Euro rekor kırdı, 10 TL’yi aştı

(HABER MERKEZİ)-Dolar/TL 8.40-8.50 arasındaki dalgalı seyrini devam ettiriyor. Piyasalar ABD başkanlık seçimlerinden gelen haberlere odaklanmış durumda. Euro/TL ise tekrar 10.0142 seviyesine yükselerek rekor kırdı.

Dolar/TL küresel piyasalarda olduğu gibi ABD’de ilk anda sonuçları net olarak kestirilemeyen seçimlere yönelik fiyatlamalarla her iki yönlü sert dalgalanma ardından tarihi zirvelerinin altında güne başladı.

Piyasalarda Merkez Bankası’nın (TCMB) devam eden sıkılaştırma adımları ve 19 Kasım’da gerçekleştireceği bir sonraki faiz kararı bekleniyor.

Dolar/TL dün 8.4250-8.52 bandında her iki yönlü sert dalgalandı. Kurda hem aşağı yönde hem yukarı yönde görülen en üst seviyeler gün içinde bir kaç kez görüldü. Küresel piyasalarda da benzer süreçler yaşandı.

TCMB’nin politika faizi dahil yeni sıkılaştırma adımlarının belki de 19 Kasım’ı beklemeden atılabileceği beklentisi bu hafta TL’deki kazançlarda etkili olurken dün piyasalarda esas değişimi getiren ise ABD seçimleri oldu.

ABD’de Demokratların başkan adayı Joe Biden, Michigan ve Wisconsin eyaletlerinde galibiyetleri takiben seçimi kazanacağı tahmininde bulundu. Rakibi ABD Başkanı Donald Trump ise kazanma ihtimalini azalmasının ardından seçim sonuçları hakkında bir dizi dava açtı ve oyların yeniden sayılmasını istedi.

Biden gece saatlerinde yaptığı açıklamada, “Başkanlığı almak için gereken 270 delege sayısına ulaşmak için yeterli eyaleti kazandığımız açık… Ancak burada kazandığımızı ilan etmiyorum, oy sayımı tamamlandığında kazananın bizler olacağını ifade ediyorum” dedi.

Öte yandan küresel piyasalar Donald Trump’ın seçim sonuçlarını mahkemeye taşıyacağı ve bazı eyaletlerde de oyların yeniden sayımını talep ederek günler hatta haftalar sürecek bir seçim tartışması başlatmasına hazırlanıyor.

Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın, milletvekillerine yaptığı bir sunumda döviz kurunda beklentinin çok üstünde bir dalgalanma yaşanmadığını, dolara müdahalenin de henüz düşünülmediğini söylediği iddia edildi.

Ekonomi yönetimi bir süredir rekabetçi TL söylemini benimsemiş durumda. Ancak bu süreç yabancı yatırımcıların portföylerinde sert azalışları da beraberinde getirdi. Yıllarca TL cinsi iç borçlanma piyasasında %20-25 ağırlığa sahip yabancılar bugünlerde bu oranı %3’lere kadar düşürmüş durumda. Aynı şekilde bu politikalar kamunun 2019’dan beri 130 milyar dolara yaklaşan döviz arzı nedeniyle gerileyen rezervlere yönelik soru işaretlerini de artırıyor.

MERKEZ SIKILAŞTIRMA ADIMLARINA DEVAM EDİYOR

Merkez Bankası %11.75 seviyesindeki BIST Repo-Ters Repo Pazarı’nda gecelik fonlamayı cuma günü sıfıra indirdi. Banka %11.75 seviyesindeki diğer fonlamaları yapmayacağını da açıkladı.

TCMB fonlama maliyetini artıran sıkılaştırma adımlarına döviz ve altın karşılığı TL verdiği swap piyasasındaki TL faizini 150 baz puan artırarak %11.75’ten %13.25’e yükselterek devam etti. Swap TCMB’nin piyasayı mevcut fonlama kompozisyonda repodan daha belirgin bir ağırlığa sahip.

Bu adımlarla birlikte TCMB’nin repo ile fonlama kompozisyonunda %14.75 seviyesindeki GLP ve benzer oranlarda oluşan geleneksel yöntemli reponun ağırlığı artıyor. GLP oranından kullanım dün 47 milyar TL’ye gelerek TCMB’nin repo ile sağladığı yaklaşık 210 milyar TL’lik fonlamanın yaklaşık dörtte birini oluşturdu.

Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti dün 5 baz puan artışla %13.99 seviyesine yükseldi. Temmuz ortasından beri 650 baz puan civarında sıkılaştırmaya gidildi ve fonlama maliyeti Aralık 2019’dan beri en yüksek orana çıktı.

PİYASALAR DAHA NET ADIMLAR GÖRMEK İSTİYOR

TL faizlerinin gecelik vadede TCMB’nin faiz koridorunun en üst seviyesi olan %14.75’e yükselmesinin yerli ve yabancı yatırımcıların pozisyonlarında nasıl bir
değişim getireceği piyasada takip ediliyor. Bankacılar ilgili adımların TL’de daha fazla değer kayıplarının önüne geçtiği konusunda hemfikirler. Ancak piyasalar TCMB’den daha net adımlar görmek de istiyor.

TCMB’nin bir sonraki PPK toplantısı 19 Kasım’da yani yaklaşık 2 hafta sonra. TCMB’nin enflasyon raporu söylemleri sonrası bankanın bu tarihte politika faizi dahil yeni bir sıkılaştırma adımına yönelmesi bekleniyor. Bazı beklentiler ise küresel satış dalgası, ABD seçimleri ya da jeopolitik tansiyonun piyasa yansıması kötüleşmesi halinde bu tarihten erken de adım atmak zorunda kalabileceği yönünde kalmaya devam ediyor. Bu hafta bu beklenti TL’de sert kazançlara neden oldu.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor