Analizin sonuç bölümü aynen şöyle;

 “İntihar ilkçağdan beri görülen, ekonomik olaylarla doğrudan ilişkili olan toplumsal bir olaydır. İşsizlik ise dünya nüfusunun artmasıyla artış gösteren bir makro bir değişkendir. İşsizlik, bireyin kaynaklara ulaşımını kısıtladığından bireyi toplumdan izole edici bir etkiye sahiptir. Temel ihtiyaçlarını karşılayamayan ve toplumdan izole bir şekilde yaşamaya başlayan birey, şüphesiz psikolojik açıdan da olumsuz bir döneme girmektedir. Kişinin kendine yetmemesi, amaçlarını gerçekleştirememesi çoğu zaman benliğinde büyük yıkımlara neden olmaktadır. Bu yıkımlar intihara sebep olabilmektedir. Büyük Buhran gibi ekonomik krizlerin yaşandığı dönemlerde ekonomideki çöküşlerle işsizliğin arttığı ve bunun bir sonucu olarak intiharların da arttığı görülmektedir. Türkiye’de 1980-2014 yıllarını baz alarak yaptığımız bu çalışmada işsizliğin intiharlarda etkili bir olgu olduğu hipoteziyle çalışmamıza başladık, yaptığımız ekonometrik testler de bu savımızı doğrular nitelikte sonuçlar verdi. VAR analizi yardımıyla yapılan çalışmada işsizlik ve intihar arasında çift yönlü anlamlı bir nedensellik ilişkisi saptandı. Araştırmamız sonucunda işsizliğin intiharlara neden olduğu, intiharlarında işsizliğe neden olduğu sonucu ortaya çıktı. İşsizliğin intihara neden olması beklenen bir sonuçtu. Fakat intiharların işsizliğe neden olması şaşırtıcı bir sonuç olarak ortaya karşımıza çıktı.Bunun sonucunda ‘İntihar nasıl işsizliğe neden olmaktadır?’ sorusu gündeme geldi. Bu soruya en uygun cevap yine intihar istatistiklerinde karşımıza çıktı. Ticari başarısızlık Türkiye’de intihara neden olan önemli bir faktör olarak bu istatistiklerde yerini almıştı. Ticari başarısızlık sonucu intihar eden bireylerin iş yerleri kapanmakta ve yanlarında çalışan işçiler ise işsiz kalmaktadır. Ekonomik krizin yaşandığı yıllarda ticari başarısızlıktan kaynaklanan intiharlar %26 gibi yüksek bir seviyeye çıkmıştır. Bu da intiharın işsizliğe neden olmasını açıklar niteliktedir.”

Eeee.. Siz fabrikaları kapatırsanız, üretim yapamaz duruma gelirseniz,  tarım alanlarını nadasa bırakırsanız, herşeyi yurt dışından sağlarsanız, birileri de çıkar işsizlik-intihar ilişkilerinin analizini yapar..

Ama herşeye rağmen yaşamak güzeldir..

İntihar çözüm değildir..

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor