GAZETECİ UĞUR PİŞMANLIK’IN “TARSUS KENT YAZILARI” KİTABI YAYINLANDI

HABER: DURMUŞ ALACA

ADANA (BÖLGE)-Tarsuslu gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık’ın “Tarsus Kent Yazıları” adlı kitabı Aratos Yayınları’ndan çıktı.

Geçtiğimiz aylarda “Tarsus’ta Sinema”, “Yeryüzü Olayları”, “Tarih İçinde Bir Başkent Tarsus” başlıklı kitapları yayınlanan Uğur Pişmanlık’ın yeni çıkan “Tarsus Kent Yazıları” kitabında, Tarsus’un tarihi, kent kültürü, turizm, kültür varlıkları, sanat, siyaset ve basın yazıları ile çeşitli konuları yer alıyor.

Aratos Felsefe dergisi yayın yönetmeni Uğur Pişmanlık, kitabının sunuş yazısında “Bu kitap 1997’deki ilk iki baskısında “Kent Masalları” adıyla yayınlanmıştı. Baskısı tükenen ve geliştirilerek güncellenen kitabı, “Tarsus Kent Yazıları” adıyla yeniden okurlara sunuyoruz.

Kitapta, çeşitli dergi ve gazetelerde yayınlanmış yazılar ile yayınlanmamış ve bu kitabın içeriğine uygun olan yeni yazılara yer vermektedir.

Bu kitabın başka bir önemi de “Kent Masalları” adıyla yayınlanmış haliyle benim ilk kitabım, ilk göz ağrım olmasıdır.

“Tarsus Kent Yazıları” kitabında Cumhuriyet gazetesi Güney/Doğu eki, Dünya gazetesi, Hürriyet gazetesi Çukurova Eki, Dünya gazetesi Avrupa baskısı, Mozaik Sanat Dergisi, İçel’de Katılım Gazetesi, Akdeniz Gazetesi, Tarsusun Sesi gazetesi ile Gençlik Dünyası dergisi ve Sol haber portalında yayınlanmış yazılar yer almaktadır.

Bir gazeteci olarak tarih boyunca birçok uygarlığın meydana geldiği, zengin bir kültür oluşturduğu Anadolu’nun ve onun en önemli kentlerinden biri olan Tarsus’un bir insanı olarak yazmayı, yazdıklarımı kalıcı bir yapıta dönüştürmeyi bir görev olarak bildim.

Bu kitap tarihsel ve toplumsal bir bilinç ve sorumluluğun gereği olarak ortaya çıktı. Çünkü kendini geliştirmeyen insanların, yaşadıkları kenti ve toplumsal çevreyi dönüştüremeyeceklerini düşünüyorum. İleriye dönük bu değiştirme çabasının, bir gazeteci olarak, bana yüklediği sorumluluk, çağın hem tanığı hem eylemcisi olmaktır. Bu nedenle, yazdıklarımı toplumla paylaşmayı bir mutluluk ve günümüz insanının sosyo-kültürel gelişimine küçük bir katkı olarak algılıyorum. Aydınlık bir geleceğe ve güzel günlere birlikte ulaşmak umuduyla…” diye dile getiriyor.

Kitaba önsöz yazan Prof. Dr. Levent Zoroğlu, Uğur Pişmanlık’ın köşe yazılarıyla güncel olaylara teşhis koyma ve onları yorumlama yeteneğine de dikkat çekerek, “Uğur Pişmanlık’ı Tarsus’ta, Cumhuriyet alanı kazılarına başladığımız 1993 yılı Aralık ayının ortalarında tanıdım. Başlangıçta, bin bir güçlükle yürüttüğümüz Cumhuriyet Alanında ortaya çıkan tarihi kalıntıların kurtarılması projesinde bize her zaman yakınlık gösteren ve varını yoğunu ortaya koyarak destek olan dostlarımızdan biri olan Uğur’un keşfettiğimiz bir tarafı da çok temiz ve güzel Türkçesiyle, başarılı ve içten bir kalemi olduğu idi. Bir gazeteci olarak, ele aldığı, izlediği haberleri objektif olarak vermenin yanı sıra, çağdaş gazetecilik anlayışının bir başka yönü olan, köşe yazılarıyla güncel olaylara teşhis koyma ve onları yorumlama yeteneği de onun önemli bir yönünü oluşturmaktadır. Onun bu özelliği elinizdeki kitapçıkta okuyacağımız satırlarına yansımıştır.

Okuyucu bu kitapta günlük olaylara getirilen ilginç yorumlar dışında, Uğur’un özellikle tarihimize, kültür ve sanatımıza yaklaşımının yansıdığı güzel satırlar da bulacaktır. Bunlar Uğur’un bir gazeteci olduğu kadar, bir entelektüel olduğunu da ortaya koymaktadır” diyor.

Aratos dergisi Yayın Yönetmeni Uğur Pişmanlık’ın bugüne kadar yayınlanmış kitapları ise şunlar; Kent Masalları (1997), Antik Çağ’da Tarsuslu Filozoflar (2002), Tarsuslu Yazarlar ve Sanatçılar Antolojisi (2008) Tarsus Basın Tarihi/Yüzyıllık İzler (2009), Barış ve Aydınlanmaya Adanmış Bir Yaşam: İsmail Hakkı Öztorun (2010), Tarsus Çeşme ve Hayratları (2010), Gezginlerin Gözüyle Tarsus, (2012), Tarsus İşçi Sınıfı Tarihi (2013), Boyun Eğmeyen İnsan (2014), Cumhuriyetten Günümüze Tarsus’ta Tiyatro (2017), Barış ve Sosyalizm Yolunda Aydın Bir Hekim Sevinç Özgüner (2017), Cumhuriyetten Günümüze Tarsus’ta Sinema (2020), Yeryüzü Olayları (2020), Tarih İçinde Bir Başkent: Tarsus (2021), Tarsus Kent Yazıları (2021) Ayrıca Edebiyatta Tütengil’e Armağan (2206), Tarsus (2009), Edebiyatımızda Çeşmeler (2009), Tarsus Olimpiyatları ve Tarsus Maratonu (2008), Tarsus Bibliyografyası (2008), Edebiyatımızda Radyolar (2011) ile Türkiye’de İlk Elektrik: Tarsus (2011), Tarsus Çıplak Mahallesi (2014), Toroslarda Bir Çukurova Yazlığı Namrun Yaylası (2014), Edebiyatımızda Bisiklet (2021), Edebiyatımızda Köprüler (2021) adlı özgün ve derleme kitapçıkları bulunuyor.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor