Gayrimenkul yatırımı her zaman kazandırır

Proaktif Gayrimenkul’ün kurucusu Süleyman Kadıoğlu ve iş ortağı Oğuzhan Sarıcan ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Sektörün iki uzman ismi, şu mesajı verdi; ‘’Sıkıntılı dönemlerde bile en doğru yatırım gayrimenkul yatırımıdır. Gayrimenkul hiçbir zaman durgunluğa girmez. Bu, gayrimenkule ait bir özellik… Herhangi bir kriz anında bile alan satan sayısı normal günlerden fazla olur. Çünkü kiminin nakde ihtiyacı vardır, kiminin de var olan nakdini uygun fiyat ile mala dönüştürmeye. Bu nedenle konuta yatırım yapmak her zaman kazandırır.’’

 

Röportaj: Yener EKİNCİ

ADANA (BÖLGE) – Ülke genelinde yaşanan ekonomik dalgalanmalar, ev, arsa ve işyeri sahibi olmak isteyenlere mükemmel sayılabilecek fırsatlar sunuyor. Satışa çıkarılan gayrimenkuller belki de bir daha erişilemeyecek fiyatlardan alıcılarını bekliyor. Adana’da ki piyasanın durumu hakkında bilgi almak üzere, Turgut Özal Bulvarı üzerindeki ofislerinde ziyaret ettiğimiz sektörün başarılı ve güvenilir isimlerinden Proaktif Gayrimenkul’ün kurucusu Süleyman Kadıoğlu ve iş ortağı Oğuzhan Sarıcan, ‘’Geleceğe yatırım yapmak isteyenler için şu an ev ve arsa almanın tam zamanı. Çünkü değerinin çok altında veriliyor. Gayet uygun fiyatlarda ev ve arsalar var elimizde’’ diyor.

Süleyman Bey, kısaca sizi tanımakla sohbetimize başlayabilir miyiz?

Adana’da, 1975 yılında dünyaya geldim. Sırasıyla; Çukurova İlkokulu, Sabancı Ortaokulu, Karşıyaka Endüstri Meslek lisesi ve İstanbul Üniversitesi Haberleşme Bölümü mezunuyum. GSM sektöründe uzun yıllar çalıştıktan sonra kendime hareketli bir iş ortamı yaratmak adına, baba mesleği olan emlakçılığa yönelerek, Proaktif Gayrimenkul’u kurdum. İşimi severek yapıyorum. Evli ve 3 çocuk babasıyım.

Alanında en çok tercih ve tavsiye edilen firmalar arasında yer alıyorsunuz. Başarınızın sırrı nedir? 

Emlakçılık, geçmişten bugüne kimlik değiştiriyor. Türkiye’de çok uzun yıllara dayanan meslek pratiği, artık üniversitelerde okutulan bir bölüm haline geldi. Fark yaratacak sağlam sektörel bilgi, sıkı çalışma ve efektif pazarlama becerilerinizi birleştirdiğinizde hem başarı hem müşteri memnuniyeti kaçınılmaz hale geliyor. İş dünyasının her alanında olduğu gibi emlak sektöründe de bilgi güçtür. Konunuzda uzman olduğunuzu düşünseniz dahi, öğrenmeyi sürekli hale getirdiğinizde, hep bir adım önde olursunuz. Gündemi yakalamak ve fırsatları görmek için sektörel eğitimleri, fuarları yakından takip ediyoruz. İşimizi yaparken taşıdığımız dürüstlük ve enerji çok önemli. Müşteriyle tanıştığımız andan, sunumlarımıza kadar yansıyan bu enerji, bir anlamda kurumsal ve güvenilir bir firma olduğumuzu da ortaya koyuyor. Dürüstlük, özgüven ve inançla perçinlediğimiz satış sunumları; nihayetinde alıcıyı, satıcıyı ve bizleri memnun edecek alışverişler yapılmasına neden oluyor. Proaktif Gayrimenkul olarak, emlak sektöründe edindiğimiz uzmanlığa güveniyor, müşterinin bizden talep ettiği alım ve kiralama işlemlerinin ötesini görmeye çalışıyoruz. Müşterinizin taleplerini doğru yönlendirerek, onun göremediği; ancak faydasına olan noktaların altını çiziyoruz. Bu da bize başarı ve uzun süreli müşteri ilişkileri olarak dönüyor.

Konut veya ticari amaçlı emlak işlemlerinde gözümüze takılan ilk detay emlakçıdır. İyi bir gayrimenkul danışmanı bulmak için ne gibi kriterleri esas almalıyız?

İyi emlakçıyı bulabilmek kârlı işlemin de anahtarıdır.İster yatırım amaçlı, ister iş için, ister ihtiyaç karşılamak için olsun emlak alanında yapılacak işlemler kişileri mutlaka bir emlakçı ile karşı karşıya getirir. Son yıllarda azalmış olsa da, mal sahipleri, yatırımcılar ve kiracılar, yapacakları emlak işlemlerinde hâlâ emlakçılara tereddütle yaklaşabilmektedir. Bu zaman zaman geçmiş tecrübelerden, bazen de sadece ön yargıdan kaynaklıdır ve ne yazık ki çoğu zaman tarafların aleyhine olmaktadır.İyi emlakçı için şehrin bölgelerini iyi takip eden, müşteri portföyü daha geniş olan ve yasal gereklilikleri daha iyi bilen gayrimenkul danışmanlık ofislerinden birini tercih etmelisiniz.

İMZADAN KORKMAYIN

Emlağınızı satmak ya da kiralamak istiyorsanız sizden satış ya da kiralama sözleşmesi yapmanız, eğer emlak arayışı içerisindeyseniz yer gösterme formu gibi bazı belgeler imzalamanız istenebilir. Bu, karşınızdaki emlakçının işini yasal çerçevede yapmak istediği ve müşterilerine odaklanarak çalıştığı anlamına gelir. Bu belgeleri imzalamak sizin yararınıza olacak ve karşınızdaki insana da gereken güveni verecektir. Tabii ki imzalamanız istenen her belgeyi okumanız, öncesinde yasal olarak inceletmek için boş bir kopyasını almanız, bazı maddeler üzerinde değişiklik talebi gibi haklarınız mevcuttur. Bu konuda istekte bulunmaktan çekinmeyin.

ÜCRET KONUSUNU KESİNLEŞTİRİN

Unutmayın ki kimse bedavaya çalışmak istemez. Doğal olarak emlakçınız da sizden hizmetine karşılık bir komisyon isteyecektir. Hangi hizmetin ne oranda ücretlendirileceği konusunu önceden konuşun. Gayrimenkul ekspertizi, yer görme gibi hizmetler ücretsiz verilirken, satış ve kiralama gibi hizmetlerde ücret ödeyeceğinizi unutmayın.

Emlak firmasıyla çalışmanın faydaları nelerdir?

Gereksiz telefon trafiğiyle uğraşmazsınız. Siz işinizle ilgilenirken, emlakçı sizin yerinize görüşmeler yapar. Siz de zamanınızı sevdiklerinize ayırırsınız. Emlakçı bölgedeki fiyatları iyi bilir. Mülkünüzün doğru fiyatlandırılması için sizi yönlendirir. Böylece ne düşük bir fiyatla satıp zarar edersiniz, ne de yüksek bir fiyatla satış yapmaya çalışarak uzun süre beklemek zorunda kalırsınız. Emlakçı, alıcının en uygun koşullarda krediyi en kısa zamanda temin etmesini sağlar. Böylece işlemler kısa zamanda sonlanır. Emlakçı bölgeyi iyi tanır ve alıcıya daha kolay anlatır. Böylece mülkünüzün değeri, alıcının gözünde artar. Emlakçının ofisine her gün alıcılar gelir. Emlakçı gelen müşterilerden sadece sizin için uygun olanları size yönlendirir. Emlakçılar, emlak sitelerinde kurumsal üyedir. Bu nedenle emlakçıların ilanları arama motorlarında en önce görüntülenir. Böylece mülkünüz daha fazla alıcı tarafından görüntülenir. Siz de bu sitelere para vermekten ve ilan yenilemekten kurtulmuş olursunuz. Emlakçıların ilanları, en az 10 diğer emlakçı ile paylaşıma açıktır. Bir başka emlakçının sizin mülkünüze uygun müşterisi varsa, müşterisini sizin emlakçınıza yönlendirir. Onlar komisyon paylaşımıyla çalıştığı için bir biriyle rahatlıkla bağlantı kurarak mülkünüzün satışını kolaylaştırır. Deneyimlerimize göre, satışların yüzde 60-70’i binadaki afişi görüp gelen müşterilere yapılmaktadır. Her alıcının internet kullanmadığını ve kullansa bile sizin ilanınıza ulaşması ihtimalinin oldukça düşük olduğunu hatırdan çıkarmamalıyız. Bu nedenle satılık mülkünüzün üzerine emlakçı afişi asılması, satışı büyük oranda hızlandırmaktadır. Mülkünüzün üzerinde bir emlakçının afişinin olması, buraya sadece o emlakçının müşteri getirmesi anlamını taşımaz. Unutmayalım ki, emlakçılar portföylerini bir biriyle paylaşarak bölüşüm yapabilirler. Emlakçı ile çalışmaktan kaçınmayınız. Emlakçı yılların verdiği bilgi birikimiyle sizin en yakın dostunuz ve çözüm ortağınızdır.

Yatırım veya oturum amaçlı konut ya da farklı bir taşınmaz satın almanın en uygun zamanını nasıl belirleyebiliriz?

Gayrimenkul hiçbir zaman durmaz, sıkıntılı dönemlerde bile en doğru yatırım gayrimenkul yatırımıdır. Eğer profesyonel bir gayrimenkul danışmanınız varsa ve size uygun bir gayrimenkul sundu ise hemen alım/satım kararını vermemiz gerekiyor. Buradaki önemli unsur profesyonel, konusunda uzman gayrimenkul danışmanı ile çalışmaktır. Gayrimenkul hiçbir zaman durgunluğa girmez. Bu, gayrimenkule ait bir özellik… Herhangi bir kriz anında bile alan satan sayısı normal günlerden fazla olur. Çünkü kiminin nakde ihtiyacı vardır, kiminin de var olan nakdini uygun fiyat ile mala dönüştürmeye. Bu nedenle konuta yatırım yapmak her zaman kazandırır.

Oğuzhan Bey, öncelikle bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

Ankara’da, 1988 yılında dünyaya geldim. Polis memuru olan babamın görevi dolayısıyla, çocukluğum ve gençlik dönemim farklı şehirlerde geçit. Muş’ta başladığım ilkokulu Mersin’de bitirdim. Ortaokul ve liseyi Adana’da tamamladıktan sonra Gazi Üniversitesi İktisat Bölümü’nden 2012 yılında mezun oldum. Kurumsal bir firmadan çalışırken, bir süre kaldığım Avrupa’da emlak sektörünü yakından tanıma imkanım oldu. Avrupa ülkelerinde, emlakçılık gerçekten prestijli ve kıymetli bir iş… Türkiye’de ki noterler gibi kusursuz bir işleyişleri var. Faaliyetlerini bir düzen ve hukuki norm içerisinde yürütüyorlar. Herhangi bir hata ise tıpkı bizim noterlerimizde olduğu gibi ‘kusursuz sorunluluk’u üstleniyorlar.  Onlardan ilham alarak, kişisel performansa dayalı, daha fazla üretebileceğim emlakçılık alanına girmeye karar verdim ve 2018 yılından bu yana işimi layıkıyla yapmaya çalışıyorum.

Sektörde rakipleriniz oldukça fazla. Rekabetler sizi etkiliyor mu?

Ben kişinin en büyük rakibinin kendisi olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla kendi yolumuzda her gün bir adım daha ileri giderek, deneyim ve bilgilerimize yenisini ekleyerek kariyerimizi güçlendiriyoruz. Rekabet aslında bizim sektörde çok doğru bir tanımla olmuyor. Biz, bütün sektör çalışanları olarak rekabet etmek yerine birbirimizi tamamlıyoruz. Dürüstlüğü esas almak da çok önemli. Bizimkisi deneyim ve eğitim gerektiren bir iştir. Biz sokaktaki adamı emlakçı saymıyoruz. Başka meslekten olup da emlakçılık yapan kişileri de emlakçı olarak kabul etmiyoruz. Maliyeye, odaya kayıtlı, eğitimini almış, bu işi dürüst şekilde yapan kişilerin emlakçı olduğunu belirtiyoruz.

Korsan emlakçılarla alakalı neler söylemek istersiniz?

İnsanlar, korsan emlakçılarla çalışarak ömür boyu yaptıkları birikimlerini riske atmamalılar. Kahve köşelerinde oturarak, arazi veya arsa sahiplerini tek tek gezerek, ayakçılık yaparak, müteahhitlere yer temin etmeye çalışan korsanlar en büyük sorunumuz. Bunların Devlete ve millete hiç faydası olmaz. Bunlar, kendi çıkarları, menfaatleri, avantaları için çalışırlar. Bizde buna ‘yolunu bulmaya çalışıyor’ deriz. Bunlar devlete vergi vermez, kayıtları olmaz. Elektrik, su, telefon, oda kaydı, ruhsatı, belgesi, sertifikası, diploması olmaz. Bunlar sadece çene ile çalışırlar. Alanı da satanı da ikna edecek meziyete sahiptirler. Sırf yollarını bulmak için elli kılığa girerler. Harbi emlakçıları zor durumda bırakırlar. Alın teri ile çalışan, alın teri ile para kazanan, devletine, milletine sahip çıkan, vergisini ödeyen, kaydını yaptıran, kirasını ödeyen emlakçıların işine taş koyarlar. Mesela, nerede bir yol açılsa, neresi kıymetli olacaksa, müteahhit nerelere girecekse, nerelere yatırım yapılacaksa, oraları korsan emlakçılar basar. Bunlara sahte emlakçılar desek daha iyi olacak. Sonunda mağdur olmamak için bu ayaklı emlakçılara dikkatli olunmalı ve hatta iş başında görülürlerse mutlaka ihbar edilmelidirler. Kontrolsüz şekilde çoğalan, merdiven altı tabir ettiğimiz gayrimenkul firmalarının vurgun politikaları sektörde ciddi problemlerle karşılaşmamıza neden oluyor. Mevcutta müşterilerin büyük çoğunluğu, mülk sahibinin mülkünün üzerinden, adil olmayan hizmet bedelleri alınmasından son derece rahatsız. Bunun yanı sıra birden fazla firmada satışa sunulan mülkün, firmalar arasındaki fiyat farklılıkları da sektöre olan güvensizliği artırıyor. Şeffaf olmayan hizmet bedelleri, yanlış fiyatlandırma politikaları, mülkü alacak olanı da satacak olanı da sektörden uzaklaştırmakta.

Emlakçı komisyonları genellikle ödenmek istenmeyen veya ödenirken insanların zoruna giden bir meblağ olarak görünüyor. En fazla bu konuda sıkıntı yaşıyor musunuz?

Konut alacak ya da kiralayacak olanlar, en büyük sorunu emlakçıya ödenecek komisyon olarak görüyorlar. Bazı tüketiciler, emlakçı komisyonu vermemek için elinden geleni yapıyor; ama her zaman bu mümkün olmuyor tabi. Ev alacak ya da kiralayacak olanlar, son noktaya geldiğinde emlakçı komisyonu ne kadar diye sorgulamaya başlıyor. Oysa, komisyon sadaka değil, kazanılmış bir haktır. Yakın geçmişte medyada bir haber de yayımlandı. Yargıtay, emlakçı vasıtası ile beğendiği evi direkt ev sahibi ile görüşerek satın alan müşterinin haksız olduğuna kanaat getirerek, komisyon ücretini emlakçıya ödemesi gerektiğine karar verdi. İşimizi ciddiyetle yaptığımızdan olsa gerek, bu zamana kadar komisyon gerekçesiyle hiçbir satışımız iptal olmadı. Zaten komisyonda insanları çok fazla sıkmamaya, bunaltmamaya da özen gösteriyoruz. Elimizden gelen kolaylığı sağlamaya çalışıyoruz. Bütün meslektaşlarım bu hususa hassasiyet göstermiş olsaydı, komisyon ücreti ödemek bence insanlara gereksizmiş gibi gelmezdi.

Sizce, Adana’da gayrimenkul fiyatlarının yüksek olmasının temel sebebi nedir?

Adana da, çok fazla imara kapalı alan var. Nereye elinizi atsanız imara kapalı… İmara açık çok az bir alan var. Bu alanlarda da bin liralık arsa üç bin liradan satılıyor. Bu da konut fiyatlarına yansıyor.

Ev alırken bana göre en önemli kıstas, evin depreme dayanıklı olup olmadığı. Bu gözetiliyor mu Adana’da?

Son yıllarda insanlar aldıkları evin depreme dayanıklı olup olmadığını da artık öğrenmek istiyor. İnsanlar bize soruyor. Kolondan karot parçasının alınması ve teknik ölçümle kesin sonuç elde edilebilir; ama bu pahalı bir yöntem. Bize ya da işi bilen birine güvenmek zorundalar. 98 depreminin ardından deprem yönetmeliğine göre belediyeler iyi denetleme yapıyor. Bu önemli. 98’den önce yapılanlarla ilgili de lokasyona, zemine bakmak gerek. Bunu da işi bilene danışmak şart.

Daha fazla bilgi sahibi olmak isteyenler veya alanınızla ilgili herhangi bir konuda size danışmak isteyenler için telefon numaranızı yayımlayabilir miyiz?

Elbette… 0 (542) 561 00 26 no’lu telefondan Süleyman Bey’e,   0 (531) 231 08 74 no’lu telefondan da bana ulaşabilirler.

Bu keyifli sohbetin gerçekleşmesine zaman ayırdığınız için teşekkür ederim

Bizler teşekkür eder, yayın hayatınızda başarılar dileriz.

 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor