Çulhaoğlu: Katkı paylarını ödemeyen şirketler kim?

ADANA (BÖLGE)-İYİ Parti Adana Milletvekili Dt.Mehmet Metanet Çulhaoğlu, “Devlet hazinesine katkı paylarını ödemeyen 18 özel elektrik şirketiyle ilgili vatandaş bilgilendirilmelidir” dedi.

Çulhaoğlu, Sayıştay Başkanlığının 2018 yılı denetim raporunda devletimizin hazinesine Elektrik Enerjisi Fonu Katkı Paylarını ödemedikleri tespit edilen 18 özel elektrik şirketiyle ilgili olarak Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’na yazılı soru önergesi verdi.

Çulhaoğlu verdiği soru önergesinde, “4/12/1984 tarihli ve 3096 sayılı Türkiye Elektrik Kurumu Dışındaki Kuruluşların Elektrik Üretimi, İletimi, Dağıtımı ve Ticareti İle Görevlendirilmesi Hakkında Kanunun geçici 4üncü maddesinde elektrik enerjisi fon gelirlerinin takibi ile yükümlülüklerin yerine getirilmesine ilişkin her türlü iş ve işlemlerin Bakanlığınız tarafından yürütüleceği ifade edilmektedir.

Kamu idarelerinin hesap ve işlemlerinin kanunlara ve diğer hukuki düzenlemelere uygunluğunu tespit etmek ve mali rapor ve tablolarının kamu idaresinin tüm faaliyet ve işlemlerinin sonucunu doğru ve güvenilir olarak yansıttığına ilişkin makul güvence elde etmek ve mali yönetim ve iç kontrol sistemlerini değerlendirmek amacıyla denetimler yapan T.C. Sayıştay Başkanlığı’nın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile ilgili hazırlamış olduğu 2018 yılı Sayıştay Denetim Raporu bulgularına göre; 2018 yılında kayıtlı 229 şirketten, 211 şirket tarafından toplam 575 milyon 940 bin 116 Türk Lirası fon katkı payı tahsil edilmesine rağmen Elektrik Enerjisi Fonu Katkı Payları Tutarlarının Bakanlıkça Kontrol ve Denetiminin Yapılmaması neticesinde 18 şirketin fon katkı payı ödemesini yapmadığı yer almaktadır.

 Elektrik Enerjisi Fonu Katkı Paylarını Devletimizin Hazinesine Ödemeyen bahse konu bu 18 şirket hangi yıllarda kurulmuştur, bunların toplam borcu ne kadardır, 2019 yılı itibariyle (bugüne kadar) bu şirketler ödeme yaptılar mı, yaptılarsa ne kadar ödeme yapmışlardır?

Nihai tüketiciye elektrik enerjisi satışı yapan mevcut 229 şirket dışında, fon katkı payı tahsil edipte devletin hazinesine fon katkı payı yatırması gereken (18 şirket dışında) başka şirket olup olmadığı araştırıldı mı? Araştırma yapıldıysa neticesi nedir?

Bu konularda kamuoyuna bir açıklama yapmayı düşünüyor musunuz?”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor