‘Hayatın her alanında eşitlik istiyoruz’

HABER: Eylem USNEKER

ADANA (BÖLGE)-Adana Kadın Hakları Koordinasyon Kurulu olarak Türk Kadınlar Birliği Adana Şubesi’nde toplanan başkanlar seçme-seçilme hakkının 85.yılı ile ilgili olarak bir basın açıklaması yaptılar.

Türk Kadınlar Birliği Başkanı Dudu Nermin tarafından yapılan açıklamada, “Bugün seçme ve seçilme hakkının kullanılmasında cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldırılmasının 85.yılını kutluyoruz.

Cumhuriyetin ilanından sonra,1926 yılında laik hukukun temeli olan Türk Medeni Kanunu ile;aile ve toplum içinde eşit haklar kazanan kadınımız sosyal yaşama aktif katılımında en önemli adımlarını atmıştır.

Daha sonra 1930 yılında(3 Nisan) Belediye Kanunu ile yerel yönetimlerde;1933 yılında da köylerde muhtar ve ihtiyar heyetlerine seçme ve seçilme hakkını elde etmiştir.1934 yılının 5 Aralık günü Anayasanın değiştirilmesi ile de kadınlarımız,siyasal hakların en önemlisini yani mecliste temsil hakkını dünya üzerindeki bazı ülkelerden önce elde ederek,gerçek eşitlikle her alanda seçme ve seçilme haklarına sahip olmuşlardır.

Cumhuriyetin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü hep güvendiği biz kadınların,tüm karar ve yönetim mekanizmalarında eşit katılım hakkına sahip olmasına olanak tanıyan,bu çok önemli devrimi gerçekleştirmiş olması nedeniyle bir kez daha minnetle anıyoruz.

Ayrıca 1924 yılında kurulan derneğimizin;bu haklarımızın kazanılmasında büyük mücadelesi ve çok önemli katkıları olduğu da tarihsel bir gerçektir.

85.yılda biz kadınlar söz veriyoruz ki daima ve  her zaman;Aziz Atamızın armağanı olan devrimlerin,yani bilimin,insan haklarının hukukun üstünlüğünün,bağımsız yargının,eşitliğin özgürlüğün,yurtta ve dünyada barışın ve en önemlisi hepsinin toplamı olan demokrasinin yılmaz savunucuları olacağız.

T.C Devletinin imzaladığı uluslararası iki sözleşme eşitlik için önemli kazanımlarımızdır.

Bunlardan ilki CEDAW ( Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi )

Diğeri Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesidir.Bu Sözleşme Türkiye’nin ev sahipliğinde 11 Mayıs 2011′ de imzalanıp 1 Ağustos 2014′ de yürürlüğe giren İstanbul Sözleşmesidir.

CEDAW , kadınlara karşı cinsiyete dayalı her türlü ayrımcılığı ortadan kaldırılması ve kadınların insan haklarının korunması için çıkarılan ilk Uluslararası Sözleşmedir.

Sözleşmeye göre cinsiyet ayrımcılığı yasaklanmalı ve ortadan kaldırılmalıdır. Kadın-Erkek eşitliği yasal alandaki düzenlemelere paralel olarak fiilen de hayatın her alanında sağlanmalıdır.

İstanbul Sözleşmesine göre Taraf Devletler Sözleşme hükümlerini uygulamakla yükümlüdür, örneğin 2012 yılında çıkarılan 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunun 1. maddesinde İstanbul Sözleşmesinin esas alındığı   açıkça belirtilmiştir.

Sözleşmeye göre kadınlara yönelik şiddet  kadın erkek eşitsizliğinin sonucudur.Sözleşme ayrım gözetmeksizin şiddete maruz kalan tüm kadınlara uygulanır.Taraf Devletler Sözleşme hükümlerini uygulamakla yükümlüdür.Anayasanın 90. maddesine göre taraf olunan Uluslararası Sözleşmeler Kanun Hükmündedir.

Bugün 85.yıl sonra kazanımlarımızı kullanmak istiyor, eşitlik ve özgürlük için çalışmaya devam ediyoruz” dedi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor