Güven Yılhan: Isınmak için artık cebiniz yanmayacak

Havalar soğumaya başladı. ‘’Evimi veya iş yerimi düşük maliyetle nasıl ısıtabilirim?’’ sorusuna cevap aramak için gittiğimiz Sahra Mühendislik’te, ısı pompalarının sağladığı ekonomik avantajlar hakkında bilgi aldık. Firma kurucusu olan Makine Yüksek Mühendisi Güven Yılhan, toprak ve hava gibi doğada bulunan enerjiyi depolayarak, daire içerisine hem ısıtma hem de soğutma yapabilen sistemle, faturada yüzde 60’a varan tasarruf sağlanabileceğine dikkat çekti.

***

RÖPORTAJ: YENER EKİNCİ

ADANA (BÖLGE) – Enerji krizi nedeniyle elektrik ve doğal gaz fiyatlarının artması, yılbaşından sonra daha da artacak olması iklimlendirme sektöründe gözleri ısı pompalarına çevirdi. Isı pompaları doğada bulunan; ancak düşük sıcaklığı nedeniyle kullanılamayan enerjiyi kışın kullanılabilir sıcaklığa yazın ise kullanılabilir soğukluğa yükseltiyor, bu nedenle doğal gaza göre daha çevreci ve daha az maliyetli bir enerji kaynağı olarak öne çıkıyor. Kısaca, ısı pompaları; ısıtma, soğutma ve sıcak su kullanımını tek bir cihazda toplayarak diğer ısı kaynaklarına göre yüksek enerji tasarrufu sağlıyor. Isı pompaları transfer ettikleri enerjiyi sadece havadan değil toprak ve su gibi farklı ortamlardan da sağlayabiliyor. Ayrıca ısı pompaları hava, toprak ve sudaki potansiyel ısı enerjisini evlerimize taşıyarak evimizin sıcaklık veya soğukluk konforunu sağlarken, doğaya herhangi bir zehirli gaz salınımı yapmıyor. Kolay kullanım ve enerji tasarruf özelliklerini içinde bulunduran ısı pompaları çeşitlilik gösterirken, yenilenebilir enerjinin önemini çok iyi bilen ve her fırsatta bunu müşterileriyle paylaşan Sahra Mühendislik Isıtma ve Soğutma Sistemleri, doğa dostu ürünlerine yenilerini eklemeye devam ediyor. Firmanın kurucusu olan Makine Yüksek Mühendisi Güven Yılhan ile faaliyet alanları ve ısı pompaları üzerine konuştuk.

Sorularıma geçmeden önce kısaca sizi tanımakla sohbetimize başlayabilir miyiz?

Adana’da, 1992 yılında dünyaya geldim. Makine yüksek mühendisiyim. Çukurova Üniversitesi’nde hazırlık okuduktan sonra, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi’nde lisans, Mersin Üniversitesi’nde de yüksek lisans yaptım. Enerji verimliliği ve enerjiyi kullanabilme yetisiyle alakalı ısı transferi konusunda uzmanım. 8 yıllık mühendislik tecrübesi ile son bir yıldır kendi firmamda çalışma hayatımı sürdürüyorum. Mekanik olarak ısı transferi ve termodinamik alanında, bir yıl içinde Adana’da 6 bin 500 adet tesisat çalıştırdık. Sağladığımız güven ve kalite ile bu sayı günden güne artmaya devam ediyor. Evli ve bir çocuk babasıyım.

Sahra Mühendislik çatısı altında ne gibi hizmetler veriyorsunuz?

Bir daireyi, binayı veya bir bölgeyi ısıtabilecek ya da soğutabilecek her türlü çalışmayı yapıyoruz. Aynı zamanda, bu tesisatlardan oluşabilecek yangın veya deprem kaynaklı kopma-sapma durumuna karşı önlemler alacak sistemler kuruyoruz. İçinde bulunduğumuz sektörü yakından takip ederek, bütün yenilikleri tecrübe ve ilkelerimizle birleştirmekte, üretken ve kaliteli hizmet anlayışımızla sektörün güvenilir ve saygın firmaları arasında yer almaktayız. Perakende satış olarak hizmet verdiğimiz klima ve doğal gaz alanlarında da yenilikçi çözümler sunmak ve yüksek enerji verimliliği sağlamak amacıyla güçlü markalar ile çözüm ortaklığı yapmaktayız. Sahra Mühendislik ailesi olarak müşteri memnuniyeti, kaliteli hizmet anlayışı, ekonomik çözümler ve enerji kaynaklarının verimli şekilde kullanılması misyonuyla değerli müşterilerimize hizmet vermeyi sürdürmekteyiz. Firmamız, ısıtma ve soğutma sistemlerinde Türkiye pazarında söz sahibi olmayı, kendini değerli bir marka haline getirmeyi hedeflemektedir. Bu kapsamda, verdiğimiz hizmetleri şu başlıklarla sıralayabiliriz;

Mekanik Tesisat Proje ve Danışmanlık Hizmetleri

Proje Tasarımı, Mühendislik Hesapları Uygulama Projeleri

Isıtma – Soğutma – Havalandırma ve İklimlendirme Projeleri

Kalorifer Tesisatı – Doğal gaz Tesisatı

Soğutma Tesisatı

Hava Soğutmalı ve Isıtmalı Isı Pompası

VRV Merkezi Klima Sistemleri

Multi Klima Sistemleri

Bireysel Klima Sistemleri

Merkezi Havalandırma, Sıcak Su ve İklimlendirme

Isı Kaybı ve Kazancı Hesapları

Havalar soğumaya başladı. Elektrik fiyatlarına da yılbaşında fahiş bir zam bekleniyor. Isınma konusunda düşük maliyetli alternatifleriniz ve önerileriniz var mı?

Bizim için önemli olan enerjiyi etkin kullanmaktır. Çok ciddi maliyeti olduğu için elektrikli ısıtma sistemlerinden uzaklaşmamız gerektiği düşüncesine katılıyorum. Bizler; ısı pompalarıyla, toprak ve hava gibi doğada bulunan enerjiyi depolayarak, daire içerisine hem ısıtma hem de soğutma yapabiliyoruz. Doğal gaz, kombi veya şofbene göre kurulumu biraz daha maliyetli olsa da faturaya yüzde 60 oranında geri dönüş sağladığı için daha hesaplı sayılabiliyor.

Isı pompası tam anlamıyla nedir?

Isı pompaları, evinize ısıtma, soğutma ve sıcak suyu sağlamak için ortamdaki doğal ısıyı  alan ve sonrasında bu ısıyı  kullanılabileceği daha yüksek bir sıcaklık ve basınca dönüştüren ve pompalayan cihazlardır. Bu ortam hava, su veya toprak olabilir. Bu şekilde  hava kaynaklı, su kaynaklı ve toprak kaynaklı olmak üzere üç tip ısı pompası vardır.

Isı pompaları nasıl ısıtma ve soğutma yapar?

Isı pompası sistemleri, buzdolabına benzer bir prensip kullanarak, tersine çevrim ile ortam ısısından enerji üretir. Bir buzdolabı iç hacmini soğuturken dışarıya sıcak havayı iletir. Bir hava kaynaklı ısı pompası ise  ortam havasındaki ısıyı odalarınıza getirir.

Isı pompasının çalışma prensibi nedir?

Spesifik olarak  kaynaklardan çekilen ısı , ısı pompasına monte edilmiş bir eşanjöre (evaporatör) aktarılır. Çevrim içerisinde dolaşan soğutucu akışkanın bu noktada kaynaktan aldığı enerji ile fiziksel hali değişir ve düşük sıcaklıklarda bile buharlaşma gerçekleşir. Gaz fazında bulunan bu akışkan, daha sonra ısıtma ve sıcak su üretimi için kullanılabilecek bir seviyeye yükseltilmesi için bir kompresör tarafından sıkıştırılır. Bu aşamadan sonra yüksek sıcaklık ve basınçtaki akışkandan yine bir eşanjör (kondenser) vasıtasıyla ısı, evinizdeki ısıtma ve sıcak su devrelerine aktarılır. Oldukça etkili ve verimli tasarımları sayesinde, bu çözümler dışarıdaki sıcaklık -15° C gibi düşük bir seviyedeyken dahi ısı üretebilir. Kış aylarında mahal ısıtması yapan ısı pompaları, yaz aylarında tam tersi bir çevrimle soğutma sistemi olarak da kullanılabilir. Böylece yıl boyunca evdeki konforun keyfini çıkarmanıza yardımcı olabilecek çok yönlü bir teknolijeden faydalanmış olacaksınız.

Bir ısı pompası ne kadar verimlidir?

Isı pompaları, özellikle çevrenizdeki ortamdan ısı kullandığı için karbon emisyonlarını azaltmaya yardımcı olabileceği gibi geleneksel ısıtma sistemlerine de mükemmel bir alternatiftir. Bir ısı pompasının ısıtmadaki verimliliği, Performans Katsayısı anlamına gelen COP olarak hesaplanır. COP, gerekli iş için sağlanan yararlı ısıtma oranıdır, bu şekilde ısı pompasının ne kadar verimli olduğunu gösterir. Örneğin, bir ısı pompası bir kW elektrik kullanıyorsa ve sonrasında dört kW ısı üretiyorsa, COP dörttür. COP ne kadar yüksek olursa, ısı pompası o kadar verimli olur. Aynı şekilde soğutmadaki verimliliği de EER diye adlandırılan bir katsayı ile ifade edilir. Merak edilen konulardan biri de ısı pompası fiyatlarıdır. Isı pompası fiyatları ihtiyaca göre belirlenen modele göre değişiklik göstermektedir.

Adana’da doğal gaz kullanımı yaygınlaşmaya başladı. Doğal gaz kullananlar için de ısıtmada ekonomik bir çözüm sağlayacak imkanlar yok mu?

Isı pompalarıyla yüzde 60 tasarruf ederken, doğal gaz ile yüzde 40 tasarruf sağlayan doğal gaz sobalarını önerebilirim.

Doğal gaz sobası nedir ?

Doğal gaz sobası enerjisini doğalgazdan alan, bulunduğu ortamın ısı kontrolünü sağlamakta olan belirli kademelerde çalıştırabileceğiniz ve çalıştırdığınız kademe doğrultusunda ortam ısısına ulaştığında kendini beklemeye alan (yakıt tasarrufu sağlar) ısıtıcı bir cihazdır.  Doğal gaz sobası doğal gazın bulunduğu her ortamda çalıştırılabilir. Doğal gaz sobası ürün fiyatının kombi fiyatına oranla daha düşük olması düşük bütçeler için daha çok tercih sebebidir.  Amacınız sadece bulunduğunuz yeri ısıtmak, evin ısısı veya sıcak su ihtiyacını şofben yardımı ile görenler, ısınma ihtiyacına çok fazla bütçe ayırmak istemeyenler için en ideal ısınma yöntemidir doğal gaz sobası. ‘’Gün boyu çalışıyorum, gün içerisinde ev içinde fazla zaman harcamıyorum, akşam eve geldiğimde dinlenmek için oturduğumda bulunduğum oda sıcak olsun’’ isteyenlerin daha çok tercih ettiği doğal gaz sobası hem ilk kurulum maliyeti açısından ekonominizi zorlamayacak hem de gün içerisinde kapalı konumda kalacağı için size ilave yakıt maliyeti oluşturmayacaktır.

Vermiş olduğunuz hizmetler kapsamında, okurlarımıza özel bir indirimde bulunmanız mümkün olabilir mi?

Hizmetlerimizden faydalanmak isteyenler, firmamızdan ücretsiz keşif için talepte bulunmak amacıyla  0 (541) 955 59 53 no’lu telefondan bize ulaşabilirler. Bölge gazetesinde yayımlanan röportajı okuyup da aradıklarını söylemeleri halinde ise yüzde 5 indirim sağlayabiliriz.

Bu röportajın gerçekleşmesine zaman ayırıp verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim

Ben teşekkür eder, yayın hayatınızda başarılar dilerim

 

 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor