‘HASTA SEÇMEK İSTEMİYORUZ’

(HABER MERKEZİ)-Yeni açıklanan Kovid-19 pandemisi önlemlerinin oyalama ve salgın ile mücadeleyi zamana yaymak haricinde köklü bir çözüm olmadığını, ameliyat gereken yaraya pansuman yapıldığını ifade eden Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr Selahattin Menteş, “Yapılanlar sadece mücadeleyi oyalamaktadır.” dedi.

PANDEMİNİN GELDİĞİ DURUM, TÜM AÇIKLIĞI İLE HALKA AÇIKLANMALIDIR

Alınan her tedbirin önemli olduğunun altını çizen Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş, alınan önlemlerin yetersiz olduğunu belirterek “Acilen uygun şartlar hazırlanarak tüm ülkede 14 gün sokağa çıkma yasağı getirilmelidir. Bu sağlanamıyorsa, özellikle hastalığın yaygın olduğu illerde mutlaka 14 gün yasağı uygulanmalıdır.  Düğün, nişan, taziye, asker uğurlaması ve toplantılar tüm ülke çapında yasaklanmalıdır. Sağlık, güvenlik, temizlik ve gıda satış hizmetleri dışında tüm faaliyetler durdurulmalıdır. Pandeminin geldiği durum tüm açıklığı ile halka açıklanmalıdır. Tüm kamu yöneticileri ve sivil kuruluşlar halka, birlik içinde, çözüm yollarıyla birlikte açıklama yapmak zorundadır. Pandemi ile mücadelenin bir seferberlik olduğunu ve Tabip Odaları dahil tüm kuruluşlar ile birlikte savaşılması gerektiğini göstermelidir. Filyasyon ekipleri yetişmiş elemanlar ile güçlendirilmelidir. Vatandaşların evde uygun şartlarda tedavi ve bakım hizmetleri karşılanmalı, 65 yaş üstü sokağa çıkma yasağı getirilmesinin bilimsel hiçbir anlamı kalmadığını idrak ederek bu uygulamanın, 65 yaş üstü bireylerde ötekileştirme ve yaşlılık depresyonuna yol açtığı görülmelidir.”

YATAKLAR DOLU – TÜKENME SON NOKTADA – ÇÖZÜM İSTİYORUZ

Uzm. Dr. Menteş, “Ülkenin büyük illerinde olduğu gibi Adana’da da yoğun bakım ve pandemi için ayrılan tüm yataklar dolmuştur. Aylardır yaptığımız uyarılara karşı önlem almayıp sunduğumuz çözümlere kulak asmayanlar geldiğimiz bu kontrolsüz noktanın sorumlularıdır. Pandeminin başından beri ön safta mücadele eden hekimler ve sağlık personelleri artık tükenme noktasında; hakları olan çözüm önerilerinin acilen hayata geçirilmesini istemektedir. Bu yapılanlar ve alınan eksik önlemler sadece ‘pansuman tedavisi’ gibidir. Bir çeşit göz boyama ve mücadeleyi oyalama dışında yarayı asla tedavi edemeyeceği açıktır.”

HASTA SEÇMEK İSTEMİYORUZ LÜTFEN SESİMİZE KULAK VERİN

Bir hekimin başlıca görevinin “yaşatmak” olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Menteş, “Pandemide, 65 hekim ve toplamda 150 civarı sağlık çalışanını kaybetmiş olmanın derin acısı içindeyiz. Bu kontrolsüz hasta artışlarının devam etmesi halinde meslektaşlarım yoğun bakımlar ve yatışlar için hasta seçmek zorunda kalabilirler. Bir sağlıkçının en zor görevi hastalar arasında seçim yapmak zorunda kalmasıdır. Bizim için her can önemli ve kutsaldır. Lütfen sesimize kulak verin ve bu noktaya gelmesine izin vermeyin. Bizler her koşulda, ölümü de göze alarak görevimizin başında olmaya devam edeceğiz ama sunduğumuz acil önlem planları hemen uygulanmazsa ne yazık ki tüm yurtta vefat sayılarımızın artmaya devam edeceği aşikârdır’ dedi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor