Gürer: Dijital bağımlılık çocukları tehdit ediyor

(HABER MERKEZİ)-CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, dijital ve sosyal medya ortamından kontrolsüz bir şekilde etkilenen çocukların ileriki yaylarda yaşaması muhtemel psikolojik, nörolojik ve sosyolojik sorunları, yazılı soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. 

 Gürer’in “Bakanlığınız, çocukların dijital risklerden korunması için hangi çalışmaları yürütüyor?” şeklindeki sorusunu yanıtlayan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, çocukların dijital risklerden korunması için bir çok kampanya ve eğitim faaliyetleri yürüttüklerini söyledi. 

 ÇOCUKLARDA DİJİTAL BAĞIMLILIK 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çocukların televizyon, tablet, bilgisayar ve cep telefonları ile oyun ve dijital uygulamalara bağımlı hale gelmesi ve bunun sonucu olarak da ileriki yaşlarda ortaya çıkabilecek çok sayıda soruna dikkat çekmek amacıyla Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi. 

BAKANLIK NE GİBİ TEDBİRLER ALIYOR 

Gürer, önergesinde şu sorularının yanıtlanmasını istedi: 

“Çocukların gelişimlerini olumsuz etkileyecek oyun ve dijital uygulamalar ile kitap, sosyal medya gibi yayın içeriklerinden korunmasına yönelik hangi tedbirlerin alınması planlanmaktadır?

Çocukların dijital risklerden, yazılı ve görsel medyanın zararlarından korunmasına yönelik çalışmalardan kaç çocuk için fayda sağlanmış, hangi sonuçlar alınmıştır?

Kültürel yapıya uygun olarak yaş ve içerik açısından kullanıcılar ve ebeveynler için bilgilendirici bir bağımsız oyun derecelendirme sistemi oluşturulması sağlanmış mıdır?

Çocuk dostu yayınların desteklenmesi konusunda yapılan çalışmalar ve bu bağlamda yapılan harcama gideri nedir? Hangi ölçüde fayda sağlanmıştır?”

KAMPANYA VE EĞİTİM FAALİYETLERİ 

CHP Milletvekili Gürer’in önergesine yanıt veren Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, çocukların dijital ve sosyal medya ortamlarındaki kontrolsüz kullanımdan korunması, alternatif fiziksel, sosyal ve kültürel yaşam alanlarının yaygınlaştırılması, çocukların bedensel aktivitelere yönlendirilmesi, ruhsal ve sosyal gelişimlerine destek verilmesi, akranlarıyla sosyalleşmesinin sağlanması amacıyla birçok kampanya ve eğitim faaliyeti yürüttüklerini belirtti. 

EKRANLA DEĞİL AKRANLA BÜYÜSÜN 

Çocukların dijital ortamlarda karşılaşabilecekleri tehditleri tespit etmek, önlemek, geleceğe yönelik tedbir almak konularında da Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ve Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ile işbirliği içerisinde çalışmalar yürütüldüğünü anlatan Bakan Yanık, “,Ebeveynler, çocuklarla çalışan profesyoneller, çocukla temas halinde olan tüm yetişkinlerin ve toplumun çocuklarla ilgili konularda doğru şekilde bilgilenmelerini sağlamak için de çalışmalar yapılmaktadır. Bakanlığımız tarafından bu kapsamda; “Ekranla Değil Akranla Büyüsün Çocuklar” kampanyası, “Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu” çalışmaları, “Çocuk Dostu Söyleşiler Dizisi” başlıklı söyleşiler vb. çalışmalar yapılmakta ve yürütülmektedir” dedi. 

UZMANLAR KİTAP LİSTESİ OLUŞTURUYOR 

Bakan Yanık, çocukları erken yaşta okumaya teşvik etmek, kitap okuma alışkanlığı kazanmalarına destek olmak, bunun bir parçası olarak da ebeveynlere kitap seçiminde rehberlik etmek amacıyla Bakanlıklarında çalışan uzmanlardan ve meslek elemanlarından oluşan Kitap Okuma Komisyonu tarafından 0-6 yaş aralığındaki çocuklar için uygun içerikli kitap listeleri oluşturulduğunu da sözlerine ekledi. 

BEBEKLİK VE ÇOCUKLUK ÇAĞI HASTALIKLARI ARTTI 

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise dijital sunucuların, bebeklikten başlayarak, çocukları ve gençleri adeta esaret altına aldığına dikkat çekerek, “Çocuklarımız ne yazık ki dijital problemlerle büyüyor. Sonrasında psikolojik, sosyolojik ve nörolojik sorunlarla karşı karşıya kalıyor. Hiperaktivite başta olmak üzere, konuşma ve beceri eksikliği, otizm ve kişisel gelişim bozukluğu gibi bebeklik ve çocukluk çağı hastalıkları sayısındaki çok yüksek artış, bu tezi doğruluyor” dedi. 

SORUNLA TOPYEKÜN MÜCADALE ŞART 

Bu önemli sorunun ülkemizde daha çok ciddiye alınıp sadece Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı değil, devlet olarak tüm birimlerle bu sorunun üzerine gidilmesi gerektiğine dikkat çeken  Ömer Fethi Gürer, “Kağıt üzerinde alınan tedbirler ne yazık ki yeterli olmuyor. Daha organize ve komplike bir şekilde sorunla mücadele edilmelidir. Çocuklarımız geleceğimizdir ve teknoloji ile oluşan sorunlara çözüm üretmekte iktidarların sorumluluğudur ” diye konuştu. 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor