İhtiyaç sahibinin dostu: Pilavcı Yunus

Röportaj: Yener EKİNCİ

İndirimden faydalanmak için : 0 (542) 815 22 87

ADANA (BÖLGE) – Adana’da, henüz iki yıl önce hizmete girmesine karşın, geçen kısa sürede sulu yemek sektörünün güzide bir markası olmayı başaran Pilavcı Yunus, ihtiyaç sahiplerinin ücretsiz yemek yiyebilmesi için tasarladığı sosyal sorumluluk projesiyle de takdir topluyor. Uygulama kapsamında, ihtiyaç sahiplerine yardım etmek isteyen müşteriler, 5 ila 15 lira karşılığında ‘askıda yemek fişi’ni askılığa bırakıyor. İhtiyaç sahipleri de lokanta çalışanlarına sormadan aldıkları fişi, yemek yedikten sonra kasaya teslim ediyor. Para kazanmaktan ziyade asıl amacı işini layıkıyla yapmak ve yaparken de paylaşmak olan Yunus Turan, işletmesiyle alakalı merak ettiğimiz soruları, gazetemize verdiği röportajda cevapladı. Turan ayrıca, ricamız üzerine röportajı okuyup da lokantaya gelen herkese yüzde 50 indirim uygulama nezaketi gösterdi. Kendisine okurlarımız adına teşekkür ediyoruz. Bu arada, lokantayı ziyaret etmek isteyenler için adres bilgilerini açık olarak paylaşmakta fayda var. Yurt Mahallesi, Kurttepe girişi, Hasan Usta Kebap’ın arka sokağında Pilavcı Yunus’u kolayca bulabilirsiniz.

Pilavcı Yunus’un kuruluş hikayesinden kısaca bahseder misiniz?

İlkokul öğrenimi gördüğüm çocukluk yıllarımdan bu yana, gıda sektörünün içinde olduğumu söyleyebilirim. Annem bir pasta ustasıdır. Her sabah bizi yanına alır, pastaneye işe götürürdü. Pilavcı Yunus’un kuruluş hikayesine gelecek olursak… Ben yaklaşık 10 yıl Eskişehir’de yaşadım. Malumunuz orası bir öğrenci şehri olarak kabul edilir. O nedenle uygun fiyatla hizmet veren cafe ve lokanta türü yerlere sık rastlarsınız. Yoğun bir müşteri akışı yaşanan mekanlardan biri de bir pilavcıydı. Ben de daha çok oraya giderdim. Adana’ya döndüğümde aynı konseptte bir yer açma fikri oluştu bende. Adana’da dönerci ve kebapçıların daha yoğun olması nedeniyle, insanlar sulu yemek servis eden lokantalara pek rastlayamıyorlar. Pilavcı Yunus’u açtıktan kısa bir süre sonra, ciddi bir müşteri potansiyeli oluşturmayı başardık. Ciddi bir kar amacı gütmüyoruz. Mekanın şekline değil, hizmetin kalitesine, temizliğe ve lezzete önem veriyor, 5 liralık pilavı 10 liradan satmıyoruz.

Daha çok öğrencilere hitap eden bir işletme mi burası?

Sirkülasyonumuz çok fazla. Her kesimden müşterilerimiz mevcut. Öğrencilerin yanı sıra işadamları, banka memurları hatta kaymakam bile bize yemek yemeye geliyor.

Kısa sürede marka olmanızın ve yoğun ilgi görmenizin sırrı nedir?

Bu işe iki yıl önce 20 metrekarelik bir alanda başlamıştık. Kiraladığımız işyeri, daha önce de lokanta olarak hizmet vermiş. Hatta ondan öncesi ve ondan öncesi de aynı şekilde. Sırayla açılan 4 lokanta, iş yapamadığından ötürü kapatmak zorunda kalmış. Bunu bilenler talipli olduğumda ‘yapamazsın’ dediler. Ancak kendime olan güvenimi hiçbir zaman kaybetmedim. Birinci senenin sonunda 20 metrekarelik alan, bizim kapasitemizi kaldırmıyordu artık. O nedenle, yanında ki işyerini kiralayarak 160 metrekarelik alana taşındık. Burada çay, kahve, limonata ve vişne suyu gibi içecekleri ücretsiz veriyoruz. Az önce de belirttiğim gibi, kalite, temizlik, lezzet ve uygun fiyat vazgeçilmez prensiplerimiz arasında yer alıyor. Yoğun ilginin sırrı bu bence.

Günlük kaç çeşit yemek çıkarıyorsunuz ve en fazla hangisi rağbet görüyor? 

Her gün 25 çeşit ürün servis ediyoruz. Ana yemeklerimiz arasında kuru fasulye, nohut yahni, güveç, et sote, tavuk sote, mercimek çorbası, yüksük çorbası, yayla çorbası, şehriye çorbası yer alıyor. Sebze ve et yemeklerinde günlük farklı türlere yer veriyoruz. En fazla kuru fasulye, tavuklu pilav ve güveç tüketiliyor.  Geçenlerde son model bir araçtan inip gelen müşterimiz, ‘Bıktım artık her gün kebaptan. Burada kuru fasulye yiyeceğim’ dedi.

Kuru fasulye-pilav ikilisinin fiyatı ne kadar?

Kuru fasulye 7 lira, pilav 5 lira olmak üzere toplam 12 lira yapıyor. Ayrıca çorba çeşitlerimizin fiyatı da 5 lira. Yani cebinde 5 lira olan bize geldiğinde karnını rahatlıkla doyurabilir. Parası olmayan da doyurabilir aslında. Askıda yemek kampanyamız var çünkü.

Askıda yemek kampanyasının içeriğinden biraz bahseder misiniz?

Yemek yemeye gelenler hesabı ödediklerinde kampanyamızı fark edince bir yemek parası fazladan bırakıyorlar. Böylece maddi durumu yeterli olmayan, hiç tanımadığı birine yardım etmiş oluyor. Gerçekten ihtiyaç sahibi o kadar insan var ki, hepsi de isimlerini dahi bilmedikleri hayırseverlere dua ediyorlar. Günlük ortalama 100 müşterimiz askıya yemek bıraktığı gibi, aynı sayıda insan da askıda ki fişten faydalanıyor.  Zaman zaman askıda fişlerin yetmediği günler de oluyor. Ancak biz kimseyi geri çevirmiyoruz. Onlara da kendimiz yemek veriyoruz.

Pandemi süreci en fazla restoran ve lokantacıları da etkiledi. Neler yaşadınız bu dönemde?

En yoğun iş yaptığımız sezon mart, nisan, mayıs ve haziran aylarıdır. Bütün restoran işletmecileri, para kazanmak için bu sezona yatırım yapar ve para kazanmayı beklerler. Borçlu olanlarımız, ödeme planlarını bu aylara göre belirlerler. Bu sene işlerin tam da patlayacağı mart ayında, dünya geneli yaşanan sorun bizleri perişan etti. İşyerini kapatmak zorunda kaldık ve borçlarımız ödeyemedik. Çalışanlarımıza izin vermek zorunda kaldığımız gibi ciddi manada müşteri kaybı da yaşadık. Tabiri caiz ise kıymetini bilmediğimiz günlerin kıymetini bilmeye başladık. Yaklaşık bir aydır toparlanma aşamasındayız fakat araya kurban bayramının girmesi işleri yeniden sekteye uğrattı. Ağustosun 15’inden sonra randımanlı bir şekilde çalışmaya başlayacağımızı düşünüyorum.

Kalitenin dışında başka kırmızı çizginiz nedir?

Hijyen… Bulaşık deterjanı, çamaşır suyu ve kaynar su kullanarak tabak ve kaşıklarımızı yıkıyoruz. Bulaşık makinesi içimize sindiği gibi temizlemediğinden elde yıkamayı tercih ediyoruz. Sadece bulaşıklardan sorumlu iki bayan çalışanımız mevcut. Bizler kendimiz yemediğimiz şeyi kimseye yedirmiyor, insanlara servis ettiğimiz aynı tabak ve kaşıkları kullanıyoruz. Haftada bir dezenfekte, iki haftada bir de ilaçlama yaptırıyoruz. Dolayısıyla hijyen konusunda son derece hassasız.

Son olarak bu röportajı okuyup gelen veya telefonla sipariş veren okurlarımıza özel bir indirim yapmanız söz konusu olabilir mi?

Bölge Gazetesi okurlarına özel seve seve yüzde 50 indirim yapabiliriz.

Bu keyifli sohbetin gerçekleşmesine zaman ayırdığınız için teşekkür ederim

Ben teşekkür eder, yayın hayatınızda başarılar dilerim. 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor