Çelik: Değerlerimize sahip çıkalım

Unutulmaya yüz tutmuş Dersim coğrafyasının geleneklerinden olan Gağan etkinliğinin yaşatılması amacıyla Adana’da da tören düzenlendi. Törene, ilginin yoğun olması dikkati çekti. Adana Dersimliler Dernek Başkanı Metin Çelik, konuşmasında katılımcılara teşekkür ederek, “İnancımızın bir parçasıdır Gağan. Eski yılı neşeli bir şekilde uğurlama, yeni yıla güzel bir başlangıç yapmak anlamını taşır. İnanç ve kültürel değerlerimize hep birlikte sahip çıkmak zorundayız” dedi.

ADANA (BÖLGE)-Unutulmaya yüz tutmuş Dersim coğrafyasının bir geleneği olan Gağan, Adana’da düzenlenen törenle kutlandı.

Adana Dersimliler Kültür, Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği tarafından düzenlenen Gağan etkinliğine Dersimliler yoğun ilgi gösterdi. Dernek lokalinde önce Gağan ile ilgili sinevizyon gösterisi gerçekleştirildi. Ardından 104 yaşında, 14 Aralık 2019 yılında kaybettiğimiz Dersim’in Ünlü Halk Ozanı Süleyman Doğan’ın yaşantısı, 1938 katliamı ile ilgili görseller sunuldu, kendi sesinden ağıtları dinletildi.

DEVLET, BASKI UYGULAMAKTAN VAZGEÇMELİ

Dernek başkanı Metin Çelik, törene gösterilen yoğun ilgiden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Etkinliğe katılanlara teşekkür eden Çelik, devleti de baskı uygulamaktan vazgeçmeye çağırdı. Çelik, “Geleneklerimize, değerlerimize hep birlikte sahip çıkmak zorundayız. Bu değerleri geleceğe taşıyamazsak unutulur” dedi.

“Gağan inancımızın, kültürümüzün bir parçasıdır” diyen Çelik şöyle konuştu: “Gağan Dersim coğrafyasında Alevi Kürtler tarafından kutlanan bir gelenektir. Eski yılı uğurlama, yeni yıla güzel bir başlangıç yapma anlamını taşır. Gağan, unutulmaya yüz tutmuş bir Dersim geleneğidir. Aynı zamanda Gağan; paylaşım anlamına gelir. Hali vakti yerinde olanın lokmasını yoksulla paylaşmaktır Gağan. Gağan, birlik, beraberlik ve dayanışma kültürümüzü yaşatmaktır. Bu kültürel değerlere sahip çıkamazsak, bir süre sonra tamamen unutulur.”

Dersim kurumlarına, sanatçılarına ve bireylere yönelik baskı ve yasaklamanın gözaltı ve tutuklamalara dönüştüğünü dile getiren Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Demokratik eylem ve etkinlikleri devlet yasadışı faaliyetmiş gibi göstermemeli. Kendi inanç ve geleneklerine uygun yapılmak istenen eylem ve etkinlikler bazen yasaklanıyor. Bazen de havaya ateş edilerek yaşlı, genç, çocuk ve kadın demeden darp edilerek gözaltına alınıyor. 28 Aralık’ta Gazi mahallesinde yaşananlar aslında ülkemizde kültürel soykırımın somut bir göstergesidir. Alevi Kürt geleneğinde önemli olan ve kültürel gelenek, göreneklerimizi simgeleyen etkinliğe devletin bu kadar pervasız yaklaşımı kabul edilemez. Devletin sosyal hayatımızın bir parçası olan kültürel etkinliğe bu kadar fütursuzca yaklaşması bizi derinden üzmektedir. Dersimliler olarak ülkemizde yaşatılan yağmanın, talanın, yoksulluğun, sömürünün, doğanın talan edilmesi ve çürümüşlüğün odağı olmuş bu düzene karşı kültürümüzü, doğamızı, dilimizi, inancımızı ve kültürümüzün sembolik bir değeri olan Gağan’ımızı her yıl daha görünür kılmak için büyük bir çaba içinde olacağız.”

LOKMALAR İKRAM EDİLDİ

Sinevizyon gösterisinin ardından, pazar günkü törende havanın güneşli olması nedeniyle katılımcılar terasa çıkarak, burada ikram edilen lokmaları yedi. Tören, dualarla sona erdi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor