Hatimoğulları’ndan saya işçilerine destek

(HABER MERKEZİ)-HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, 20 Eylül 2021’de Adana’da zam talebi ile iş bırakma eylemi yapan saya işçilerine destek verdi.

Hatimoğulları, “İşlerin yoğunlaştığı bugünlerde iş yetiştirmekte zorlanan sayacılar, saya fiyatlarını karşılayabilmeki çin uzun saatler çalışmak zorunda kaldıklarını, günde 13-14 saat çalışıp asgari ücretin altında kazandıklarını söylüyorlar” dedi. HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, sayı işçilerinin sorunlarını meclis gündemine taşıyarak Çalışma ve Sosyal Güvnelik Bakanı Vedat Bilgin’i soru önergesi verdi.

Hatimoğulları’nın verdiği soru önergesinde; “20 Eylül 2021 tarihinde, Adana’da saya emekçileri zam talebi ile iş bırakma eylemi başlatmıştır. Saya işçileri doğal ya da yapay derilerle tekstil ürünlerinden kesilmiş parçaları makinelerle işleyerek ayakkabı modeline uygun hale getirmekte, ayakkabı üretimindeki emeğin yüzde 60’ı bu süreçte saya işçileri tarafından harcanmaktadır.

İşlerin yoğunlaştığı bu günlerde iş yetiştirmekte zorlanan sayacılar, saya fiyatlarını karşılayabilmek için uzun saatler çalışmak zorunda kaldıklarını, günde 13-14 saat çalışıp asgari ücretin altında kazandıklarını belirtmektedir. Artan enflasyon karşısında geçimleri zorlaşan ve imalatta kullanılan iğneden, ipliğe, makine parçalarından, elektriğe kadar gelen zamlar karşısında saya fiyatlarının artmasını istediklerini ifade eden sayacılar, ayakkabı dikimi için yüzde 40 zam talep etme kararı almıştır. Ayakkabı İmalatı Çalışanları Derneğinin görüşmeleri sonuçsuz kalınca sayacılar 20 Eylül’de iş bırakmış, ilk iş bırakma gününde zam talebi karşılanan işçiler çalışmaya başlamış ancak henüz karşılanmayanlar ise eylemi sürdürmektedir.

Ayakkabı İmalatı Çalışanları Derneği Başkanı Mustafa Özay iş bırakma gününde, atölye sahibi patronlarla yaptığı görüşmede; “her bir model için Ekim ayının 15’inden itibaren geçerli olmak üzere taban fiyatı belirlediklerini ve bunu kabul eden firmalara çalışan sayıcıların hemen çalışmaya başlayacağını, kabul etmeyen firmalara çalışan sayıcıların zam talebi kabul edilene kadar çalışmayacağını” aktarmıştır.  

Bu bağlamda;

1. Saya emekçilerinin parça başı aldığı ücretlerin değişken ve çok düşük olması konusunda Bakanlığınız tarafından bir çalışma yapılacak mıdır? Ücretlere standart getirilmesi ve bunun denetlenmesi üzerine bir planlama söz konusu mudur?

2. Adana’daki saya işçilerinin iş bırakma eylemlerinden haberdar mısınız? Saya işçilerinin talepleri ile ilgili tarafınızca emekçilerle herhangi bir görüşme yapılmış mıdır?

3. Saya emekçilerinin ücret artışını, çalışma sürelerinin azaltılmasını, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmasını, sigortalı çalışmalarını sağlamak üzerine Bakanlığınızın çalışmaları var mıdır?

4. İşçilerin içinde bulunduğumuz ekonomik kriz koşullarında geçim maliyetlerini karşılayabilmek üzere istedikleri yüzde 40 zammı alabilmeleri için Bakanlığınızca girişimde bulunulmuş mudur?

5. Saya emekçileri Türkiye genelinde ve şehir bazında parça başı ne kadar ücret almaktadır? Bu konuda veri çalışmanız var mıdır?

6. Saya işçilerinin meslek hastalıkları nelerdir? Bu hastalıkları önlemek adına Bakanlığınızın çalışmaları var mıdır?

7. Türkiye’de bulunan saya işçilerinin sayısı ne kadardır? Saya emekçilerinin şehirlere ve yaş grubuna göre dağılımı nedir?

8. Saya emekçisi olarak; çocukların çalıştırılmasını ve sigortasız çalışmayı engellemek üzere çalışmalarınız var mıdır? Varsa nelerdir?”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor