Çiğdem Akça, ‘Milletvekilimizi destekilyoruz’

(HABER MERKEZİ)-Adana Çocuk ve Kadın Hakları Derneği Başkanı ve İYİ Parti Adana İl Başkan Yardımcısı Çiğdem Akça, yaptığı yazılı açıklamayla TBMM nde araştırma komisyonu kurulmasını talep eden Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin’ e tam destek verdi. 

Çiğdem Akça, “Adana CHP Milletvekilimiz Sayın Müzeyyen Şevkin, kadın cinayetlerinin önlenmesi ve istihdamda kadına daha çok yer verilmesi için araştırma komisyonu kurulmasını talep etti. Bu talep tüm kadın örgütlerinin desteklediği bir öneridir. Adana Milletvekilimiz Sayın Müzeyyen Şevkin i destekliyor, biran önce talebinin TBMM nde oy birliğiyle kabulünü önemle bekliyoruz. ” dedi.

 Akça ” Kadın cinayetlerinin önlenmesi, kadınların iş gücüne daha çok katılımı sağlanmalıdır. Türkiye’de günde en az 3 kadının öldürülüyor, 15 yaş üzeri 30 milyon 695 kadın nüfusundan sadece 10 milyon 723 bininin işgücüne katılabiliyor. Salgın döneminde kadın cinayetleri arttı, istihdamda yer alan kadın oranı düştü. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğini besleyen, kadını istihdam dışına iten politikalar ile sosyal yaşamdan uzaklaştırılan kadınların Türkiye’de hem ekonomik hem de sosyal özgürlükten yoksun yaşıyor. Türkiye’de her 10 kadından 7’si iş bulamıyor. 

Çalışabilir yaştaki her 100 kadından biri ev kadını. Ve iş bulma umudu olmadığı için iş aramıyor ve işsiz sayılmıyor. 5 milyon 795 bin olan genç kadınlarımızın (15-24 yaş) yüzde 32’si ne eğitime katılabiliyor ne de iş yerinde çalışabiliyor. 

11 Mayıs 2011’de imzaya açılan ve 1 Ağustos 2014 tarihinde yürürlüğe giren kadına yönelik her türlü şiddetin önlenmesine dönük ‘İstanbul Sözleşmesi’ hükümleri mutlaka uygulanmalıdır. Hafifletici sebepler gösterilerek cezai indirim veya meşrulaştırma kabul edilemez.

Türkiye’de TBMM ne düşen rol hayatidir; çözüm odaklı olmalı, meclisteki vekillerimiz neden seçildiklerini unutmamalıdır. Milletvekilimizin önemle üzerinde durduğu;

” Kadın erkek fırsat eşitliğinin sağlanması, kadına yönelik şiddet, taciz ve tecavüzlerin sonlanması, suçluların hak ettikleri cezayı almalarına dönük müeyyidelerin uygulanmasını, mağdurların haklarının aranmasına yönelik var olan yasaların hayata geçirilmesini sağlamalıdır. Kadınların siyasete katılımı, eşit temsili için imzaladığı uluslararası sözleşmeler hayata geçirilmelidir. Belediyelerin, kadın hakları eşitlik politikaları geliştirmeleri, kadın danışma/dayanışma merkezleri, cinsel şiddet kriz merkez birimleri oluşturmaları, kreşler ve kadın destek birimlerini hayata geçirmesi büyük önem arz etmektedir.”

Daha eşit ve daha özgür bir dünya oluşturmak için; Anayasa’nın 98 ve içtüzüğün 104 ve 105. maddeleri gereğince meclis araştırması açılmasını talep eden velimize tam destek veriyoruz.” dedi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor