GELECEKTEKÄ° TEHLÄ°KE: SU KITLIÄžI

Su yaşamın kaynağı olan bir maddedir. Örneğin insan vücudunda gerçekleşen bütün işlevlerde suya ihtiyaç duyuluyor. Bu nedenle Dünya dışındaki yaşam arayışlarında sıvı hâldeki suyun varlığı araştırılıyor.

Yapılan bilimsel açıklamalarda uzaydan bakıldığında gezegenimiz mavi bir küre olarak görünüyor. Bunun nedeni, yüzeyinin yaklaşık %71’inin suyla kaplı olması.

Sıvı hâldeki su Dünya’yı Güneş sistemindeki diğer gezegenlerden ayıran en önemli maddedir. Jeolojik kanıtlar, sıvı hâldeki suyun 3,8 milyar yıldır Dünya’da var olduğunu gösteriyor.

Dünya’da 1.386.000.000 km3, yani yaklaşık olarak 1.385 kilometre çapındaki bir kürenin hacmine eşit miktarda, su var.

Dünya’daki suyun %96,5’i okyanuslarda, geri kalan kısmı ise su buharı şeklinde atmosferde, okyanuslarda, göllerde, nehirlerde ve buzullarda bulunuyor. Ancak canlıların yaşamı için tatlı suya ihtiyaç var. Dünya’daki suyun ise sadece %2,5’ini (10.633.450 km3) tatlı sular oluşturuyor.

Dünya ülkelerinin üçte birinin suya erişimi yok veya çok kısıtlı. Dünya nüfusunun %18’i ise temiz suya ulaşamıyor. Su kaynaklarının azalması, göç ve salgın hastalıklar gibi olumsuz etkilere yol açıyor.

Gelecekteki en büyük sorunun su kıtlığı olacağı ifade ediliyor. Peki bizler su tasarrufu konusunda neler yapabiliriz. Yine uzmanların önerilerine göre insanlar olarak tasarruf konusunda yapabileceklerimiz var. şöyle ki;

Kullandığınız suyu azaltmanın en etkili yolu, yüksek su tüketimine sebep olan harcama kalemlerinizi kısmaktır. Duş alırken dakikada 15-20 litre su tüketimi gerçekleşir. Duş süresini kısaltmak yüksek oranda su tasarrufu sağlar.

Suyun altında geçen vakti takip etmek için bir kronometre kullanabilirsiniz. Suyun ısınmasını beklerken akan suyu israf etmemek için bir kovada biriktirebilir, daha sonra bunu temizlik ya da tuvalet için kullanabilirsiniz.

Musluklarınızı olabildiğince açık tutmamak, su tasarrufu için çok önemlidir. Dişlerinizi fırçalarken, yüzünüzü yıkarken veya tıraş olurken musluğu kapatabilirsiniz. Diş fırçalamak ortalama 3 dakika sürer.

Eğer musluk açık bırakılırsa her fırçalama için ortalama 15 litre su boşa akmış olur. El temizliği sırasında da elinizi sabunlarken musluğu kapatıp suyu sadece durulamada kullanmak su tüketiminizi ciddi oranda azaltacaktır.

Tuvalet rezervuarının su depolama kapasitesi 16 litredir. 4 kişilik bir aile 16 litrelik tuvalet rezervuarı ile ayda 7 ton su tüketir. Her sifon çekişte kullanılan su miktarını azaltmak için tuvalet tankına içi dolu su şişeleri gibi nesneler yerleştirebilirsiniz.

Mutfak da banyo gibi evde suyu en çok tükettiğimiz alanlardan biridir. Meyve ve sebzeleri akan suda yıkamak yerine bir kapta sirkeli suda bekletmek mutfakta su kullanımını azaltmak için işe yarar bir yöntemdir.

Bu şekilde, gıdaları kimyasal maddelerden arındırırken yıllık tonlarca suyun israfının önüne geçebilirsiniz. Eğer akan suya gereksinim duyuyorsanız, bu faaliyetten elde ettiğiniz suyu kaplarda biriktirip yeniden kullanabilirsiniz.

Kişisel bakım ve gündelik ihtiyaçlarınız sırasında doğrudan harcadığınız su miktarını kısmak dışında, tasarruflu gereçler kullanmak ya da su tüketiminin gerçekleştiği alet edevatın gerekli bakımını yaptırmak da su israfını önlemekte rol oynar.

Örneğin; su akıtan bir tuvalet sifonu, bir yılda yaklaşık 83 bin litre suyun boşa gitmesine sebep olur. Musluk ve borulardaki sızıntıları düzenli olarak kontrol edip onarmak su sarfiyatına olumlu etki edecektir. Çamaşır ve bulaşık makineni

zi enerji ve su tasarruflu modelleriyle deÄŸiÅŸtirmek elektrik, su harcamalarınızı düşürür. Evde harcadığımız suyun yüzde 15-20’si çamaşır yıkamak için kullanılır. Çamaşır ve bulaşık makinelerinizi, sadece yükleri tam kapasiteye ulaşınca çalıştırarak verimlilik saÄŸlayabilirsiniz. Ayrıca bu makineleri, ekonomik program modunda çalıştırmanız enerji ve sudan ekstra tasarruf etmenize yarayacaktır.

Su hayattır. Su olmazsa hayat olmaz bu nedenle suyu tasarruflu kullanmak hayati bir öneme sahiptir.

 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor