FEDERASYON, KULÜP YÖNETİCİLERİ VE FUTBOLCULAR SALGINA GEREKLİ HASSASİYETİ GÖSTERMİYOR MU?

Dünyayı saran, halen çok ciddi tedavisi ve ilacı bulunamayan Koranavirüs, tüm ülkelerin adeta kâbusu oldu. Tüm alanlarda olduğu gibi sporda da kendini ağır faturalarla hissettirdi. Türkiye’de 14 bin kişi yaşamını kaybetti.

Gün geçmiyor ki,  başta Süper Lig’de Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor başta olmak üzere alt liglerdeki tüm kulüplerin başkan, yönetici, antrenör, futbolcu ve kulüp çalışanlarının Covit-19’a yakalandıkları haberlerinin ardı arkası kesilmiyor. Bu nedenle birçok kulübün maçları ertelendi.

Çok yakın zamanda Adana Demirspor’dan 24 futbolcu, 2 teknik heyet 3 personel toplam 29 kişinin testleri pozitif çıktı. Kentimizin diğer birinci ligdeki takımı Adanaspor’da ise geçen hafta 21 futbolcu, 6 personel, teknik heyetten bir kişinin yanı sıra Kulüp Başkanı Bayram Akgül’ünağabeyi Hamza Akgül ile İlhan Sevimli toplam 30 kişi Covit-19’a yakalandı ve maçları 2 hafta ertelendi.

Hatırlanacağı gibi Sağlık Bakanı Prof. Dr. Fahrettin Koca ile Bilim Kurulu Üyeleri futbol maçlarının oynanmasını doğru bulmadıklarını bildirdiler ve sorumluluğun tamamen Futbol Federasyonu’na ait olduğunu açıkladılar. Ayrıca Sağlık Bakanlığı sezon boyunca bir kulübün test harcamalarının 750 bin TL’yi bulduğunu, bunun kulüpler tarafından karşılanmasını istediler.

Daha sonra, naklen yayın, maç günü seyirci hasılatı, reklam, sponsor gelirleri azalan kulüplerin tepkisi ve Kulüpler Birliği Vakfı’nın konuyu Cumhurbaşkanı Erdoğan’a kadar götürmeleri sonucunda test harcamalarının Sağlık Bakanlığı tarafından karşılanmasına devam edileceği açıklandı.

Kulüpleri ticari kafa ile yöneten Türkiye’nin en büyük müteahhitlerinden birisi olan Limak Holding’in kurucusu ve Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir, bana göre salgını iyi yönetemedi. Bilim kuruluna rağmen ligleri başlatması, ardından locaları açmasının sıkıntıları gözlenmeye başladı. Nihat Özdemir, salgının büyük ölümlere neden olduğunu bildiği halde statların kapasitelerinin yüzde 30’una taraftar almayı bile gündeme getirdi.

Kulüplerin başkan ve yöneticilerine gelince; onlarda futbolcu ve diğer çalışanlar için pandemi döneminde sağlık malzemeleri konusunda gerekli desteği verdiler mi?  Antrenmanları ve kulübe giriş-çıkışlar için önlem aldılar mı ?  Görevleri bitince evlerine giden ve günlerini dışarıda geçiren kulüp çalışanlarını bilgilendirmenin yanı sıra disipline ettiler mi?

Geçimlerini futboldan kazanan antrenör ve futbolcular salgın günlerini gerçekten profesyonelce geçirdiler mi? Yıllardır konuşulur, sporda kendini geliştirmeyen, sağlığına, beslenmesine, yaşantısına dikkat etmeyen spor dalının güreş olduğu söylenir. 42 yıllık gazeteci ve spor insanı olarak aksine futbolcuların,  büyük paralar kazanmalarına rağmen,  arabalarına verdikleri önemi, sağlıklarına, beslenmelerine, eğitimlerine, İngilizce, Almanca dil öğrenmeye, roman, kitap okumaya paralar ayırmadıklarını gözlemekteyim.

Pandemi döneminde maaş, transfer ücretlerinin düştüğünün de farkında olduğumu belirterek yıldız futbolcuların Avrupalı futbolcular gibi PROFESYONELCE davranmıyorlar. Elbette bu virüse devlet başkanı, sağlık çalışanları, genel müdürler, üst düzey bürokratlar, Fatih Terim’ler, Sergenler başka anlamda hepimiz yakalanabiliriz. Ancak, yeterli önlemi alırsak biraz daha bu salgından uzak kalır ve korunabiliriz.

Özetlersek, ölümcül salgın en yakınımızdan geliyor. Biraz daha hassas ve dikkatli olalım. Şayet adımızın önünde “profesyonel” sözcüğü varsa 10 kez daha duyarlılık lütfen……

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor