‘Çukurova Hukuk Zirvesi’ konulu söyleşi yapıldı

ADANA (BÖLGE)-Çukurova Üniversitesi Hukuk Kulübünün düzenlediği ve Adana Barosu’nun da destek verdiği “Çukurova Hukuk Zirvesi” konulu söyleşi Seyhan Oteli’nde yapıldı.

Çukurova Belediye Başkanı Av.Soner Çetin, Büyükşehir Belediye Başkan vekili Bahadır Ceyhanlı, Büyükşehir Genel Sekreteri Dr. Ergül Halisçelik, Milli Takım Antrenörlerinden Doğan Çelikten, Baro Başkan Yardımcısı Av. Sabahattin Gümüş, Genel Sekreteri Av. Semih Gökayaz, Yönetim Kurulu Üyeleri, Hukuk Fakülteleri ve Öğrencileri İle İletişim Komisyonu Koordinatörü Av. Mert Kuşdemir, Av. Ayşe Duygu Özgüven, Av. Furkan Kılıç, Av. Nevzat Elçi, Av. Timur Ortatepe ile avukatlar, stajyer avukatlar, Çukurova Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Gaziantep Hasan Kalyoncu Üniversitesi ve Çağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencilerinin katılımıyla yapılan söyleşi öncesinde Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk, eylem arkadaşları, için saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Çukurova Üniversitesi Hukuk Kulübü Başkanı Yunus Emre Yel’in hoşgeldin konuşmasının ardından  Baro Başkanı Av. Veli Küçük, “Avukatla Müvekkilin Özdeşleştirilmesi”, Mersin Baro Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz “Yargının Sorunları ve Hukuk Güvenliği, Avukatlık Mesleği”, Gaziantep Baro Başkanı Av. Bektaş Şarklı “Avukatlık Mesleğinin Sorunları, Avukatların Baroyla İlişkileri Nasıl Olmalıdır” hakkındaki sunumlarıyla hukuk öğrencilerine tavsiyelerde bulunuldu.

Konuşmacılar genel olarak hukuk, adalet, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı, avukatlık, baro, avukatlara yönelik saldırılar ve hukuk öğretimi konuları üzerine yoğunlaştı. 

Baro Başkanı Av. Veli Küçük’ün moderatörü ve konuşmacı olduğu Çukurova Hukuk Zirvesi’nde ilk konuşmayı Mersin Baro Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz yaptı. Daha sonra sözü Gaziantep Baro Başkanı Av. Bektaş Şarklı aldı.

Son olarak Baro Başkanı Av. Veli Küçük sunumuna başlamadan önce

Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafında Kadına Seçme ve Seçilme Hakkı verilmesinin 85.yılını kutladı. 4 Aralık “Dünya Madenciler Günü” nedeniyle maden facialarında hayatını kaybeden yurttaşlarımızı saygı ve rahmetle andı. Soma, Ermenek gibi ülke gündemine oturan facialardan sorumluluk ve yetki makamında olanlara seslenerek “Biz, madenciler için ölümün “fıtrat” olmaktan çıkarılmasını istiyoruz” dedi.

Sunumunda haciz ve keşif mahallinde, bürosunda silahlı saldırı sonucu meslektaşlarının katledildiğini, yaralandığını be saldırılara maruz kaldığını belirterek, Adana’da 2001 yılında katledilen Av. Savaş Bedir ve İcra Memuru Hasan Fındıl başta olmak üzere son dönemde sayıları artan tüm görev şehitlerimizi de saygıyla andı.

“Bizim toplumumuzda insanımız yaşadığı sorunu hayatının merkezine koyup aynı sorunu avukatın da yaşanmasını istiyor. Günde 10 defa arayabiliyor. Onun için mesleğimizin nosyonunu bilgi anlamında, tecrübe anlamında mutlaka üst düzeyde tutmalıyız. Fakat sorunlu insanların varlığını, sakat ve sorunlu bakış açısını mutlak suretle sezinleyebilmeliyiz.

Son dönemde toplumsal şiddet vakalarını her yerde görüyoruz. Canı sıkılan, keyfi bozulan olumsuz tutum ve davranışta bulunan herkes “bunalımdaydım” , “sorunlarım vardı” bahanesine sığınıyor. Bu toplumsal cinnet vakalarını her yerde yaşandığını görüyorum. Aile içinde kadına şiddete, cinsel taciz, cinsel istismar, çocuğa kötü muamele gibi her alanda ve her meslek grubunda yaşanan şiddet olayları son dönemde en fazla avukatlara oluyor.

Yargı mensubu olmamıza, kamu görevlisi kimliğimize ve üst düzey müeyyide ve cezalara rağmen bizler bu olumsuzlukları yaşıyoruz. Umarım ki bir daha yaşamayız.”

Baro Başkanı Av. Veli Küçük öğrencilere tavsiyelerde bulundu.

Hukukçu olmanın sadece meslek değil aynı zamanda bir duruş ve yaşam tarzı olduğuna işaret eden Baro Başkanı Av. Veli Küçük, “Hukukun hangi alanında mesleğinizi ifa edecek olursanız olun; insan haklarını, hukuk devletini, hukukun üstünlüğü ve hak ve özgürlükler kavramını savunma ve mücadele verme noktasında Turin ilkeleri ve Havana Kuralları bu anlamda sizlere büyük sorumluluk yüklemektedir. Bu düzenlemeler biz avukatları yaşadığımız dönemin, ülkenin, coğrafyanın aydını ve insan hakları savunucuları olarak görür. Bu bilinci her zaman ortaya koymanın mücadelesini vermeliyiz. Mesleğimize ve mesleki nosyonumuza böyle bakabilmeliyiz. Ruhsat törenlerinde hep söylüyorum: Avukatlık sadece duruşma salonlarında, adliye koridorlarında, dosya kapakları arasında ve yüksek bedelli dosyalar alınarak yapılabilecek bir meslek değildir. Hayatı idame ettirmek için bunlar da olmalıdır ama bir meslektaşımız duruşma esnasında hakim-savcı mübaşir ile sorun yaşarken akıllı telefonunuzla ilgilenip, sırtınızı dönüyorsanız mesleğinizi hakkıyla yapıyor sayılmazsınız. Kitap okuma alışkanlığını mutlaka edinelim. Bilgiye ulaşma teknoloji çağında bu kadar kolayken biz avukatlar kendimizi geliştirmeliyiz. Ne iş olursa yaparım değil mutlaka bir alanda ihtisaslaşalım. TBB tarafında hazırlanan Uzman Avukatlık Yasası halen Meclis’te bekliyor. Bu bir an evvel gündeme gelmeli. Avukatlık Sınavının da gelmesini doğru buluyoruz“

Baro Başkanı Av. Veli Küçük, şöyle konuştu; “Avukatın, hukuk bilmesi yetmez, insan psikolojisinden de anlaması gerekir. Avukat müvekkil ilişkisi de mesafeli ve ölçülü olmalıdır.İnsan psikolojisinden anlamak, sadece müvekkiliniz için değil, mahkeme kalemlerinde, icra müdürlüklerinde ve sair iş yapacağınız resmi kurumlarda oldukça işinize yarayacaktır. Binlerce dava – icra dosyası altında resmi prosedürden bunalmış adliye personeline göstereceğiniz güler yüz, kuracağınız sıcak ilişkiler, işinizin olası süresini tahmininizden daha da kısaltacaktır.” dedi

Baro Başkanı Av. Veli Küçük söyleşinin gerçekleşmesinde emeği olanlara teşekkür etti. Geleceğin hukukçularını ülkemizin geleceğini ilgilendiren önemli projeler içerisinde görmekten mutluluk duydukları ifade etti.

Sunumların tamamlanmasından sonra soru-cevap bölümüne geçildi. Başkanlar, öğrencilerin merak ettikleri konularda açıklamalar yaptılar ve sorulan soruları yanıtladılar.

Söyleşi, teşekkür konuşması ve plaket sunumu sonrasında toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor