Ebeveynlere karne tüyoları

Sekoya Kişisel Gelişim ve Danışmanlık Merkezi’nin kurucu ortağı olan Psikolojik Danışman, Psikoterapist, Aile ve Çift Danışmanı, Cinsel Danışman, Terapist, Eğitim ve Öğrenci Koçu Esra Beyhan, kırık karne getiren çocuğa olumsuz davranmanın, uzun vadede vahim sonuçlara yol açabileceği uyarısında bulundu. Beyhan, karnesindeki notları yüksek olan çocuğa aşırı övgüde bulunmanın da, sorumluluk ile başarı algısının yanlış şekillenmesine ve çocuğun çevresini bu yanlış algıyla değerlendirerek, ilişkilerinde problemler yaşamasına neden olabileceğini söyledi.

RÖPORTAJ: Yener EKİNCİ

ADANA (BÖLGE)-Hemen hemen hepimiz hayatımızda çeşitli zorluklarla karşılaşmış ve bunları çileye dönüştürmüşüzdür. Oysa içe atmak yerine uzmanlardan yardım isteyerek sorunlardan kurtulmak veya az bir hasarla atlatmak mümkünken, bu yola başvurmamak kendimize karşı yaptığımız en büyük hata ve haksızlık olacaktır. Bu hataya düşmek istemeyenlere hizmet veren Sekoya Kişisel Gelişim ve Danışmanlık Merkezi’nin faaliyetleri hakkında önceki sayılarımızda bilgi vermiştik. Fakat hizmet yelpazesi o kadar geniş ki bir-iki güne sığdırmak mümkün olmadı. Bugün, merkezin kurucu ortağı olan  Psikolojik Danışman, Psikoterapist, Aile ve Çift Danışmanı, Cinsel Danışman, Terapist, Eğitim ve Öğrenci Koçu Esra Beyhan ile kaldığımız yerden devam edeceğiz.

Gördüğüm kadarıyla kişisel gelişim üzerine kitap okuyan herkes kendine bir merkez açabiliyor. Gerçek kişisel gelişim uzmanı ile korsanını nasıl ayırabileceğiz?

Ticari anlamda bu işi yapabilmek için bir meslek odasına bağlı olmak gerekmiyor. Vergi dairesine müracaat ederken, ‘Eğitim-Danışmanlık’ adı altında faaliyet izni alıyorsunuz. İsimleri bir anlamda kanaat önderi niteliğinde olan kişilerden eğitim alanlar, usta-çırak ilişkisiyle yetiştikten sonra sertifika alabiliyor. Tabi bu tür sertifikaların yasal bir dayanağı yok. Fakat yaptığımız iş referanslarla ilerliyor. Tavsiye üzerine insanlar gelmiyorsa, reklamlarla bu işi devam ettirmeniz mümkün değil.

Gözlemlerinize dayanarak cevap vermenizi rica ediyorum. Türk toplumunun psikolojisi bozuk mu sizce?

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tahminlerine göre, psikolojik bozukluk; 2020’de depresyon ve yeti yitimi oluşturan hastalıklar arasında birinci sırada olacak. Yaşanan savaşlar, şiddet, yoksuzluk, işsizlik, kayıplar, dengesiz beslenme ve işyeri sorunlarını psikolojimizi derinden etkileyenlerin başına koyabiliriz. Türk toplumunun yaşadığı sorunların en temel göstergesi, suça yönelme oranları ve sağlık problemlerindeki artış. Araştırmalar, zorlu yaşam koşullarının bu iki vakayı Türkiye’de git gide artırdığını gösteriyor. Sağlık Bakanlığı’nın psikolojik rahatsızlıklar ve bunların giderilmesinde kullanılan ilaçlara ilişkin verileri ise bu artışı doğrular nitelikte. Mutsuz insan gerçekten çok… Fakat şunu özellikle belirtmeliyim ki mutluluk göreceli bir kavram… Herkesin mutlu olmak için belirlediği kendine göre sebepler var. Mutsuzluğun altında yatan sebepleri de bilmek çok önemli. Kendini mutsuz hisseden bireylerle gerçekleştirdiğimiz seanslarda bunu tespit ediyor ve belirlediğimiz bir program dahilinde ilerliyoruz.

Aşk yarasına karşı bir merheminiz var mı? Kişi, kendisini terk edeni veya ihaneti aklından silip atabilir mi?

Takıntısı hastalık boyutundaysa öncelikle bunun bilincinde olması gerekiyor. Böyle bir ilaç yok. Yaralı yönünün iyileştirme kısmına gidecek. Kişi aslında bunu bırakmak da istemiyor. Onun acısından besleniyor. Acısından beslenen bir insanı tedavi edemezsiniz. Başka bir tabirle, mutsuzluğundan mutlu olmuş bir insanı mutlu etmeye çalışmak, mutsuzluk yaratır. Kişinin içinde bulunduğu durum bir çıkmazsa ve kurtulmak istiyorsa çalışmamız daha kolay, ama kendini haklı göstermeye çalışıyor ve her yerde bunu aktarma çabası içerisindeyse iyileşmeleri mümkün değil.

Anladığım kadarıyla aşk acısı hastalık boyutuna varabiliyor. Bunu hastalık ve takıntı olarak ikiye ayırıyorsunuz. Eve kapanıp tatlı yiyecekler tüketmek yerine size gelseler daha faydalı olur değil mi?

Bir insan öldüğü zaman onu unutmamak gerekir. Acısının içimizde yaşaması şart ama 40’ını da çıkarmamız lazım. Aşk acısı ise belirli bir süre içerisinde dinmiyorsa, yerini hastalığa bırakıyor. Ruh halini bir kabuk gibi düşünün, temsilen söylüyorum, 40 gün içerisinde o kabuğu üzerinden atamadıysa hastalık oluyor. Bizler de, kişinin yaşadığı süreci kolaylaştırmaya çalışıyoruz. Buraya gelip seans aldıktan sonra her şeyi unutup çıkabilecek diye bir şey yok.

Kişi depresyona girdiğini nasıl anlayacak?

Bunun kendine göre belirtileri mevcut. İnsan rutinin dışına çıkar. Örneğin daha fazla yemeye başlar, daha çok uyumaya ve kendini eve kapatmaya başlar. Bazı şeyleri abartır, sigarayı çoğaltır, uyuşturucu ve alkol kullanma eğilimi hisseder. Kimileri var ki, bu belirtilere rağmen depresyona girdiğini hala fark edemiyor. Yaşadığı olumsuzluklara alışıyor, normalmiş gibi geliyor.

Aile ve çift danışmanlığı nedir, sağlıklı ve mutlu bir aile nasıl olunabilir?

Aile üyeleri veya çiftlerin aralarında ortaya çıkan problemlerin giderilmesi ve kazandığı yeni becerilerle ilişkilerini daha işlevsel hale getirmesi amacıyla verilen profesyonel bir destek sürecidir. Aile hayatında ve yaşamın akışı içerisinde çeşitli iniş çıkışlar olması ve sorunlarla karşılaşmak kaçınılmazdır. Sadece sorunlu ailelerde değil mutlu ailelerde de zaman zaman maddi-manevi zorluklar yaşanır. Çocukların gelişimsel sorunları, ders çalışma gibi davranışsal problemler, ailede ekonomik güçlükler, iş kaybı, ilişki çatışmaları gibi hemen her ailede görülebilecek yaşamsal güçlükler bazen aileleri zora sokar, aile üyelerinde bireysel sıkıntılar ya da aile içi ilişkilerde çatışmalar doğabilir. Bu gibi zorluklarla baş edebilen aileleri de sağlıklı aile olarak tanımlayabiliriz. Zorlukların üstesinden gelebilmek için ise sorunlara değil, onların çözümüne odaklanmak gerekir. Pozitif psikolojinin yaklaşımı da budur; dikkatin odağını negatiften pozitife çevirmeyi, geçmişten çok şimdiye ve geleceğe odaklanmayı önerir. Aile içinde yaşanan problemler varsa bile olan olmuştur, eksik varsa da tamamlanır ama bunu sağlamak ancak gelecekte mümkündür, geçmişe bakıp üzülmenin anlamı yoktur. Merkezimizde şu hizmetleri veriyoruz;

Evlilik öncesi ve evliliğe hazırlık sürecinde uyum çalışması

Anne-Baba ilişki ve iletişim problemleri

Anne-Baba ile çocuk iletişim problemleri

Flört ve aldatma-aldatılma problemleri

Ayrılık, boşanma süreçleri

Boşanma sonrası bireylere ve çocuklarına uyum programları planlamak ve uygulamak

Çiftler arasında yaşanan cinsel problemler

Travma ve yas gibi süreçler

Kronik hastalık, bir aile bireyinin evden ayrılması

Aile içi şiddetin önlenmesine yönelik danışmanlık

Tek ebeveynli ailelere danışmanlık ve destek vs.

Zihinsel, duygusal ve fiziksel olarak nasıl daha iyi bir seviyeye ulaşabilirim?

Cinsel danışmanlık ve terapi nedir?

Cinsellikle ilgili bilgilerin artırılması, yanlış bilgilerin ve inançların (cinsel mitler) düzeltilmesi, ileride oluşabilecek sorunlar ile ilgili bilinçlendirme yapılmasına cinsel danışmanlık ve rehberlik denir. Bireylerin cinsellik alanında duygusal – davranışsal sorunlarının farkına varmasını sağlar, cinsel ve ruh sağlıklarının gelişmesini, korunmasını amaçlar. Cinsel çatışmaları çözümleyen, bu çatışmalardan doğan kaygı ve gerginlikleri azaltan, çiftler arasındaki ilişkileri iyileştirip olgunlaştıran tüm teknik ve yöntemlere de cinsel terapi denir. Profesyonel bir hizmet olarak, cinsel terapistler tarafından verilir.

Vajinismus

Erken boşalma

Cinsel isteksizlik

Orgazm olamama

Sertleşme bozukluğu

Cinsel tiksinti bozuklukları vb.

Merkezinizde Biorezonans yöntemi uyguluyorsunuz. Bu yöntemle sigaradan tamamen kurtulmak mümkün mü? 

Kaç yıl ve ne günde ne kadar içtiği fark etmeksizin iki saatlik tek bir seansta bu bağımlılıktan tamamen kurtulmak mümkün. Gelen bağımlıların sigara kullanım bilgilerini aldıktan sonra tükürük ve idrar tahlili uygulayıp sigara odasında son iki sigarasını içmesini istiyoruz. Hemen ardından kişiyi cihazımıza bağlayıp sigarayı silme programını başlatıyoruz. Color (Renk) Terapi uygulamasıyla 50 dakikada sigara isteğini o vücutta bitiriyoruz.  Tiryakiler, strese girmeden kolay ve keyifli bir şekilde sigarayı hayatından çıkarıyorlar. Birkaç gün sonra ikinci bir seansta ise kontrol ve güçlendirmeyi yapıyoruz.

Sigara bırakma programının fiyatı nedir ve okuyucularımıza özel bir indirim yapmanız söz konu olabilir mi?

Verdiğimiz hizmetin, günde iki paket sigara içen kişinin bir aylık sigara bütçesine denk gelen karşılığı var.  Toplam maliyeti 750 lira… Gazete aracılığıyla gelenlere 200 TL’lik bir indirim ile 550 lira fiyat verebiliriz.

Öğrenci koçluğu nedir ve faydaları nelerdir? 

Öğrenci Koçluğu; akademik yaşamda başarı becerilerini arttırma amacıyla öğrenci ile koç arasında kurulan işbirliğidir. Öğrenci Koçluğunun amacı; öğrenciyi hedefleri doğrultusunda yönlendirmek, motive etmek ve onun bu süreç içinde yaşadığı zorluklarla baş etmesini sağlamaktır.

Öğrenci Koçluğunun faydaları:

1.Öğrencinin motivasyonunu artırır.

 2.Öğrencinin ders çalışma performansını artırır.

 3.Öğrenci nasıl öğrenmesi gerektiğini öğrenir.

 4.Öğrencinin özgüveni artar.

 5.Öğrenci öz disiplin kazanır.

 6.Öğrenci sınav kaygısını kontrol altına almayı öğrenir.

 7.Öğrenci düzenli ders çalışma disiplinini kazanır.

 8.Öğrenci yeteneklerini ve geliştirmesi gereken yönlerini keşfeder.

 9.Öğrenci erteleme alışkanlığından kurtulur.

 10.Tüm derslerde öğrenme performansını artırır.

11.Planlı, sistemli ve ilkeli çalışma alışkanlığı kazandırır.

12.Öğrenci vizyon ve hedef odaklı çalışır.

13.Bireysel farklılıklara değer verilmesini ve geliştirilmesini sağlar.

14.Öğrencilerin hatırlama, düşünme, problem çözme ve akademik başarısını artırır.

 15.Öğrenme yetersizlikleri yerine öğrenme farklılıklarını anlamayı sağlar.

Okulların kapanmasına az bir süre kaldı. Karnesi kötü gelen öğrenciler ebeveynlerin davranışı nasıl olmalı?

Birkaç dersten kırık not getiren çocuğunuza olumsuz davranmak uzun vadede daha vahim sonuçlara yol açabilir. Öfkelenmek, kızmak, bağırmak gibi olumsuz yaklaşımlar, çocukların baskı altına girmelerine, motivasyonlarının daha da azalmasına, onların da anne-babasına kızgınlık duymalarına neden olabilir. Çocuğun kendine güvenini ve motivasyonunu olumsuz etkileyen en etkin davranışlar arasında, kendisinin sınıf arkadaşları veya başka çocuklarla kıyaslanmasıdır. Çocuklar başkaları ile kıyaslandıkça, ailelerine karşı daha agresif ve saldırgan olurlar. Çünkü bu çocuklar, ailelerini hiç memnun edemeyeceklerini düşünürler. Yaşadıkları hayal kırıklıkları kendi kapasitelerini engeller, hayat boyu ailelerini memnun etmeye çalışır ve etraflarını kontrol ederek yoğun bir kaygı yaşarlar. Çocuğun kapasitesinin üstünde beklentilere sahip olmak ve yüksek hedeflere ulaşamadığını görmek, karne döneminde hem aileler hem de çocuklar için baskı ve kaygı yaratır. Çocuk karnesi ile eve geldiğinde hızla göz atmak ve hemen tepki vermek yerine, onunla karne üzerinde konuşmak için uygun bir zaman belirlenmelidir. Kötü notlar için onu cezalandırmak yerine düşük notları ve/veya öğretmenlerinin olumsuz yorumları hakkındaki fikirleri sorulmalıdır. Çocuğun iyi olan dersleri için ise takdir etmeyi atlamadan, bir sonraki dönem eksiklerini nasıl tamamlamayı düşündüğü sorulmalı ve bu konuda beraberce bir plan hazırlanmalıdır.

KARNESİ İYİ OLAN ÇOCUĞU ÖDÜLLENDİRMEDE AŞIRIYA KAÇMAYIN

Karnesindeki notları yüksek olan çocuğa aşırı övgüde bulunmak sorumluluk ile başarı algısının yanlış şekillenmesine ve çevresini bu yanlış algıyla değerlendirerek ilişkilerinde problemler yaşamasına yol açabiliyor. Aynı zamanda başarısızlık korkusunun artmasına ve ileriye dönük kaygısının yoğunlaşmasına neden olabiliyor. Karnesi başarılı olan çocukları ödüllendirirken, abartmamaya özen gösterilmelidir. Çocuğun büyük hediyeler için değil, geleceği için çalışması sağlanmalıdır.

Bir çocuğun IQ seviyesi düşükse, onun için yapabileceğiniz bir şeyler oluyor mu?

Merkezimizde IQ testleri uyguluyoruz. Testin sonucuna göre yapabileceğimiz bir takım yönlendirmeler oluyor. IQ seviyesi çok yüksek olan bir öğrencinin özel eğitim alması gerekiyor. Fakat Adana’da ileri düzeyde zekası yüksek çocuklar için eğitim veren okul yok. IQ seviyesi düşük olanlar için sınırlı da olsa özel eğitim ve öğretim kurumları var. Biz de yaptığımız testin sonucuna göre destek veriyor ve yönlendirme sağlıyoruz.

Verdiğiniz kıymetli bilgiler için çok teşekkür ederim

Ben teşekkür eder, yayın hayatınızda başarılar dilerim.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor