İKTİDARIN GÖREVİ SAĞLIK HAKKINI SAĞLAMAK

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında olan ve primlerini ödeyemeyen 6 milyon vatandaşın sağlık hizmetlerine erişim engelinin ertelemesinin yılsonu itibariyle bittiğini belirterek, yeni bir düzenleme yapılmasını istedi. Bulut, yeni bir düzenleme yapılmazsa borcunu ödeyemeyen vatandaşların, ağustos ayı sonrasında sağlık hizmetlerinden yararlanamayacağını bildirdi.

(HABER MERKEZİ)-CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında olan ve prim borcu bulunan 6 milyon vatandaşın durumunu Meclis gündemine taşıdı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi veren Bulut,  sağlığın, bütün vatandaşlar için en temel insan hakkı olduğuna ve Anayasa ile güvence altına alındığına dikkat çekti.

İKTİDARIN GÖREVİ SAĞLIK HAKKINI SAĞLAMAK

İktidarın görevinin sağlık hakkının bütün vatandaşlar için kamusal, ücretsiz, nitelikli, ulaşılabilir olmasını sağlamak olduğunun altını çizen Bulut, pandemi döneminde, Genel Sağlık Sigortası kapsamında olan ve primlerini zamanında ödeyemeyip borçlu duruma düşen yaklaşık 6 milyon vatandaşın Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastaneler ile kamu üniversite hastanelerinde sağlık hizmetlerine erişim engelinin erteleme süresi geçtiğimiz yılın sonunda sona erdiğini hatırlattı.

BORCUNU ÖDEYEMEYENLER SAĞLIK HİZMETLERİNDEN YARARLANAMAYACAK

2020 Ağustos ayı ve öncesi dönemlere ait, kesinleşmiş tüm prim borçlarının yeniden yapılandırıldığını kaydeden Bulut, sağlık hizmetlerinden borcunu yapılandıranlardan ancak ilk taksiti ödeyenler ve cari dönemde 60 günden fazla borçları olmayanlar ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerin yararlanabileceğini kaydetti.  Borcunu ödeyemeyen, ağustos ayı sonrasında 60 gün ve daha fazla prim borcu olanların hem kendileri hem de bakmakla yükümlü olduğu kişilerin devletin sunduğu sağlık hizmetlerinden yararlanamayacağını belirten Bulut, “Bakan Selçuk yoksulluğun sıfırlandığını iddia ediyordu. O zaman neden vatandaştan gelir testi yaptırmasını istiyorlar.  Pandemi döneminde milyonlarca vatandaşın sağlık hizmetlerinden yararlanamayacak olması kabul edilemez” dedi.

YENİ BİR DÜZENLEME YAPILMALI

-GSS’lilerin sağlığa erişiminin önünün açılması için acil bir düzenleme yapılmasını isteyen Bulut, Bakan Selçuk’a şu soruları yöneltti:

-Pandemi döneminde 6 milyon vatandaşın sağlık hizmetlerinden mahrum kalmaması için yeni bir düzenleme yapılacak mıdır?

-Daha önce hiç gelir testi yaptırmayan kaç GSS sigortalı, 31.03.2021 tarihi itibariyle gelir testine başvurmuştur?

-Gelir testine başvuran kaç vatandaşın hane içindeki gelirleri asgari ücretin brüt tutarının üçte birinden azdır? 

-Tespit edilen kaç vatandaşın GSS prim borçları silinmiş ve primleri devlet tarafından ödenmiştir?

-Yoksulluk iktidarınızın iddia ettiği gibi sıfırlandı ise vatandaşların gelir testine başvurmaları neden istenmektedir?

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor