“Buğday taban fiyatı 7.5 lira olmalı”

(HABER MERKEZİ)- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, buğday hasadı başlarken hala taban fiyatının açıklanmamasına Meclis’te sert sözlerle tepki gösterdi. Bu sene gübresiz ekim yapan buğday üreticisinin üstüne zirai don darbesi yediğini ifade eden Barut, “Maliyetler altında ezilen buğday üreticisi taban fiyatının en az 7.5 lira olarak açıklanmasını bekliyor. Hasat zamanı buğdayını hayvan yemi olmak üzere silajlık biçmek zorunda kalan çiftçinin mağduriyetini giderin” dedi.
“REKORU TERSİNDEN KIRDILAR”
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda tarımsal üretim ve çiftçilerin sorunlarıyla ilgili söz alan Ayhan Barut, “AKP iktidarı, asla ürettirmiyor, üreteni de cezalandırmayı görev biliyor. Anlaşılan üretime karşı bir alerjileri var. Nedir bunların çiftçiye, ülke tarımına garezi? Son bir yılda gübre 3 kat arttı, mazot fiyatları fırladı, ülke tarımını için çiftçilerimiz açısından Cumhuriyet tarihinin rekorlarını kırdılar. Ama bu rekor maalesef tersinden oldu” diye konuştu.
“SİLAJ İÇİN BİÇTİLER”
Buğday üreticilerinin sorunlarına dikkat çekip mağduriyetlerini dile getiren Ayhan Barut, “2002 yılında tarımda çalışan kişi sayısı 7.5 milyondu, şimdi 4.5 milyona düştü. Çünkü üreten kazanamıyor, hemen tarımdan uzaklaşıyor. Borç batağına batan çiftçi çare arıyor ama sesini duyan yok. Bu sene gübre atamayan çiftçi, buğdayını hasat edecek ama ortada ürün yok ki hasat etsin. Zaten gübresiz buğday ekmişti, üstüne bir de zirai don afeti çiftçiyi vurdu. Çiftçimiz ilk kez buğdayını silaj olarak biçmek zorunda kaldı” şeklinde konuştu.
“TABAN FİYATI AÇIKLAYIN”
Gübresiz ekim nedeniyle verim ve kalite kaybı yaşanan buğdayda üstüne gelen zirai don afetinden kaynaklı çok ciddi sorunlar yaşandığını aktaran Barut, “Şimdi buğdayda hasat başlıyor. Derhal buğday taban fiyatı 7.5 liradan aşağı olmayacak şekilde açıklanmalı ama henüz fiyat açıklamamakta ısrar ediyorsunuz. Bu vahim yanlışta ısrarcı olmayın. Herkes biliyor ki bunlar ülkeyi yönetemiyorlar, hesabı da mutlaka sandıkta halka verecekler” dedi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor