İnsanlar alemi

Ayşe TOPAK

Doğasında var olanları tüketmek insanlığın yeni yasasıdır. Piyasası da her geçen gün cilalanmaktadır.
O yüzden başkalarındaki kötü tarafları benimsemekten, kendisindeki iyi tarafları yok eder insan.
Karşısındaki insana hakaret ederken “hayvansal sözcükler” kullanmayı özellik sayanlar çoktur.
Lokantasına giren köpeğe işkence yaparken insanlıktan çıkar da, yeri geldiğinde bir hayvandan daha saygıdeğer değildir insan.
***
Konu para ve ihtiras olduğunda “iyi yere tezgah kurmak” diye bir şey icat edilmiştir. Başkalarını kandırmanın kurnazlığıyla övünür de aslında kendini kandırdığını bile düşünemez insan. Eskiden radyodan verilen kan anonslarına yüzlerce insan koşardı hastanelere. Şimdi de iyi insanlar var elbet.
Zaman zaman birbirine kan verse de, şimdiki zamanda kan uyuşmazlığına can veren canlıdır insan.
***
Teknolojinin gözleri açık, kulakları delik. Haberler bir parmaklık mesafede. Ama insani duyguların önündeki vurdumduymazlığın önü kapalı. Dünyadaki insani gerçeklerden bihaber olsa da, en yeni magazin dedikodularını sektirmez insan. Sevgi ve saygı üzerine inşa edilmesi gereken dünyada bir şeyler değişmiştir. Geçmişi onarılmış biçimde yıkarken, geleceği kurduğunu zanneder de saatlerini nereye kurduğunu bile düşünmez insan.
***
İnsafsız bir zaman diliminden geçiyoruz. Kara vicdanında iftiranın gurur tablosunu doldurur da yaşamla ölüm arasındaki seyahatin kirlerini boşaltamaz insan. Bir yüzyıl sonra dünyanın kara parçalarında insan diye bir canlı bile bırakmayacak kadar insanlıktan çıkmıştır insan. Sözde ölümü kapısından uzak tuttuğunu sanır. Savaşlar, kanser, nükleer silahlar ve her şeyden önemlisi ilahi adalet.
Bütün çirkinlikleri yüzsüzce dokutur da vaktin dolduğunu anlamadan kendi ölümüne rahmet okutur insan.
***
Ölmek dedim de bazen çok sevdiğimiz insanlardan yediğimiz darbeler de ölümdür. Ben birkaç kere öldüm oradan biliyorum. O yüzden bu dünyada en güvenilmez canlıdır insan..

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor