EVRENSEL LİDER ATATÜRK’ÜN SPORA VERDİĞİ ÖNEM

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, her alanda olduğu gibi spora, sporcuya, kulüplere de ayrı önem veren ve dünyada beden eğitimini ülkesinde zorunlu kılan ilk devlet adamıdır. Atatürk‘ün “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur” sözü de spora verdiği önemi anlatır. 23 Nisan’ı dünya çocuklarına, 19 Mayıs’ı da gençlere armağan etmiştir.

Atatürk, başta güreş olmak üzere, futbol, su sporları, kürek, yüzme, binicilik, havacılık, izcilik, atıcılık dallarıyla yakından ilgilendiği gibi, bu sporların federasyonlarının da kurulmasına öncülük etmiştir. Ayrıca Atatürk, fırsat buldukça Fenerbahçe, Beşiktaş, Galatasaray, Karşıyaka, Altay, hatta adını verdiği Güneşspor ve Muhafızgücü kulüplerini ziyaret ederek maddi ve manevi destek sağlamıştır.

Atatürk 1915 yılında, ilk Osmanlı Genç Dernekleri Genel Müfettişliği ’ne atandıktan sonra hükümete, beden eğitimi derslerinin zorunlu tutulması ve cimnastik ders saatlerinin arttırılmasını teklif ettiği bir rapor sunmuştur. İlk Beden Eğitimi Öğretmeni ve Türkiye Milli Olimpiyat Oyunları’nın kurucusu Selim Sırrı Tarcan’ı yurt dışına göndererek ve büyük yetkiler vererek spor branşlarının artırılmasını sağlamıştır.

18 Temmuz 1920 günü ise Atatürk’ün emri ile Muhafız Gücü takımı faaliyete geçmiştir. Türkiye’nin ilk spor teşkilatı olan Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı, 1922’de İstanbul’da kurulmuştur.

1924 yılında Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk spor kongresini toplamıştır. 1938 yılına kadar devam edecek olan bu kongrede, Türk spor kültürünün nasıl geliştirebileceği üzerine kafa yorulmuş ve çeşitli projeler üretilmiştir.

Savaştan yeni çıkılmış, yoksulluk ve hastalık yoğun yaşanırken Atatürk, 1924 yılında Türk sporcularının Paris Olimpiyatları’na katılarak deneyim kazanmaları, hepsinden öte Türkiye’nin adını duyurmaları için mecliste bakan ve milletvekilleri karşı çıkmalarına rağmen, Bakanlar Kurulu kararıyla, 17 bin lira ödenek çıkartarak gitmelerini sağlamıştır.

Yine 1936 yılında gerçekleştirilen Berlin Olimpiyat Oyunları’na ilk kez eskrim dalında Halet Çambel ile Suat Fetheri Aşeni adlı kadın sporcuların katılmasını sağlamıştır. Berlin’de ilk kez altın madalya kazanan Yaşar Erkan ile bronz kazanan Mersinli Ahmet Kireççi’yi ödüllendirmiştir.

Mustafa Kemal 1925’te tüm zorluklara rağmen Ankara Hipodromu’nu inşa ettirerek At ve At Yarışı Islah Encümeni’ni kurmuştur. Kurtuluş Savaşı yıllarında Ankara‘daki at yarışlarını kendi himayesinde yaptıran Atatürk, 1927’de emir vererek Gazi Koşusu‘nun düzenlenmesini istedi.

 “At yarışları modern toplumlar için sosyal bir ihtiyaç” olduğunu vurgulayan Atatürk, fırsat buldukça yarışları hipodromda takip ediyordu.

 Ali Muhiddin Hacıbekir‘in sahibi olduğu “Neriman”ın 1927 yılında kazandığı ilk Gazi Koşusu‘nu da Atatürk ile İsmet İnönü birlikte izledi.

 “Cumhuriyet fikren, ilmen ve bedenen kuvvetli ve yüksek seviyeli muhafızlar ister.” ve “Ben sporcunun zeki, çevik ve ahlaklısını severim.” derken gençlerin donanımlı birer sporcu olmalarını öğütlemiştir.

İlelebet kutlayacağımız Nice Cumhuriyet Bayramları’na…..

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor