ELEKTRİK KAÇAĞINA KARŞI ETKİN ÇÖZÜM

Yasalarla da olsa, başkasının kaçırdığı elektriği masum vatandaşların ödemek zorunda kalmasına “adil” diyebilecek kaç babayiğit var acaba…

İsmi lazım değil, akıl almaz boyutta kaçak elektrik tüketen iller ya da ilçeler belli. Fakat çözüm bulunamıyor. Daha doğrusu en kolay, en kestirme ve de en haksız çözümle iş hallediliyor. Nedir bu? Elektrik dağıtım şirketlerinin zararını namuslulara ödetmek

Mahkemelere gidildi. İş Yargıtay’a uzandı ve Hukuk bu uygulamayı “Olmaz; başkasının verdiği zararı dürüst vatandaş neden ödesin. Bugüne dek alınan paralar da iade edilmeli” diye noktaladı.

Bu kez de dağıtımcıların kafası dağıldı.” Bu kadar para nasıl ödenecek, ne güzel tahsil etmiştik” anlamında tepkilerle ortaya çıktılar. Ardından duyduk ki bir yasa çıkmış: dağıtım şirketleri parayı yasal olarak alabilecek. “Lanet olsun” deyip sineye çekiyorduk. Ama şimdi o kadar pahalı ki, vallahi başkasının hırsızlığından gelen kaybın tek kuruşunu ödemek bile ciğer yakıyor.

Bunun bir diğer anlamı, hırsızlıkların yasa ile özendirilmesi değil mi? Samimiyetle söylemek gerekirse, elektrik satıcılarını kollayan böyle bir yasayı hazırlayanlar da, mecliste parmak kaldıranlar da rahatsız. Sadece “başka çare yok” diye kendilerini mecbur hissetmişlerdir.

KESİN VE PRATİK ÇÖZÜM

Daha önce yazmıştık, ne olu, ne olmaz tekrarlayalım… Yıllar önce elektrik dağıtımını belediyeler yapardı. Özelleştirme furyasına girilirken bu iş belediyelerden alındı. Bir bakıma iyi de oldu. Kör kandil yanan lambalar parladı. Trafo ve yükseltici arızaları azaldı. Kesintiler bir süre için sinir bozucu olmaktan çıktı fakat son yıllarda tekrar korkulu rüya haline geldi.

Açıkçası, belediyeler aradan çekildikten sonra sorunlar azaldı. Ne var ki haksız para tahsilatı başımıza şitil oldu. Kabul edebilirsen et…

Çözüm şu:

Elektrik dağıtım şirketleri bugünkü sorumluluklarını yerine getirsin. Yerleşim merkezine verilen enerjiyi belediyeye borç yazsın. Tahsilatı da hatırlı bir komisyonla belediye yapsın. Bakın bakalım o zaman kaçak elektrik kullanılır mı? Çünkü belediyeler hem gelirinden olmamak ve hem de zarar etmemek için bu işi ciddiye alacaktır. Üstelik yerel yönetim olmanın avantajı ile kimin ya da kimlerin bu suçu işlediğini birkaç hafta içinde bulur ve hatta geçmiş ayların parasını da alır. Dağıtım şirketlerinin boyu böyle bir çözüme yeterli değil. Belediyeninki ise hadi hadi yeter.

Beklentim şu; el-alemin yaktığı elektriği dürüst insanlara ödeten yasa, , inanıyorum ki insaf sahibi milletvekillerinin teklifiyle yok edilir ya da yeni bir başvuru ile Anayasa Mahkemesi’nden döner.  Ardından da dağtım, eski yıllarda olduğu gibi belediyeler tarafından sağlanır ve hırsızların milyonlara varan külfetini dar gelirli masum vatandaşlar ödemek zorunda kalmaz. Hadi vazgeçtik, bari everstte dolaşan elektrik fiyatları ucuzlatılsa belki azıcık merhem olur yaramıza. Yok, böyle devam ederse, sorun yine gündemde kalacak ve çeşitli önerilerle sürünceme bandına taşınıp büyük olasılıkla hırsızların zararı yine namuslulara ödetilecek. Yazıktır, günahtır…

Belediye çözümünü yabana atmamak gerekir diye düşünüyorum. Kesin ve pratiktir.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor