BU ON KASIM’DA ATATÜRK NASIL ÖLDÜRÜLDÜ ONU YAZIYORUM

Bu 10 Kasım’da başlayarak iki hafta süren 12 Kasım-17 Kasım ve 19 Kasım’da sonuçlanacak ve Prof.dr.Çetin Yetkin’in Karşı Devrim 1945-1950 adlı eserinden alınan alıntılarla belgelenen ve Atatürk’ün ve Atatürkçülüğün nasıl öldürüldüğünü anlatmaya çalışacağım.

10 Kasım 1938 Perşembe günü saat 9’u 5 geçe Mustafa Kemal Atatürk can verdi. Toprağa verildi. Ama onun yoktan var ederek kurudğu tam bağımsız Türkiye Cumhuriyeti ve ilkeleri olan Atatürkçülük’ün sonlandırılmasını sizlerle paylaşacağım.

Bu yazıya karşı devrime başkaldıran Saffet Arıkan’ı anlatarak başlayacağım. Saffet Arıkan’a yapılanlarn Atatürk’e ve Atatürkçülüğe saldırı olduğunu göreceksiniz!…

Saffet Arıkan, kurmay yüzbaşı olarak Harp Okulu’nu bitirir bitirmez Yemen’de, Çanakkale’de savaşmış, ulusal kurtuluş savaşında daha ilk günlerinde bulunmuş.

Batı Cephesi Kurmay Başkanlığı yapmış, en güç günlerde Moskova’da askeri ateşe olarak görevlendirilmiş, 1923’de milletvekili olmuştur.

2.Dünya Savaşı’nın en kritik döneminde de Hitler Almanyası’na Türkiye’nin Berlin büyükelçisi olarak atanmış ve 1944’e değin sürecek bu görevine 1 Ağustos 1942’de başlamıştı.

Saffet Arıkan, devrimlerin birbirini izlediği 1925-1931 yılları arasında da CHP Genel Sekreteri olarak görev yapmış bulunuyordu.

1931’de parti genel sekreterliğinden ayrılmasında, CHP’nin otoriter bir tek parti sistemine geçmesinin etkin olduğu anlaşılıyor. Çünkü, onu tanıyanların ya da hakkında yazanların belirttiğine göre, kenid yerine genel sekreter olarak geçecek olan Recep Peker’den çok ayrı ve ılımlı bir anlayıştaydı.

Ancak gerçek bir Atatürk devrimcisiydi ve Atatürk’ün en güvendiği kişiler arasında yer alıyordu. Tüm bunlara karşın Arıkan’ın üstlendiği görevler arasında Milli Eğtimi Bakanlığı olmasının ayrı bir yeri var. Çünkü o, Köy Enstitüleri’nin temelini atan bakandı.

Arıkan’ın bakanlığa atanması doğrudan Atatürk’ün seçimiydi. Denilene göre, Ulusal Eğitimin köye ve köylümüze ulaştırılmamış olmasından gerçekten tedirgindi.

Atatürk, onun ortaya koyduğu ilkeleri, geniş halk kitlelerine ulaştıracak ve yaygınlaştıracak bir bakana gereksinim vardı. O üstün nitelikleri Saffet Arıkan’da bulmuş, onu bakanlık orununa oturtmuştu.

Atatürk’le Arıkan ise bakanlığının daha 22.gününde İsmail Hakkı Tonguç’ü İlköğretim Genel Müdürlüğü’ne atayacak ve on adiyecekti ki: “BOZKIRA ÇIKARMA YAPACAĞIZ. KARŞIMIZA ÇIKACAK HER ENGELİ AŞACAĞIZ!…”

Arıkan’ın kardeşi Baha Arıkan’ın onun ölümünden sonra yaptığı açıklamada, bakanın tuttuğu notlar üzerine ATA’nın EMİRLERİ yazılı olduğunu biliyor ki, onun doğrudan ATATÜRK’ün istekleri ve yönlendirmesiyle görev yaptığı da böylece bir kez daha anlaşılıyor.

Arıkan, 1935 yılında başladığı bakanlık görevi sırasında önce askerilğini onbaşı veya çavuş olarak yapanlardan yetenekli olanların seçilip bir kurstan geçirilerek eğitmen yetiştirmeye başlayacaktı.

Arkasından ilk Köy Enstitüsü deneme niteliğinde olmak üzere 1937’de İzmir Kızılçullu’da kurulacak, 1939’a gelindiğinde bunların sayısı 3’ü bulmuş olacaktı. Başka bir deyişle, Köy Enstitüleri’nin temeli gerçekten de Arıkan’ın bakanlığı dönemined atılmış bulunuyordu.

Saffet Arıkan’ın bakanlığı 28 Aralık 1938’e değin sürmüş bulunuyor. Anımsanacağı üzere, Atatürk’ün ölümü üzerine, İnönü, hemen Atatürk’ün yakınları olan ve ona doğrudan bağlı bulunan Dışişleri Bakanı Tevfik Rüştü Aras ile İçişleir Bakanı Şükrü Kaya’yı değiştirmesini Başbakan Celal Bayar’a söylemiş ve o da kısa bir duraksamadan sonra bu isteği yerine getirmişti.

Arkasından 26 Aralık 1938’de yapılan CHP ilk olağanüstü kurultayda İnönü, Milli şef ilan edilecek ve bir de üstelik değişmez genel başkan olduğu tüzük değişikliği ile hükme bağlanacaktı.

Bunları gördük.

İşte bu olağanüstü kurultayın hemen ertesinde Arıkan’ın bakanlıktan çekildiğini görüyoruz.

İnönü, not defterine Arıkan için hastalık nedeniyle bakanlıktan çekildi diye yazmış.

Hastalığın ne olduğu belli değil. Öyel olsa idi 2.Dünya Savaşı’nda Türkiye için en tehlikeli günlerde 1942’de Arıkan, Berlin’e Büyükelçi olarak atanmazdı.

(DEVAMI 12 KASIM 2020 PERŞEMBE’YE)

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor