EVKAD’da BAMBU GÜNÜ

(HABER MERKEZİ)-Bambu eğitimi verilen atölye gününde Evkad üyesi ve UNWOMEN Küçük Hibe Programı kapsamında yürütülen projenin koordinatörü Ferzan Özyaşar, bizi etkinlikleri hakkında bilgilendirdi. Özyaşar, “Kapasite geliştirme programı yapıyoruz. Özellikle evde üretim yapan kadınların değişik ürünleri skalalarına (ürün çeşitliliği) eklemesi için atölye çalışmaları yaptık, ürettikleri ürünlerini profesyonel fotoğraflamaları için küçük bir stüdyo kurduk, markalaşma, pazarlama, dijital pazarlama, muhasebe ve iş alanlarında kadın dayanışmasına yönelik dersler verdik. Bunların dışında şu an gördüğünüz bambudan sepet örme gibi beş ayrı el sanatı alanlarında atölyeler düzenliyoruz. Burada üyelerimiz ve gönüllülerimiz değişik el sanatlarını öğrenip satış amaçlı ürünlere çevirebilecekler. Böylece kadınlarımızı destekleyerek ekonomilerine katkı sağlamak istedik” dedi.

Markalaşmayı düşündürecek bir kurs desek yanlış olmaz.

Evkad gönüllüsü Yasemin Hanıma “Buraya neden geldiniz?” diye sorduğumuzda bize markalaşmayı düşündüğünü söyledi. Bu iddialı arzu üzerine şu soruyu sorduk, “Markalaşma düşünceniz buraya gelmeden de var mıydı yoksa bu kurs size bu cesaretimi verdi.” Yasemin Hanım da “Emekli olduktan sonra bir şeyler yapma, kendimi geliştirme isteğim vardı ama bu kursun bana kattıklarıyla markalaşabileceğim düşüncesi ve güveni geldi. İdeali olan, üretmek, kendine, ülkesine katkı sağlamak isteyen bütün kadınları böyle kurslara katılmaları için davet ediyorum.” dedi. Bir diğer kursiyer Ayfer Hanım, yıllardır ürettiği ürünlerin dijital pazarlamayla daha profesyonel olarak satışını yapmak amacıyla Evkad Dernek binasına çok uzak mesafede olan Akkapı Mahallesi’nden geldiğini, gelmekle de çok doğru bir karar vermiş olduğunu söyledi.

Eğitim, geliştirmek, gelişmek her alanda ve her yaşta insanı tatmin eder.

Bambu sepet örme eğitimi veren emekli fizik öğretmeni Pervin Kurt Hocamıza, öğrenmek mi, öğretmek mi sizi daha çok tatmin ediyor diye sormak istedik, “Her zaman öğretmek ve geliştirmek ve de özellikle kadınlara katkı sağlamış olmak en tatmin edici olan” dedi.

Evkad Derneği Başkan Yardımcısı Sayın Leyla Ramazanoğlu’dan da dernek faaliyetleri hakkında bilgi aldık. Ramazanoğlu, “Kadın hakları üzerine çalışıyoruz. Girişimci kadın yetiştirmeye, girişimci kadınları daha da geliştirmeye, bilgi ve becerilerine katkı vermeye çalışıyoruz. Bugün verdiğimiz bambu eğitimi bir günlük. Bir günde ne olur ki diyenleri duyar gibiyim. Şu elimde gördüğünüz sepet üç saatte kursiyerimiz tarafından örüldü. Kendine katkı sağlamak isteyen bütün kadınları derneğimize bekliyoruz.” diyerek marka vurulduğunda çok yüksek fiyatlara satılan ve bir günlük kursta örülen bu güzel sepeti gösterdi.

Son olarak konuştuğumuz kursiyer hanıma “Sizi daha önce görmüş gibiyim.” diyerek yaklaştım, kursiyer hanım, iki, üç yıl öncesine kadar Çukurova Belediyesi desteği ve Evkad bünyesinde kurulan Kadın Emeğini Değerlendirme Çadırı’nda satış yaptığını orada karşılaştığımızı hatırlattı. Bunun üzerine şu soruyu sormadan edemedik. “Bildiğim kadarıyla çadırda stantlarınız sizlere ücretsiz verilmişti ve kazancınız sizlere, ailelerinize kalıyordu. Şimdi çadırın yeri çok cüzi rakamlarla büyük firmalara kiralandı, kimi işliyor, kimi kapalı. Kapalı olan da açık olanda kazançta çünkü tabelasını astıramayacağı rakamlarla kiraladıkları yerler. Ve yine kazanan yerel halk değil, vatandaş değil?”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor