Emek Partisi’nden torba yasa tasarısına tepki

(HABER MERKEZİ)-EMEK Partisi Adana  İl Başkanlığı’nca yapılan yazılı açıklamada, “Torba yasa tasarısı işten çıkarmayı yasaklamıyor, ücretsiz izne yol açıyor” dedi.

“İşten çıkarma üç ay yasak, işsize destek” diye müjdelenen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın torba yasa teklifini değerlendiren Emek Partisi Adana İl Örgütü, ortada işçiler için bir müjde olmadığını belirtti.

“PATRON EN AZ 3 AY KIDEM TAZMİNATI ÖDMEYECEK”

Yazılı açıklama yapan Emek Partisi Adana il Örgütü, “Patronlara işçileri üç ay ücretsiz izne gönderme hakkı veren bir yasayı ‘Üç ay işten atmayı yasaklamak’ diye anlatmak müthiş bir beceri. Ücretsiz izin için işçinin ‘rızası’ hakkını bile çok gördüler. Söylenen şu: ‘İşçi kim oluyor da koskocaman patron ücretsiz izne göndermek için onun rızasına başvuracak!’ Ayrıca işçi ücretsiz izni kabul etmeyip işten ayrılsa, ihbar ve kıdem tazminatı talep edecek. Üç ay boyunca işvereni bu yükten de kurtarıyor.” ifadeleri ile yasa tasarısına tepki gösterdi.

“9 AY SONRA İŞSİZLİK MAAŞI KALACAK MI?”

Normal şartlarda işçi, ücretsiz izni kabul etmeyip işten atılsa, işsizlik sigortası şartlarını tamamlamışsa dokuz ay işsizlik maaşı alacağının ifade edildiği açıklamada bu konuda da değişiklikler yapıldığı belirtilerek şunlara dikkat çekildi, “İşsizlik maaşı şu an son dört aylık maaşa göre hesaplanıyor. Asgari ücretli olana 1117 lira ancak maaşı yüksek olanlarda 2336 liraya kadar çıkıyor. Hükumetimiz burada da eşitlikçi davranıp hepsini 1117 liraya çekiyor.

Tek yenilik bu üç ayda ödenecek 1117 lira için işsizlik maaşı için gerekli olan şartların aranmaması. Ama ödeme işçilerden kesilen parayla oluşturulan işsizlik fonundan yapılıyor. Hükumetin işçilere bir kıyağı gibi sunuluyor. Yani parası işçiden alkışlar hükumete… Ayrıca Cumhurbaşkanı bunu 6 ay daha uzatabilecek. Böylece işçi 9 ay boyunca 1117 lirayla geçinecek. Bu sürenin sonunda patron işçiyi işten atarsa 9ay boyunca onun ihbar ve kıdem tazminatını kullanmış olacak. Açık olmayan bir şey daha var. Bu işçi 9 ay sonra işsiz kaldığında işsizlik sigortasına başvurabilecek mi? Çünkü işsizlik sigortası 9 ay sürüyor. Önemli ikinci soru 9 ay sonra işsizlik sigortasında işsizleri ödenmek üzere fonda para kalacak mı?”

“PEKİ BU ZENGİNLİKLERİ KİM ÜRETİYORDU?”

İşçilerin bu ülkede yarattıkları tek değerin işsizlik fonu olmadığının belirtildiği açıklamada, “Neden işçilerin içinde geçtiği her cümlede işsizlik fonu da geçiyor. Bütün bir servet işçilerin yarattığı artı değer değil mi? Hadi bunu çok ideolojik buldunuz. İşçiler vergi ödemiyor mu?. Neden işçiler söz konusu olduğunda merkezi bütçeden kaynak aktarımı hiç konuşulmaz? Soru çok da bunu ancak sınıf bilinciyle sendikasını sahiplenip orada örgütlenen, sendikasını bir sınıf örgütüne dönüştürecek müdahalelerde bulunan, kendi politik Partisinde örgütlenen işçi  cevaplayabilir” ifadelerine yer verildi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor