Dr.Mehmet Şeker: ‘Yatırım Bakanlığı’ olmadan olmaz!

SASA Polyester Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Mehmet Şeker, Türkiye ekonomisinde yükselişin ‘Yatırım Bakanlığı’yla sağlanabileceğini söyledi. Çinli rakibinin petrokimya yatırımına karar verdikten 24 ay sonra üretime geçebildiğini belirten Şeker, “5 yıldır neredeyse başvuru yapmadığım kamu kuruluşu kalmadı. Hala üretime geçemedim. Yatırımcının tek muhatabı Yatırım Bakanlığı olmalı” dedi.

 

(HABER MERKEZİ)-Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi ve Ekonomi Gazetesi Refleks iş birliğiyle gerçekleştirilen ‘Çukurova İletişim Refleksi’ programının konuğu olan SASA Polyester Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Şeker, Türkiye’nin katma değeri yüksek geliri beraberinde getirecek, hammaddeleri üretecek, büyük yatırımlara ihtiyacı bulunduğunu söyledi.

SASA Polyester Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Şeker, Türkiye ekonomisinin en büyük sorununun cari açık olduğuna vurgu yaparak, “Cari açığı kapatabilmemiz için büyük yatırımlara ihtiyacımız var. Bugün 1 dolarlık ihracat yapabilmek için 85 cent ithalat yapmak zorunda kalıyoruz. Bu tabloyu 1 dolar ihracatı 45 cent ithalatla yapabilir hale getirirsek büyümeyi, refahı, gelişmeyi yakalayabileceğiz. Bunu da ancak katma değeri yüksek sektörlerde büyük ve rekabetçi üretimle sağlayabiliriz” dedi.

YATIRIMCI ÇOK YORULUYOR

Yumurtalık’ta 20 milyar dolarlık yatırımla 20 milyon ton kimyasal üretimi yapacaklarını anlatan Şeker, “Bu yatırımımızla ülkemiz ithalatının önemli miktarda azalmasına katkı sağlayacağız. Ancak, gerçekten çok yoruluyoruz. Yumurtalık’ta Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Genel Kurmay’a, belediyelerden meslek odalarına yazışmadığımız kamu kuruluşu kalmadı. Oysa büyük yatırımların tek muhatabı Yatırım Bakanlığı olmalı. Çinli rakibim yatırımına karar verdiğinde 24 ayda üretime geçiyor ben 5 yıldır uğraşıyorum. Burada ciddi bir sıkıntı var” dedi.

HİDROJENDEN GÜBRE ÜRETECEĞİZ

Dünya polyester üretiminin sadece yüzde 2’sini Türkiye’nin gerçekleştirdiğini, SASA’nın yatırımıyla bu oranın 4.5’lere çıkacağını anlatan Şeker, “Kendi hammaddemizi kendi teknoloji ve kendi insan kaynağımızla yapmak zorundayız. SASA olarak bunu yapıyoruz” diye konuştu.

SASA’da en yoğun çalışan birimlerden birinin de Ar- Ge Merkezi olduğunu hatırlatan Şeker, “PTA tesisi kuruyoruz. PTA polyesterin hammaddesi. Yumurtalık’ta paraksilen tesisi kuruyoruz. Paraksilen de PTA’nın hammaddesi. Bununla birlikte, hidrojen de üretmeye başlayacağız ve bu hidrojenden yakıt ve gübre üretme planımız var. Hammaddede geriye doğru üretimi artıracağız. Türkiye’nin esas ihtiyacı bu. Katma değer de ürün çeşitliliği de teknoloji de bununla gelir” dedi.

HEDEF İHRACATTA 1 MİLYAR DOLARI AŞMAK

SASA’nın yatırımın devam ettiğini belirten Şeker, Erdemoğlu Ailesi’nin Adana’da olmaya devam edeceğini belirterek, “Bu şehre güveniyoruz. 4 saatlik uçuş mesafesinde dünyanın yarısına ulaşabilen güzel bir konumu var. 2015’te SASA’yı Erdemoğlu Holding aldığında bin çalışanı vardı bugün 5 bin oldu. Şu an 500 milyon dolarlık ihracatımız en geç iki yıl içerisinde 1 milyar doları aşmış olacak” dedi.

HER ALANDA İLETİŞİME İHTİYACIMIZ VAR

Türkiye’de iletişimsizliğin pahalıya mal olduğu anlatan SASA Polyester Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Mehmet Şeker, “Hekim olarak başladığım iş yaşamım TBMM’de iki dönem milletvekilliğiyle devam etti. Doktor hastasıyla doğru iletişimi kuramazsa tedavi etkin sonuç vermez. Türkiye’de siyasetçi karşıt söylemleri dinlemiyor. İletişim olmazsa gelişme olmaz. İletişim olmazsa barış olmaz. Halka açık bir şirketiz. 200 binin üzerinde yatırımcımız var. Yüzlerce paydaşla iletişimimiz var. Bu alanda profesyonellerle çalışıyoruz. Genç, yetenekli iletişimcilere toplumun her alanında ihtiyacımız var” dedi.

ÇIRAKLIĞINI YAPMADIĞINIZ İŞİN USTASI OLAMAZSINIZ

Genç iletişimcilere iki tavsiyede bulunan SASA Polyester Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Şeker, “En az bir yabancı dili ana diliniz seviyesinde konuşabilmek için gayret sarf edin. İkinci olarak hangi alanda olursanız olun ustalığını yapacağınız işin mutlaka çırağı olun. Yapacağınız işin çırağı olmazsanız belki şans veya torpille bir yere gelebilirsiniz ama orada kalamazsınız” diye konuştu.

‘Çukurova İletişim Refleksi’ programına ÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Neslihan Boyan, ÇÜ Genel Sekreteri Dr. Mehmet Cingöz, ÇÜ Eski Rektörü Yalçın Kekeç, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muzaffer Sümbül, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir, Refleks Gazetesi İmtiyaz Sahibi Esra Özden, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

 

 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor