Emek Partisi Adana’da zamlara karşı halk için bütçe istedi

(HABER MERKEZİ)-Emek Partisi (EMEP) Adana İl Örgütü, 2021’in de emekçilere zehir edilmemesi için temel tüketim mallarına yapılan zamların geri alınması ve ücretlerin artırılması için basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan Emek Partisi Adana İl Başkanı Sevil Aracı, fabrika mezarlığına dönüştürülen Adana’nın işsizliğin oranı yüksek iller arasında olduğuna dikkat çekerek işçisinden, emeklisine, esnafından çiftçisine herkesin mağdur olduğunu ifade etti. Sanayi ve tarım keti olan Adana’nın İşsizlik ve yoksullukla anılmaması için ücretlere ek zam yapılıp, temel tüketim mallarına yapılan zamlar geri alınarak halk için bütçe yapılmasını  istedi.

“PEYNİR ALMAK LÜKS DEĞİL”

Sağlığın tehdit altında olduğu, yokluk ve baskıların arttığı bir süreçten geçildiğini ifade eden Aracı, “Gerekirse acı ilacı içeceğiz” diyerek yapılan fedakârlık çağrıları ile hazırlanan 2021 yılı bütçesinden emekçilere zehir, patronlara bal tadında sömürü özgürlüğü çıktığını ifade etti. Açlık sınırının 2 bin748 lira, yoksulluk sınırının 8 bin750 lira olduğu koşullarda milyonlarca işçi ve emekçinin açlık sınırında yaşam mücadelesi verdiğini dile getiren Aracı, şunları söyledi,

“Asgari ücrete yapılan zammın ve Ocak zamlarının, Şubat ayı ücretlerine yansıması ile enflasyon karşısında erimesi bir oldu. Market raflarında bebek mamalarına alarm takıldı, peynir almak lüks sayılır hale geldi. Elektrik, su ve doğalgaza yeni zamlar geliyor” dedi.

22 milyonu bulan işsizlik ordusunun, 20 milyonluk çalışan sayısını geçtiğini dile getiren Aracı, “Adana’da işsizliğin yüksek olduğu iller arasında. Bir dönem sanayi ve tarım merkezi olan Adana şimdi işsizlik ve yoksullukla anılır oldu. Çünkü Adana kapatılan fabrika mezarlığı oldu. AKP’nin iktidar olduğu son 19 yılda Adana’da 100 büyük fabrika kapandı. Bugün Adana’da 19 yılda hükümetin açtığı kamu kaynaklı tek bir fabrika yok” dedi. Kapatılan ve ardından yıkılan fabrikaların arazileri üzerine kurulan alışveriş merkezlerinin pandemide normalleşme adınlarının ilk atıldığı yerler olmasına rağmen hala kapalı olduğunu dile getiren Aracı, “İşi olmayan, işi olanın da alım gücünün her gün düştüğü yerde alışveriş merkezlerinin vitrinlerini süsleyen eşyaları alma şansı var mı?” diye sordu.

“ÇİFTÇİ BORÇ İÇERİSİNDE YÜZERKEN ÜRÜN İTHAL EDİLDİ”

Bugün ülkede işçisinden, emeklisine, esnafından çiftçisine herkesin mağdur olduğunu dile getiren Aracı, “Adana’da çiftçiler borç içerisinde yüzerken et ithal ederek, canlı hayvan ithal ederek, yem ithal ederek tarım ve çiftçi üreticisinin ipini çektiler.  Kahvehaneler, kafeler, çay ocakları, aylardır kapalı. Çalışanların tenceresi boş. Bir masada 3 kişi oturmak yasak ama AKP’nin kongrelerini lebaleb doldurmak serbest” dedi.

“ÇARKLAR DÖNSÜN DİYE İŞÇİLER CANLARI PAHASINA ÇALIŞTIRILDI”

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi’nin verilerine göre, 2020 yılı sonu itibarıyla bireysel kredi borcu olanların sayısının 2019 yılına kıyasla 2 milyon 107 bin kişi artarak 34 milyon 4 bin kişiye yükseldiğini ifade eden Aracı, “Bu kişilerin kredi borcu da 618,5 milyar liradan 866.6 milyar liraya ulaştı. Yaklaşık 3,5 milyon insanımız borcunu ödeyemiyor. Türkiye’de icra dairelerinde bekleyen dosya sayısı 23 milyonu aştı” dedi. “Çarklar dönsün” diye canları pahasına çalışmaya zorlanan işçilerin Kod-29 ile tehdit edildiğini ifade eden Aracı, “Ücretsiz izinle korkutuluyor, en temel hak olan örgütlenme hakkı gasp edilmek isteniyor. Çünkü çarklar işçilerin sömürülen emeği ile dönerken patronlar kâr etmeye devam ediyor” dedi.

 “2021 PATRONLARA CENNET, İŞÇİLERE SEFALET YILI OLMASIN DİYE…”

2021 yılının emekçilere sefalet, patronlara cennet yılı olmamasını isteyen Aracı, şu talepleri sıraladı,

  • • Dolaylı tüm vergiler kaldırılsın.
  • • Zengine, patrona servet vergisi getirilsin.
  • • Yoksulluk sınırı altında yaşayanların elektrik, su, doğalgaz, iletişim giderleri devlet tarafından karşılansın.
  • • Temel yaşam maddeleri vergiden muaf tutulsun ve bunlara gelen zamlar geri çekilsin.
  • • İşten atmalar, kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izinler son bulsun.

•            Kaynakların halkın çıkarları için kullanıldığı bir bütçe oluşturulsun.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor