Gürer: “Belediyelerin kamu borçları affedilsin”

(HABER MERKEZİ)-CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, birikmiş borçları nedeniyle hizmet üretemez hale gelen belediyelerin nefes almasını sağlayacak bir kanun teklifi hazırladı. Gürer, TBMM Başkanlığına sunduğu Kanun Teklifinde belediyelerin hizmet üretebilmesi için kamu borçlarının affedilmesi gerektiğini belirtti. 

BELEDİYELER BORÇ YÜKÜ ALTINDA EZİLİYOR

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, neredeyse tüm belediyelerin borç yükü altında ezildiği Türkiye’de, pek çok belediyenin hizmet üretemez hale geldiğine dikkat çekti. 

5393 Sayılı Belediye Kanunu’nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi hazırlayan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, belediyelerin, belde ve belde sakinlerinin mahalli müşterek nitelikteki ihtiyaçlarının karşılanması ve hizmet götürme konusunda yeni yatırımlar yapmasının maddi imkânlarıyla doğru orantılı olduğunu vurguladı.

YATIRIM PLANLARINDA TIKANIKLIK YAŞANIYOR 

Belediye ve belediyelere bağlı müessese ve işletmelerin mali olanaksızlıklardan doğan sorunları verilen hizmete olumsuz yönde yansıdığını anlatan Gürer, “ Belediyelerin topluma daha iyi hizmet verebilmesi adına biriken borçlarının hafifletilmesi gerekmektedir. Yatırım plânlarının uygulanmasında da bu yüzden birçok tıkanıklıklar yaşanmaktadır. Belediye ve belediyelere bağlı müessese ve işletmelerin bozulmuş olan malî durumlarını düzeltmek üzere ödeme zorluğu çektiği kamu borçlarının affedilmesi gerekir” ifadelerine yer verdi. 

 CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Teklifi şöyle:  3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 13- Büyükşehir belediyeleri, belediyeler ve bunlara bağlı kuruluşlar ile sermayesinin yüzde ellisinden fazlası büyükşehir belediyelerine/belediyelere ait şirketlerin; 01/01/2020 tarihi itibariyle Hazine’ye, kamu kuruluşlarına ve İller Bankası Anonim Şirketi’ne olan borçlarının asılları ile ferilerinin tamamının tahsilinden vazgeçilir.”

  BELEDİYE HİZMET VEREBİLMELİ

CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer, Belediyeler ile ilgili kapsamlı bir çalışma yapılması da ihtiyaçtır. Halkın sorunları ile doğrudan muhatap olan ve bu sorunlara çözüm üretmesi gereken Belediyelerin kaynaklarının artırılması da hizmetlerin daha hızlı ve olması gereken zamanda gerçekleşmesini sağlayacaktır. Belediye gelir ve giderlerinde şeffaflık ve denetim israfın önlenmesi gibi önemli uygulamaların yanında Belediyelerin daha çok hizmeti Halkla buluşturması onların Mali yönden güçlendirilmesi ile doğrudan ilgilidir. Farklı nedenlerle borç altında olan özellikle geliri sınırlı Belediyeler ciddi sorunlar yaşamaktadır. Mevcut hizmeti dahi olanaklarını zorlayarak sürdüren bazı belediyelerde borç ödeme olasılığı görülmemektedir. Her yıl katlayan, artan bu borçların ödenebilirliği oldukça düşüktür. Kâğıt üzerinde mevcut bu borçların silinmesi, belediyelerin borç altında yaşadığı stresten arındıracaktır. Tekerrür önlemek içinde katı kurallarla önlemde sağlanabilir. Ödenememezliğe ermeden çözüme yönelikte düzenlemelerde ayrıca yapılabilir” diye konuştu.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor