Çulhaoğlu, sağlık çalışanları ile ilgili önerge verdi

(HABER MERKEZİ)-İYİ Parit Adana Milletvekil iDt.Mehmet Metanet Çulhaoğlu, Aile Sağlığı Merkezleri’nde görev yapan doktor ve tüm sağlık çalışanlarının maddi sorunlarının giderilmesi ve şiddetin önlenmesi için sağlık bakanlığına önerge verdi.

Çulhaoğlu verdiği soru önergesinde, “Ülkemizdeki 8.000 Aile Sağlığı Merkezinde (ASM) görev yapan 25.000 Aile Hekimimiz ve Aile Sağlık Elemanı (Hemşire, Ebe, Sağlık Memurları vb.), 24/11/2004 tarihli ve 5258 sayılı Aile Hekimliği Kanunu ve 25.01.2013 tarihli ve 28539 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği ile kendilerine verilen görevleri canla-başla yerine getirerek vatandaşlarımıza hizmet etmektedirler.

Adana ilimizde 21 Mayıs 2008 tarihinde uygulamaya geçilen Aile Sağlığı Merkezlerindeki görevli Hekimlerimiz özellikle son dönemlerde enflasyonun yükselmesiyle birlikte aşırı miktarda artan kira ve sarf malzemelerinin yanı sıra personellerin aylık ücretlerini karşılayamaz hale geldikleri için çok sıkıntı çekmektedir. Ayrıca son 9 yılda Aile Hekimleri ile çalışanların gelirlerinde yüzde 40 oranında azalma olduğu görülmektedir.

ASM’lerdeki tüm sorumluluklarının ve zorlukların yanısıra vatandaşlarımıza sağlık hizmeti sunmaya çalışan Hekimlerimiz ve sağlık çalışanlarımızın hasta ve hasta yakınları tarafından maruz kaldıkları şiddete yeterli ve gerekli önlem alınamamakta, önüne geçilememektedir. Yapılan araştırmaya göre her saat başı görev yapan bir sağlık çalışanı şiddete maruz kalmakta, darp edilmekte hatta öldürülmektedir. Şiddet uygulayanlara verilen cezalarda iyi hal indiriminin uygulanması, para cezası verilmesi veya hükmün açıklanmasının uzaması da fiili şiddetin önüne geçmeyi engellemektedir.

Bu minvalde, Ülkemizdeki mevcut Aile Sağlık Merkezlerinden (ASM) kaç tanesi şahsa ait kiralık binalarda hizmet vermekte olup, 2003-2019 yılları arasında (yıllar itibariyle) toplam kaç TL. kira ödendiğini, 2020 yılında kaç TL. kira ödemesi yapılacağını,yine Ülkemizdeki mevcut Aile Sağlık Merkezlerinden (ASM) kaç tanesinin kamu kurum ve kuruluşlarına ait binalarında hizmet vermekte olduğunu, bu kamu kurum ve kuruluşlarına Bakanlık bütçesinden ödeme yapılıp yapılmadığını, eğer yapılıyorsa 2003-2019 yılları arasında (yıllar itibariyle) kaç TL. kira ödendiğini, 2020 yılında kaç TL. kira ödemesi yapılacağını, kiralık ASM binalarının sahipleri ile kira artışına dair sorunun çözümü için ne gibi çalışmalar yapmayı düşündüklerini, Hazine’ye, Belediye’ye veya İl Özel İdarelerine ait taşınmazların ASM olarak tahsis edilmesi için herhangi bir çalışma yapılıp yapılmadığını,ASM’lerin fiziki ve teknik donanımları ile gezici hizmet veren Aile Hekimlerinin araç, şoför, akaryakıt vb. masraflarını karşılamaları için yetersiz ödeneğin artırılması için herhangi bir çalışmanın bulunup bulunmadığını,ASM’de görev yapan sözleşmeli Aile Hekimi ve Sağlık Çalışanlarının maaşlarında ortalama % 40 düşüş olması sebebiyle meydana gelen mağduriyetlerinin giderilmesi için herhangi bir çalışma olup olmadığını,Hekimlerimize ve tüm sağlık çalışanlarına uygulanan şiddetin caydırıcı hale gelmesi için yapılan basın açıklamaları dışında, uygulamada şiddet uygulayanlara verilecek cezalarla ilgili olarak Adalet Bakanlığınca acil tedbir ve önlemlerin alınması için herhangiortak bir çalışma yapılıp yapılmadığı hususlarındaSağlık Bakanı Dr. Fahrettin KOCA’ya önerge verdi ve sonuçlarının  kamuoyu ile paylaşmasını istedi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor