Kadın girişimciden fark yaratan başarı

Bir kadın olarak kendi işinizi kurmak istiyor; ama yeterince motivasyon bulamıyorsanız, girişimleriyle size ilham verecek Tuğba Erkenez’in hikayesini mutlaka okumalısınız. Çok düşük bir sermaye ile ticarete atılıp, geçen 2 yıllık sürede saygın bir yer edinen Rüya AVM’nin sahibi Erkenez, şimdilerde çok katlı bir alışveriş merkezi kurmak için çabalıyor.

RÖPORTAJ: Yener EKİNCİ

ADANA (BÖLGE) – Vatana millete hayırlı evlatlar yetiştiren kadınlar, aynı zamanda başarılı girişimler ortaya koyuyorlar. Son dönemlerde kadın girişimcilerin artışı, kadınların zamanla özgüvenlerini ve özgürlüklerini ellerine alışları, gerçekten de mutluluk verici bir durum. Adana’da, bu örneklerden biri de, Fevzipaşa Mahallesi, Vefa Caddesi üzerinde, Tuğba Erkenez’in işlettiği Rüya AVM olarak kendini gösteriyor. Onun başarı hikayesini röportajımızda ilgiyle okuyacaksınız. Bu arada, Tuğba hanım ricamızı kırmayıp, gazetemiz aracılığıyla ulaşan okurlarımıza avizelerde yüzde 25 ve diğer ürünlerde kapıya ücretsiz teslimat sunma nezaketini gösterdi. Kendisine okurlarımız adına teşekkür ediyoruz.  

Ticaret hayatına atılma fikri nasıl oluştu ve kendinizi başarılı görüyor musunuz?

Aslında bir moda tasarımcısıyım. Ne yazık ki, bu meslek Adana’da pek rağbet görmüyor. Branşında çalışan meslektaşlarım ise merdiven altı tabir edilen işletmelerde yer almak zorunda kalıyorlar. Bu nedenle, kendi işimin patronu olmam gerektiğini anlamıştım; ancak iki yıl önce ki maddi imkanlarımız, hayalimde ki gibi bir işyerine sahip olmama el vermiyordu.  Çok küçük bir sermayemin yanı sıra; içimde hırs, azim ve başarma inancı vardı. Kiraladığım 20 metrekarelik dükkana ikinci el raflar satın alıp, az da olsa ürün tedarik ederek bir vitrin oluşturdum. Ürünler o kadar azdı ki, kalabalık görünmeleri sağlamak amacıyla raflara yayarak sergiliyordum. Şimdi ulaştığımız noktada, 80 metrekarelik dükkana sahibiz ve ürünleri sığdıracak yer bulamıyoruz. Çeşitliliği arttırdık. Sıfır sayılacak bir seviyeden, bizi daha da büyüme hedefine ulaştıran tek unsur, başarıya olan inançtan başka bir şey değil.

İşyerinizde hangi ürünler bulunuyor?

Zücaciye tarzında; mutfak ürünleri, hediyelik eşyalar, avizeler ve hatta elektrik malzemeleri dahi yer alıyor. Bu kalemlerde, yaklaşık 400 çeşit ürün satıyoruz.

Cadde üzerinde benzer birkaç işyeri daha bulunuyor. Onlarla rekabet durumunuz nedir?

Çeşitliliğimiz diğerlerine oranla daha fazla. Ayrıca bizde sadece gel-al satışı yok. İnstagram sayfamız ve telefonla da sipariş alıyor, Adana içerisinde, hangi semtte olursa olsun, aynı gün kapıda ödemeli teslim ediyoruz. Ürün içeriğine yine İnstagram sayfamızdan rahatlıkla ulaşılabilir.

Her esnafa yönelttiğim klasik bir soruyu size de sormak istiyorum. Pandemi sürecinden nasıl etkilendiniz?

Krizi avantaya çevirdik diyebilirim. Evlerinden çıkamayan insanlar, evlerine yenilik katmak için zaman sahibi oldu aslında. Dekor değişikliği ve salonun ya da odanın imajını değiştirmek adına yeni bir şeyler satın alma ihtiyacı duydular. Belirttiği gibi; bizde de evlere servis olmasından ötürü, yoğun bir taleple karşılaştık.

Fiyat etiketlerine baktığımda, piyasaya göre çok uygun rakamlar görüyorum. Bunun sebebi nedir?

Kar marjını mümkün olduğunca düşük tutarak, sürümden kazanma prensibine bağlıyız. Her bütçeye hitap edebilen ender işletmelerdeniz. Tabii, ucuz ürünler sunarken, kaliteden de asla taviz vermiyoruz. Büyük mağazalarda satılan aynı ürün, bizde yüzde 30’a kadar daha uygun fiyatta bulunabiliyor. Yüzde 30’a kadar diyerek bir genelleme yaptım; ancak farklı örnekler de var. Mesela, piyasada 2 bin 500 liraya satılan, birinci kalite taşlı avizenin fiyatı, bizde 500 TL… Fiyat konusunda bu kadar iddialıyız. 

Cadde üzerinde benzer işletmeler bulunduğundan bahsetmiştim. Bunların yanı sıra; civarınızda haksız rekabet yaratan çok sayıda market zincirleri de yer alıyor. Onlara karşı da bir mücadele veriyor musunuz?

Onlarda genellikle kalitesiz ürünler yer alıyor. Oradan zücaciye ürünü satın alıp da memnun kalan kimseyle karşılaşmadım. Bunu ben değil, bizden alışveriş yapanlar söylüyor. Zaten onların sattığı ucuz ürünlerle, bizdekiler arasında fiyat farkı bulunmuyor. Tek fark, bizim ürünlerimizin daha kaliteli olması. Ayrıca, bir üründen 10 tane getiriyorlar. 11’nci kişi alamıyor. Bizde ki stok daha fazla olduğu için biraz daha avantajlıyız.

Bir kadın olarak ekonomik özgürlüğünüzü kazanmanızın, aile içine yansıması nasıl oldu?

En başta eşime, ‘şu lazım’ demiyorum. Ne gerekiyorsa kendi paramla alıyor ve evi dilediğim gibi çekip-çevirebiliyorum.  Hem eşim, hem de kendim bu durumdan gayet memnunuz.

Ticaret yapmayı düşünen hemcinslerinize ne gibi tavsiyelerde bulunmak istersiniz?

İş hayatına atılmak isteyenler kesinlikle korkmasınlar. Kadın isterse bütün zorlukları teker teker aşabilir, çünkü ‘imkansız’ diye bir şey genellikle yoktur. Söylediğim gibi, bu işe başladığımda çok komik bir sermayeye sahiptim. Dükkan kirasının bile yarısını ödeyebilmiştim. Şimdi ise çok fazlasını elde ettim. Şu an ki hedefim, 3-4 katlı bir alışveriş merkezi kurmak. Birkaç yıl içinde bunu da başaracağıma inanıyorum. Çünkü inanç, başarmanın yarısıdır.

Son olarak; röportajımızı görüp de, size sosyal medya hesaplarınızdan veya telefonla ulaşan okurlarımız için özel bir indirim uygulanmanız söz konusu olabilir mi?

Avizelerde yüzde 25 indirim, diğer ürünlerde ise kapıda ücretsiz teslimat sağlayabiliriz.

Bu röportajın gerçekleşmesine zaman ayırdığınız için teşekkür ederim

Ben teşekkür eder, yayın hayatınızda başarılar dilerim

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor