İKİ MAHALLE KARANTİNADA

(HABER MERKEZİ)-Adana’nın Yumurtalık ilçesinde iki mahalle hayvanlarda görülen bulaşıcı bir hastalık yüzünden karantina altına alındı.

Yumurtalık Kaymakamlığı tarafından yapılan açıklamada, “Asmalı ve Gölovası mahallesi ve çevresinde hayvanlarda görülen bulaşıcı mavi dil hastalığı nedeni ile karantina kararı alındı. Asmalı ve Gölovası mahalleleri ile 10 km çevresinde hayvan giriş çıkışları yasaklandı. Aşılama yapılıyor. Hastalık sinekler tarafından yayılan bulaşıcı bir hayvan hastalığı” denildi.

MAVİ DİL HASTALIĞI NEDİR?

Mavi dil, özellikle koyunlarda görülen ve sineklerle nakledilen viral bir hastalıktır. Mevsime bağlı olarak görülür. Özellikle sokucu sineklerin sayısının arttığı rutubetli zamanlarla yağmurlu yaz günleri, hastalığın en çok görüldüğü zamanlardır. Bir sürüde hastalık şekillendiğinde, hayvanların büyük bir kısmı hastalanmasına rağmen ölüm daha az görülür. Ölümlerin yanısıra et ve yapağıda kalite düşüklüğü nedeniyle ekonomik yönden önemli bir hastalıktır ancak kuzularda ölüm oranı yüksektir. Koyunlardan başka sığırlar, keçiler ve yabani gevişenler de hastalığa yakalanır.

Hastalığın tipik belirtileri, aniden 40-42 dereceye varan ateşlenme ve ateşin ardından dudak emme hareketleridir. 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor