ÇKHD: ÇOCUK HAKLARIYLA ÇOCUKTUR

HABER: KERİME LARA ALTUN

ADANA (BÖLGE)-Adana Çocuk ve Kadın Hakları Dernek başkanı Çiğdem Akça yaptığı yazılı açıklamayla, Çocuğun yaşamını Haklarıyla yaşaması gerekliliği üzerinde durarak, kurumlara bu konuda yapmaları gerekenleri hatırlattı. BM Çocuk Hakları Sözleşmesi çok önemlidir, mutlaka uygulanmalıdır dedi. Çiğdem Akça yaptığı açıklamada;

 ” Dünya Çocuk Hakları Günü 1989 yılında kabul edildi. Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi ile çocuk hakları yasalarca tanınmış ve bugünden itibaren her yıl 20 Kasım tarihinde kutlanmaya başlanmıştır.

Çocuk hakları ve bu haklara ulaşamayan çocuklar hakkında farkındalık oluşturmak bu günün kutlanma amaçları arasında yer almaktadır.

18 yaşın altındaki her bireyi çocuk olarak tanımlayan Sözleşme’ de en temel değerler, ayrım gözetmeme, çocuğun yararının gözetilmesi, yaşama ve gelişme ve son olarak da katılım olarak yer almaktadır. Günümüzde yaşanılan her çatışma ve savaş, en çok çocukları etkilemektedir. Dünyanın birçok yerinde birçok çocuk vatanından göç etmeye zorlanmakta ve güvenli bir yuva bulabilmek için binlerce kilometre yol alıp, denizlerden geçmeye çalışıp bir umut aramaktadır. Bu vahim durum ise ne çocukların seçimi ne de kontrolü dahilindedir. Türkiye’deki kadınların yüzde 25’inden fazlasının 18 yaşından önce evlendirildiği, bu oranın kırsal bölgelerde yüzde 32’ye kadar yükseldiği belirtildi. Ayrıca, TÜİK 2019 verilerine göre, 16-17 yaş grubundaki kız çocuklarının, resmi evlenme içindeki oranı yüzde 3.1 olarak açıklandı.

İSTİSMAR İSTATİSTİKLERİ AÇIKLANMADI

2006-2019 yılları arasında çocuklara yönelik cinsel istismar suçları 10 kat arttı. İstismar suçundan 2006’da 2 bin 337 karar verilirken, günümüzde bu rakam 21 bin 518’e ulaştı. Ayrıca, Türkiye’de çocuklar arasındaki uyuşturucu kullanımı ve çocuklara yönelik cinsel istismar konusunda TÜİK istatistikleri 2019’da açıklanmazken, 2020 istatistik takviminden de çıkarıldı.

780 ÇOCUK ANNESİ İLE CEZAEVİNDE

İHD verilerine göre Türkiye’de 3 bin 100 çocuğun tutuklu ve hükümlü olarak, 780 çocuğun ise anneleriyle birlikte cezaevlerinde bulunduğu belirtildi.

4 BİN 104 ÇOCUĞUN YAŞAM HAKKI İHLAL EDİLDİ

Aylık insan hakları ihlalleri raporlarındaki veriler, 2011-2019 yılları arasında Türkiye’de en az 4 bin 104 çocuğun yaşam hakkının ihlal edildiğini gösterdi. Bu yıl ise 8’i mülteci en az 9 çocuğun yaşam hakkı ihlal edildi.

67 ÇOCUK “İŞ KAZASIYLA” ÖLDÜ

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin verilerine göre 2019’da 67 çocuk işçi “iş kazalarında” yaşamını yitirdi. Bunlardan 29’unun 14 yaş ve altında, 38’inin ise 15-17 yaş arasında çocuk işçi olduğu belirlendi. 2020’nin ilk üç ayında ise 7 çocuk işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

UZAKTAN EĞİTİM EŞİTSİZLİĞİ

Coronavirüs nedeniyle okulların tatil edilmesi üzerine internet üzerinden uygulanan uzaktan eğitim, yeni bir eşitsizlik olgusunu gündeme getirdi. Evinde internet bağlantısı olmayan, internetin ve bilgisayarın hiç olmadığı sayısız hanede çocuklar fırsat eşitliğinden yararlanamıyor. Her ne kadar TV üzerinden eğitim faaliyeti sürdürülüyor görünse de, Eba TV üzerinden yapılan yayınlar, çocukların eğitim ihtiyaçlarını karşılamaya yetmiyor.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor