EGE BAĞATUR’UN ARDINDAN

Asfalt Rıza, 1926 Adana doğumludur.

Asıl adı Rıza Tekin Prodan’dır. Ağabeyi ise Süleyman Sırrı Prodan. Başarı gösteremeyen Süleyman Sırrı ve Rıza Tekin Prodan iş hayatına atılır, müteahhitlik yaparak geçimlerini sağlarlar.

Yol yapımında asfalt işlerini yapan Rıza Tekin Prodan’a asfalt lakabı buradan gelir.

Bu işlerin yanı sıra çay bahçesi de işletmektedirler. Bu çay bahçesinde program yapan sanatçıları çıkarması bir ayrıcalık olmuştur. İyi iş yapan yer haline gelen Emirgan Çay Bahçesi’nde Şükran Ay-Behiye Aksoy-Adnan Pekak-Nejat Uygur gibi şöhretler program yapar, işleri iyidir.

Sonraları dönemin Belediye Başkanı Ege Bağatur sözleşmeleri olmalarına rağmen Emirgan Çay Bahçesi’ni onların ellerinden almak istemesi sebebiyle aralarında husumet olur.

Tarih 30 Haziran 1975…

Belediye Meclisi toplantı halindedir…

Meclis’te belediyeye ait olan ancak işgal edilen alanlar görüşülmektedir. O anda Asfalt Rıza olarak bilinen Rıza Prodan, üzerindeki çift tabancayı ateşler.

Önce Ege Bağatur’u, sonra CHP Adana İl Başkanı olan Ahmet Albay’ı yaralar..

Her ikisi de ağır yaralıdır ve aylarca tedavi görürler.

Asfalt Rıza olaydan sonra Suriye’ye kaçar…

Ege Bağatur ağır yaralandığı için çok sayıda ameliyat geçirmek zorunda kalır. Bu dönemde kalp krizi dahil çok ölümcül sağlık sorunuyla boğuşur.

Tam sağlığına kavuşamadığı halde görev duygusuyla Belediye Başkanlığını sürdürür.

Görevini insancıl, dürüst, adil toplumun yararı ve eşitlik duygusuyla hareket eden Ege Bağatur, kendisine inanan ve güvenen Adanalıyı hiçbir zaman mahçup etmez, kamunun malına el sürülmeyeceğini göstermek için kan akıtmaktan çekinmeyen dürüst bir Belediye Başkanıydı.

Rüşvet, iltimas, politik çıkar ve adam kayırma onun lügatında hiç yer almazdı. Bugün bile halk tarafından onur, namuslu ve dürüst bir insan olarak hatırlanmaktadır.

Adana’da önce bir köprüye ve daha sonra da bir bulvara adı verildi.

Ayrıca halkın malı olan İnönü Parkı’na sahip çıkarken vurulup kanını döktüğü için dürüstlük simgesi olarak İnönü’nün heykelinin yakınına büstü konuldu.

Ve Ege Bağtur 16 Kasım 1990 günü geçirdiği kalp krizi sonucu hayata veda etti.

Ülkesini, kentini ve insan, toprak sevgisinin bedelini ağır ödeyerek aramızdan ayrıldı Ege Bağatur…

Hep hatırlanacak, hiç unutulmayacaksın Ege abi…

Ruhun şad, mekanın cennet olsun

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor