“Göze hoş görünmeyen erkek yoktur, hoş görünmesi için çabalamayan erkek vardır”

RÖPORTAJ: YENER EKİNCİ

ADANA (BÖLGE) – Saçlarınız son zamanlarda çok mu bakımsız görünüyor? Dış görünümünüze gereken özeni göstermediğinizi mi düşünüyorsunuz? Yeni bir imaja mı ihtiyacınız var? Uluslararası standartlarda, VIP salonları ve uzman ekibiyle Süleyman Demirel Bulvarı’nda hizmet veren Mustafa Beyaz Kuaför Salonu, kişiye özel tasarımlarıyla Adana’daki erkekleri hayallerindeki imaja kavuşturuyor. Uluslararası standartlarda kişiye özel; yaşına, yaşam stiline, beğenilerine ve beklentilerine yönelik hizmetler sunuluyor. Sadece Adana’nın değil, bölgenin en iyi erkek kuaförleri arasında yer alan Musatafa Beyaz’da, doğal ve çarpıcı bir tarzla dikkatleri üzerinize çekmeniz mümkün kılınıyor. 18 personeliyle hizmet verdiği salonunda, Mustafa Beyaz’ın keyifli sohbetine nail olduk ve bir röportaj gerçekleştirdik. Görünümüne önem veren, bakımına düşkün bir erkekseniz ilgiyle okuyacaksınız. Değilseniz de böyle olmak düşüncesi, zihninizi bir kurcalayacak.
Kulaklara aşina bir isminiz var; ancak şahsınızı bilmeyenler için kısaca sizi tanımakla sohbetimize başlayabilir miyiz?
Adana’da, beş kardeşin en küçüğü olarak 17 Mart 1976 tarihinde dünyaya geldim. Aslen Adıyaman’ın Besni ilçesindenim. Dumlupınar Mahallesi’nde, henüz 13 yaşında bir çırak olarak başladığım meslek hayatıma o günden bu yana aralıksız olarak devam ettiriyorum. Bugünlerin hayalini, çırakken kurmaya başlamış ve bütün çabalarımı buna göre planlamıştım. Çok şükür ki, aradan geçen sürede hedeflerime ulaşmayı başardım. Mustafa Beyaz markasını oluşturmak hiç de kolay olmadı tabii… Şüphesiz her başarılı işletme gibi, biz de düşe kalka ilerledik…

Salonunuzda ne gibi hizmetler veriyorsunuz?
Hizmetlerimizi sıralamadan önce şunu belirtmeliyim ki kuaföre gitmek, bakım yaptırmak sadece kadınlara özgü bir durum olarak algılanmaktadır toplum tarafından. Oysaki erkekler de kendilerine bakarlar, -ki bakmalıdırlar da. Birçok şeyde olmadığı gibi bakımlı olmanın da cinsiyeti yoktur. İşte bu düşünceden yola çıkarak Mustafa Beyaz Erkek Kuaför Salonu’nu açtık. Bu açtığımız salonun da erkeklerin istedikleri gibi bakım yaptırabilecekleri, kendi tarzlarını bulacakları bir yer olsun istedik. 300 metrekarelik salonumuzda, alanında uzman 18 kişi bu görevi yapıyor. Bunun yanı sıra, Aliya İzzet Begoviç Bulvarı’nda da bir şubemiz bulunuyor. Orayı, yabancı bir yatırımcıya frençayzing (bayilik) olarak verdik. Marka olmanın gururunu yaşıyoruz. Asıl sorunuz olan hizmetlerimizin neler olduğuna cevap verecek olursam eğer:
Saç Kesimi
Uygun saç kesimi; saç kalitesine, saç yapısına ve yüzün şekline bağlıdır. Müşterimizin, ilgisini çekebileceği saç stillleri arasında kaybolmaması için en iyisini tasarlamak için elimizden geleni yapıyoruz.
Sakal Kesimi
Türk erkeklerinin antropolojik yapısı gereği sakalları genellikle serttir. Bu da çoğu Türk erkeği için tıraş esnasında daha fazla çaba demektir. Bu da daha fazla tahriş mânâsına gelebilir. Doğru yöntemlerle ve profesyonel kozmetik ürünleriyle bu yersiz çabanın ve tahrişin önüne geçmek pekâlâ mümkündür.
VIP Oda Hizmeti
VIP odalarımız ile müşterilerimizin kendilerini özel hissetmelerini amaçlıyoruz. Tıraş esnasında sıcak-soğuk ikramlar, özel TV ve müzik yayını vb. kişiye özel hizmetler sunuyoruz. Bu hizmetteki en birincil arzumuz müşterilerimizin işlemleri yapılırken dinlenip keyif alabilecekleri bir ortamı sağlamak ve sonunda da onları mutlu etmek…

Manikür-Pedikür
Erkek manikür, pedikür konusunda en iyisiyiz demek yanlış olmayacaktır. Erkek kuaförü denildiğinde yalnızca saç-sakal kesen ve düzelten işletme algısından biz oldukça uzağız. Saç-sakalın yanında ellerinin ve ayaklarının temizliğine ve bakımına önem veren değerli müşterilerimize hizmet vermekteyiz.
Saç Bakımı
Saç bakımı pek çok yönden deri bakımına benzer. Nihayetinde antropolojik olarak düşündüğümüzde derinin yüzeyinden dışarı çıkar. Onun deri üstünde görünüyor olması deriden ayrı düşünmemizi pek de mümkün kılmaz. Bu sebeple işlemler tıpkı cilt bakımında olduğu gibi profesyonel biri tarafından yapılmalıdır. Aksi takdirde saçlar kırılır. Her saçın bakımı tıpkı insanlar gibi farklıdır. İnsanların saçlarını sevdiğini biliyoruz ve “Gelin, saçlarınız nefes alsın!” diyoruz.
Renk Kırma
Beyaz saçın yok edilmesi renk kırma olarak bilinir. Bu işlemi uygulayarak saçlardaki istenmeyen beyazlardan dakikalar içerisinde kurtulabilmek oldukça kolay bir işlemdir.
Cilt Bakımı

Değişen toplum algısıyla birlikte erkeklerde aranan başlıca özelliklerden biri bakımlı olup olmadığıdır. Kendine bakan, cildini önemseyen pek çok erkek cilt bakımı uygulamalarını yakından takip ediyor. Her erkeğin ayda en az bir kere yaptırması gereken cilt bakım uygulamaları, cildin ihtiyacı olan temizlik ve beslenmeyi sağlar. Böylelikle temiz ve parlak bir cilt elde edilirken kullanılan profesyonel ürünler ve yüz masajıyla yaşlanma da geciktirilmiş olur.
Lazer Epilasyon

Yine değişen toplum algısıyla erkeklerin vücudundaki tüylerin karizmayı temsil etmesi oldukça mazide kaldı desem yanılmıyorumdur herhalde. Yapılan anket ve araştırmaların sonucunda tüylü erkekler geçmişteki gibi neredeyse hiç rağbet görmüyor ve hatta ilkel ve düzensiz olarak anılıyorlar. Bu sebeple lazer epilasyon da erkek bakımının bir parçasıdır desem yine yanlış bir görüşte bulunmuyorumdur sanırım.
Size göre insanlar Mustafa Beyaz’ı neden tercih etmeliler?
Her yıl kendimizi yenileyen bir salonuz. Müşterilerimizden kazandığımızı yine onlara konfor, hijyen, sunum ve ikram olarak yansıtıyoruz. Hatta bu durumu abarttığımıza dair müşterilerimizden geri bildirim aldığımız da olmuyor değil. Buna bir örnek verecek olursam: Bir havalandırma sistemimiz vardı. Hayatımıza COVID-19 girince, sistemi daha da geliştirdik ve kimsenin birbirinin havasını solumadığı bir ortam yarattık. Bu da verdiğimiz işimize verdiğimiz özverinin ve ehemmiyetin bir parçası. Biz elimizden geldiğince bu şekilde hizmetler sunmaya çalışıyoruz, gerisi müşterimize kalıyor.
Sosyal medyada tanınan pek çok meslektaşınız var ve onlarla sıkça karşılaşıyoruz. Peki siz sosyal medyada tanınmayı nasıl başardınız?
Mesleğime saygı duyup onu sanat hâlinde icra etmek ve geliştirmek sosyal medyadaki hesabımda da uyguladığım bir prensibim oldu. Bugün marka olmamızın sırrı, işimizi en kaliteli şekilde ve layıkıyla yapmamız ve bunu sosyal medyadaki hayatımızda da böyle yansıtıyor olmamızdır. Sosyal medya dilinden konuşacacak olursam eğer ücret karşılığında takipçi satın almak yerine iş birliği yaptığımız Enso Ajans ile sosyal medya kullanıcısının hoşuna gidecek içerikler ürettik ve bunun sonucunda organik takipçi elde ettik. Eğer Instagram kullanıcı adımızı merak edecek olursanız da şöyle bırakayım: mustafabeyazofficial
Çıraklığınız ile ustalığınız arasındaki süreçte mesleğinizde ne gibi değişimler yaşandı?
Bizler aslında berberiz. Vergi levhamızda da “berber” yazar. Bunu çok fazla indirip kaldırmaya gerek yok; fakat zamanın şartları mesleğimize “stilist”, “hair designer” gibi sıfatlar yükledi ve anatomik saç kesimi gibi uygulamalar ortaya çıkardı. Aslımızı kaybetmek istemedik ancak değişime de ayak uydurmak zorundaydık. Bu noktada kendimizi geliştirerek, modern uygulamaların öncüsü olarak çalışma hayatımıza devam ettik.
Mesleğe çıraklıktan başlayan biri olarak, günümüz şartlarında çırak bulmakta zorlanıyor musunuz?
Kalifiye eleman sorunu, sektörümüzün kanayan yarası maalesef. Herkes çocuğunun üniversite mezunu olmasını istiyor ancak üniversite mezunu olmak gençlerimizi meslek sahibi yapmıyor. Üniversite bitirip de kasiyerlik, garsonluk yapan gençler görüyoruz. Bir fırıncı, bir kuaför, bir tornacı veya bir kaynakçıyı düşünün. Dünyanın neresine giderse gitsin işsizlik sorunu yaşamayacaktır. Ancak dayatmayla üniversite bitiren bir genç, çok üstün bir yeteneği yoksa, pek zor iş bulabilir. Bu konu ile ilgi olarak sistem değişikliğine gitmemiz gerekiyor. Öğrencilerimizi daha ortaokul, lise ve hatta ilkokul yıllarından itibaren meslek sahibi yapabilecek bir programa ihtiyacımız var.
Çıraklıktan yetiştiniz, tamam. Peki kendinizi geliştirmek için özel eğitimler aldığınız da oldu mu?
Adana erkeği, dünya modasını yakından takip ediyor. İsteklerini bize söylüyor, biz de yüz anatomisine uygun bir tasarım ortaya çıkarıyor, onu da mükemmel bir şekilde taşımalarına vesile oluyoruz. Müşterilerimizin yüz ve fiziki özelliklerine göre tasarım oluşturabilecek çalışmalar yapabilmek için, 3 yıl süren ciddi eğitimler aldık. Adana’da, bu eğitimi alan tek salon biziz, Fransız Clause Juliah’tan almıştık hatta. Anatomik ve vizajizm kesim üzerine, Antalya’da 15 seans eğitim kampına girdik. Ülke genelinde 150 kişi katılım sağlamıştı. Bunun içinde göz doktoru, plastik cerrah, makyöz, kadın ve erkek kuaförleri yer alıyordu. İnsanların yüzünün, kaşının, burnunun, çenesinin ve kulağının şekline göre saç ve sakal tasarımı geliştirmeyi öğrendik. Sonucunda da Adana’da yapan tek erkek kuaför salonu olduk.
Kullandığınız havlu ve önlüklerin hijyeni oldukça dikkatimi çekti. Bu konudaki hassasiyetinizi biraz daha detaylandırmanız mümkün olur mu?
Havlularımız ve önlüklerimizi günlük kuru temizleme firması tarafından alınır, temizlenir ve aynı gün akşam teslim edilir. Bir havluyu, bir müşteri için tek seferlik kullanırız. Ortalama 800 havluyu, steril edilmiş hâlde dönüşümlü olarak müşterilerimize sunarız. Özellikle salgın döneminde gönül rahatlığıyla girilebilen tek salonduk. Çünkü müşterilerimizin bilhassa salgın sürecindeki sağlığını daha çok gözettik ve önem verdik. Kendi sağlığımızı da ön planda tutuyoruz, çünkü kendimizi korumazsak bizden müşterilerimize bulaştırabileceğimizi biliyoruz.
Son olarak neler söylemek istersiniz?
Burada verdiğimiz hizmet başarılı bir ekip olmanın sonucudur. Hiç kimse, hiçbir şeyi tek başına yapamaz. Ekip üyeleri birbirini tamamlıyorsa ve et-tırnak gibi birbirinden ayrılamıyorsa orada başarı vardır. Başarımızın altında yatan en büyük etken, ekip olarak aynı yolun yolcusu olmamızdır. O nedenle, bütün ekip arkadaşlarıma, sizlerin de aracılığıyla bir kez daha teşekkür ediyorum. Bir diğer başarı kaynağım da şüphesiz benim her anımda yanımda olan, sabırla bugünlere gelmemi bekleyen kıymetli eşim İlknur Hanım’dır. Ona da sizlerin huzurunda bu yolda benimle olduğu ve daima her kararımda yanımda durduğu için pek çok kez teşekkür ediyor, minnetlerimi sunuyorum…
Peki, Mustafa Bey. Bu keyifli sohbetin gerçekleşmesine zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederim. Bu röportaj sonunda anladık ki Adana’da uluslararası standartlarda hizmet veren ender erkek kuaförlerindensiniz. Bol kazançlar dilerim…
Ben de sizlere teşekkür ederim, ayağınıza sağlık. Hakkımızdaki düşünceleriniz bizi çok ama çok mutlu etti. Biz de yayın hayatınızda başarılar dileriz, sağlıcakla kalınız…

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor