ÇÜ Emek Gençliği’nden sınav açıklaması

(HABER MERKEZİ)-Çukurova Üniversitesi yönetiminin uzaktan eğitim sürecinde sınavların bilgisayar üzerinden kamera ve mikrofon açılmasını zorunlu hale getirmesine karşı Çukurova Üniversitesi Emek Gençliği basın açıklaması yaptı.

Emek Gençliği İl Yöneticisi Seren Elataş yaptığı açıklamada, “Üniversite yönetiminin her öğrenci bilgisayara sahipmiş, internete ulaşabiliyormuş gibi davranmasının tepki topladığını belirterek  “Oysa birçok öğrenci bu imkanlara erişebilmekten çok uzakta bir yaşam sürüyor” dedi.  Üniversite öğrencilerinin taleplerinden sınavda önceki soruya dönebilme konusunda tepkiler sonucu geri adım attırıldığını ifade eden Elataş,  “Öğrenciler olarak bu süreçte bir kez daha gördük ki ancak bir arada olduğumuz zaman, birlikte çıkardığımız zaman sesimizi duyurabilir ve geri adım attırabiliriz” dedi. 

SORUNLARI ÇÖZMEK YERİNE YENİ SORUNLAR EKLENİYOR

Elataş, öğrenciler olarak her platformdan tepkilerini dile getirdiklerini ve kararın geri alınması için bir mücadele yürüttüklerini ifade ederek “Pandemi sürecinin başlaması ile birlikte öğrenciler birçok yeni sorunla karşı karşıya bırakıldı. Uzaktan eğitim sürecinde milyonlarca öğrenci yeterli ekipmanlara ulaşamamış, ulaşanlar ise uzaktan eğitim sisteminin yetersizliğinden kaynaklı derslere katılmakta zorluklar yaşamıştır” açıklamalarında bulundu. Pandeminin başında var olan sorunlara çözüm üretmek bir yana var olan sorunlara yenilerinin eklendiğini ifade eden Elataş, devam eden orunlarla ilgili şu sorulara yanıt istedi;

“Üniversitenin açılması için hangi önlemleri aldınız? Uzaktan eğitim sürecinde öğrencilerin sistem ile ilgili sorunlardan kaynaklı sorunları çözmek için hangi adımları attınız? Hocaların dahi sisteme bağlanamadığı, öğrencilerin sürekli sistemden düştüğü durumları yaşıyoruz. Hangi çözümleri hayata geçirdiniz? Öğrencilerin ekipman eksiğini gidermek için ne yaptınız?”

KARAR ÖZEL HAYATIN GİZLİLİĞİNİ İHLAL EDİYOR

Sorularının cevabını yaşayarak aldıklarını belirten Elataş, “ Üniversitelerin yüz yüze eğitime başlaması için hiçbir önlem alınmadı, uzaktan eğitim için öğrencilerin ihtiyaçları karşılanmadı. Durum bu kadar vahim iken Çukurova Üniversitesi yönetimi geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama ile öğrencilerini göz ardı eden bir karar daha aldığını açıkladı. Üniversite yönetimi her öğrenci bilgisayara sahipmiş, internete ulaşabiliyormuş gibi sınavlara yalnızca bilgisayardan girilebileceğini açıkladı. Oysa birçok öğrenci bu imkanlara erişebilmekten çok uzakta bir yaşam sürüyor. Yapılan açıklamada öğrencilerin sınav esnasında kamera ve mikrofonlarının açık olmasının zorunlu olduğu ve kayıt altına alınacağı ifade edildi. Bu karar açıkça 6698 numaralı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na aykırıdır. Üniversite yönetiminin bu kararı özel hayatın gizliliğini ihlal etmenin kararıdır” açıklamalarına yer verdi.

Üniversite yönetiminin bu koşullarda sınava girmeyi kabul etmeyen öğrencilerine okul dondurmayı  ya da hangi önlemlerin alındığının dahi belirtilmeden okulda sınava girmeye çağırdığına dikkat çeken Elataş,  bir üniversite yönetiminin öğrencilerine okul dondurmayı önermesi ve seçenek olarak sunmasının açık bir şekilde eğitim hakkının gaspı olduğunu ifade etti.  

Elataş, sorunların çözümüne yönelik şunları söyledi; “Öğrenciler olarak okul dondurmak değil sağlıklı koşullarda eğitim görmek istiyoruz. Bu koşulları sağlamak da öğrencilerin değil üniversite yönetiminin ve hükümetin görevidir. Öğrenciler bir yandan eğitime ulaşmaya çalışıyor diğer yandan alınan kararlarla boğuşuyor. Mağduriyetleri gidermeyen yönetim ise yeni sorunlar yaratıyor. Çukurova Üniversitesi öğrencileri olarak ilk günden itibaren bu kararın karşısında sesimizi duyurmak ve kararın geri alınması için birlikte tartışıyor, birlikte karar alıyor, birlikte hayata geçiriyoruz. Üniversite yönetimi ise bu tepkilere dair okul dondurmayı önermekten başka hiçbir açıklama yapmıyordu. Dün ise üniversitenin sosyal medya hesaplarında sınavlarda önceki soruya dönebilmenin mümkün olacağını açıkladı. Öğrencilerin önemli taleplerinden biri olan bu talep ısrarımız sonucu değiştirildi. Ancak bu yetmez, diğer kararların da geri alınması gerekiyor.”

“MÜCADELE ETMEKTEN VAZGEÇMEYECEĞİZ”

“ Öğrenciler olarak bu süreçte bir kez daha gördük ki ancak bir arada olduğumuz zaman, birlikte ses çıkardığımız zaman sesimizi duyurabilir ve geri adım attırabiliriz” diye konuşan Elataş,  bütün Çukurova Üniversitesi öğrencilerini bu süreçte birlikteliklerini korumaya ve talepleri kabul edilene kadar mücadele etmeye çağırdı.

Elataş, Çukurova Üniversitesi Emek Gençliği olarak öğrencilerin alınan kararlarda söz sahibi olması gerektiğini vurgularken alınan kararların geri çekilmesi ve öğrencilerin daha sağlıklı ve nitelikli koşullarda eğitim görebilmeleri için mücadele etmekten vazgeçmeyeceklerini yineledi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor