ÇELEBİ’DEN HALK SAĞLIĞI VURGUSU

(HABER MERKEZİ) – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi, Covid-19 salgını sürecinde halka 5 maskeyi dağıtamayan siyasal iktidarın, şimdi de mevsimsel grip aşısında aynı beceriksizliği gösterdiğini söyledi. Grip aşısı yapılacak kişilerle ilgili belirlenen kriterlerin açıklanmasını isteyen Çelebi, “Dünyada yeterli düzeyde aşı üretimi varken, ülkemizde grip aşısına ulaşılamamasının gerçek nedeni nedir? Hazinede aşı için yeterli bütçe mi yoktur?  İthal edilen grip aşıları yandaş bir kesim için mi ayrılmıştır” diye sordu.

COVİD-19’UN OLUMSUZ ETKİSİ ARTIYOR

CHP Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi yaptığı açıklamada, Covid-19 salgınının kış mevsiminin gelmesiyle birlikte dünyada ve ülkemizdeki olumsuz etkisini artırdığını anımsattı.

BENZER BELİRTİLERE SAHİP İKİ FARKLI HASTALIK

Covid-19 salgınına ek olarak mevsimsel üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlarının halk sağlığı açısından büyük bir tehdit oluşturduğunun altını çizen Çelebi, Covid-19’a ve gribe aynı anda yakalanma riskinin büyük, iki virüsün bulaşma yollarının ise benzer olduğunu dile getirdi.

SAĞLIK SİSTEMİNİN TIKANMA RİSKİ VAR

Çelebi, “Grip ve Covid-19, benzer belirtileri olan farklı hastalıklar ve hangi virüsün bulaştığını ayırt etmek de ancak laboratuar testleriyle mümkün. Grip ve Covid-19’dan herhangi birini geçiren kişinin, diğerine karşı direnç ya da bağışıklık kazanmadığı bilimsel bir gerçek. Mevsimsel faktörlerin etkisiyle önümüzdeki günlerde sağlık kuruluşlarına yönelik başvurulardaki artış sağlık sisteminin tıkanmasına neden olabilir” diye konuştu.

TÜRKİYE’DE GRİP AŞISINA ERİŞMEK NEREDEYSE İMKANSIZ

Bilimsel araştırmalara göre mevsimsel grip aşısının yüzde 65 oranında koruyucu olduğunu, aşı yaptıran her üç kişiden 1’inin gribe yakalandığını ancak hafif geçirdiğini aktaran Çelebi, dünyada grip aşısı üretiminin yeterli düzeyde olduğunu ancak Türkiye’de aşıya erişimin neredeyse imkansız olduğunu vurguladı.

5 MASKEYİ DAĞITAMAYAN İKTİDAR AYNI BECERİKSİZLİĞİ AŞIDA DA GÖSTERDİ

Dünya Sağlık Örgütü’nün ülkelerin nüfuslarının en az yüzde 75’ine grip aşısı sağlaması yönündeki çağrısının anımsatan Çelebi, “Türkiye’nin en az 60 milyon doz aşıya ihtiyacı varken, Sağlık Bakanlığının açıklamalarından sadece 1,3 milyon doz aşı ithalatı yapıldığı ortaya çıkmıştır. Bu kadar kısıtlı miktardaki aşının kimlere yapılacağı ise belirsizdir. Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği risk grupları hakkında da net bir bilgi yoktur. Birden fazla kronik hastalığı bulunan yurttaşların dahi risk grubunda değerlendirilmediğine tanık oluyoruz.  İktidar, grip aşısı yapılacak kişilerle ilgili belirlenen kriterleri açıklamalıdır.  Görünen o ki, salgın sürecinde yurttaşa 5 maskeyi dağıtamayan iktidar mevsimsel grip aşısının temininde ve dağıtımında da aynı beceriksizliği göstermiştir” ifadelerini kullandı.

YAZIK ETMEYİN HALKIMIZA!

İktidara, “İthal edilen aşılar kimlere yapılacaktır? Dünyada yeterli düzeyde aşı üretimi varken, ülkemizde grip aşısına ulaşılamamasının gerçek nedeni nedir? Hazine de aşı için yeterli bütçe mi yoktur?  İthal edilen grip aşıları yandaş bir kesim için mi ayrılmıştır?” sorularını yönelten Çelebi, halkın büyük bölümünün yoksulluk içinde yaşam mücadelesi verdiğine dikkati çekerek şöyle konuştu:

“Salgın sürecinde yoksul halkımız daha da yoksullaştı. Binlercesi işsiz kaldı.  Bir yandan ekonomik koşullar nedeniyle yaşam mücadelesi veren halkımız bir yandan da Covid-19’a karşı kendini korumaya çalışıyor. Olan hep yoksul halkımıza oluyor. Yazık etmeyin halkımıza. Sağlık alınıp satılacak bir meta değildir. Sağlık hizmeti bir insan hakkıdır. Henüz geç olmadan ülkemize yetecek kadar mevsimsel grip aşısının temin edin. Kamusal sağlık hizmetlerini güçlendirip, koruyucu sağlık hizmetlerini güçlendirin. Hiçbir şey insan yaşamından daha önemli değildir” dedi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor