KATAR’DA BİR ADANALI HENTBOLCU: TUĞBERK ÇATKIN

SÖYLEŞİ: RAMAZAN ŞANIVAR

Adana’nın yetiştirdiği ender hentbolcularından Tuğberk Çatkın,  Türkiye’de çeşitli kulüplerde başarıyla oynadığı hentbolu şimdilerde dünyanın en zengin ülkelerinden sayılan Katar’ın Al Shamal Kulübü’nde sürdürüyor.

Balkan, Akdeniz Oyunları, Avrupa ve Dünya Şampiyonaları, İslam Oyunları ve birçok uluslararası turnuvalarda 350 kez milli mayoyu giyen ve bu sayede 37 ülke gören Tuğberk Çatkın, ustalık dönemini Katar’da sürdürdüğünü KORONAVİRÜS nedeniyle liglere ara verildiğini, bu nedenle Adana’ya ailesinin yanına geldiğini belirterek BÖLGE GAZETESİ’nin sorularını şöyle yanıtladı;

Kendinden söz eder misin ? Eğitimin nedir ? Hangi sporlarla ilgilendin ? Neden Hentbolu seçtin?

17 Aralık 1990 Adana doğumluyum. Dar gelirli bir aile çocuğuyum. Okul dönemlerinde çeşitli spor dallarıyla yakından ilgilendim. Boyum ve fiziğim hentbola uygundu. Ayrıca komşularımızın çocukları yüzücü Haydar ve Zafer Çakırgil ile hentbolcu Ferhat ve Hüsnü Çakırgil’i model aldım. Özellikle Hüsnü Çakırgil daha sonra basketbola ağırlık vererek defalarca milli oldu.  Hentbol ile tanışmam Hayriye Kemal Kusün İlkokulunda antrenörlerim Sedat ve Dilek Salman hocaların teşvikiyle oldu. Burada ki başarılarımdan dolayı Özel Akdeniz Okulları’na burslu olarak hentbol oynayarak önce Adana, sonra da Türkiye genelinde önemli dereceler elde ettik. Burada Mehmet Ali Binen hocamdan da çok şeyler öğrendim. Daha sonra yine burslu olarak Ankara Batıkent Lisesi ve Ramazan Atıl Kulübü’nde kendimi geliştirdim. Profesyonel olarak da 2007 yılında Ankara Büyükşehir Belediyespor’da 9 yıl forma giydim. 2016 yılında İzmir Göztepe’ye transfer oldum. Beykoz Belediyespor ve Bursa Nilüferspor’da da oynadım. Şu anda Aksaray Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu’nda öğrenim görmekteyim. 

 13 yıldır profesyonel hentbol oynuyor sunuz? Kaç kez milli oldunuz ? Ayrıca hangi ülkelere gittiniz?

Ben iyi bir şans yakalayarak aynı anda hem yıldız, hem genç ve büyüklerde oynadım. Ayrıca plaj hentbolunda da hayli başarılı maçlar çıkardım. Adana’da gerçekleştirilen Akdeniz Oyunları’nda tarihimizde ilk kez milli takım olarak 3. Olduk ve bronz madalya kazandık. Bu maçta takıma hayli yararlı olduğuma inanıyorum. Daha sonra ki yıllarda 2014’da Portekiz’de Üniversiteler Dünya Şampiyonası, 2016 Güney Kore ve Brezilya’da uluslararası müsabaka, Hırvatistan’da ve Norveç’de Avrupa Şampiyonası. Litvanya’da Dünya Şampiyonası. 2017’de Bakü’de İslam Oyunları.  Bu sayede 37 ülke gördüm ve toplamda 350 kez milli formayı giymek nasip oldu. Bana güvenen ve destekleyen milli takımlar Genel Koordinatörü Adnan Öztürk ile Milli takım antrenörümüz İlker Şentürk’e şükran borçluyum.

Her sporcuya nasip olmayan başarılarınız var. Bunu neye borçlusunuz? Ayrıca Katar’a gitmeniz nasıl gerçekleşti? Bize bu serüveni anlatırmısınız ?

Öncelikle tüm başarılarımı beni her zaman destekleyen aileme borçluyum. Daha sonra da hem kulüplerde hem de milli takımda antrenörlerime minnettarım. Beni keşfettiler. Bana fırsat tanıdılar. Beni yüreklendirdiler. Hentbol, yakın temaslı bir spor çok zamanlar sakatlıklar geçirdim. Sağlığa ve beslenme me dikkat ettim. Yetişme tarzı olarak büyüklerime her zaman saygılı oldum.  Menajerim Jankat Ömür, bir gün bana gelerek” Katar’dan iyi bir teklif var. Maddi ve manevi her şeyini en iyi şekilde karşılayacaklar. Bir sene dener misin” dedi.  Biraz düşündüm. Ailemle ve saygı duyduğum antrenörlerimle konuşarak buna karar verdim. Gerçekten Katar’ın hem futbol hem de salon sporlarında hayli etkili olan Al Shamal takımına transfer oldum. Aynı zamanda Antalyasporlu milli hentbolcu ve Beden Eğitimi Öğretmeni olan Cemal Kütahya ile aynı kadroda yer aldık. Arabik Cup’ta şampiyonluk yaşadık. İyi de prim aldık. Süper ligde de hayli başarılı konumdayız. KORONAVİRÜS’ten dolayı liglere ara verildi. Şimdi Adana’ya ailemin yanına geldim.

Katar’a transfer olmandan dolayı mutlu musun ? Parasal yönden neler kazandın ? Uygun yatırımlar yaptın mı? Sözleşmeni uzatmayı düşünüyor musun?

Gerçeği konuşmam gerekirse Türkiye’de hiçbir dönemde kazanamayacağım parayı kazandım. Ayrıca bana ve yine Türk arkadaşım Cemal Kütahya’ya ayrı bir saygı ve ilgi gösteriyorlar. Bizlere iyi imkânlar sunuyorlar. Bildiğiniz gibi 2022 FİFA Dünya Şampiyonası Katar’da yapılacak. Halk spora büyük ilgi gösteriyor.  Bu arada yine yurt dışından şuanda isimlerini vermeyi uygun bulmadığım 3 kulüpten de teklif var. Katar ile Sözleşmem sürüyor. Ayrıca Katar’da ki antrenörüm Kamel Hidder’i de çok beğeniyor ve seviyorum. Sözleşmem bitince karar vereceğiz.  Kazandığım paraları çarçur etmiyorum. Öyle bir lüksüm yok. Geleceğimi düşünerek elbette küçük yatırımlar yapıyorum. Aileme, küçük kardeşime katkıda bulunuyorum.

Spor hayatında neleri değiştirdi ? Genç sporculara reçete olacak ne gibi önerilerin var ? Kaç yıl daha hentbol oynamayı hedefliyorsun ?

Sporun her alanda yararını gördüm. Hem iyi dostluklar edindim. Türkiye’nin tüm illerinde spor sayesinde arkadaşlarım oldu. İyi paralar kazandım. Hem de kendi imkânlarımla gidemeyeceğim 37 ülkeyi gördüm.  Hepsinden önemlisi milli olmamdan dolayı Aksaray Beden Eğitimi ve Spor Bölümü’ne girdim. Gençler küçük yaşlarda kendine uygun bir spor dalıyla mutlaka ilgilensinler. İyi antrenörlerle çalışsınlar. Her konuda dürüst olsunlar. Sürekli kendilerini geliştirsinler. En az 2 yabancı dil öğrensinler. Teknolojiyi iyi kullansınlar. Başta anne, baba aileleri olmak üzere büyüklerini saygılı olsunlar. Atatürk’ün çizdiği tabloda bayrağını ve ülkesini seven yararlı insan olsunlar. Bu arada sanıyorum ciddi bir sakatlık olmazsa 4-5 yıl daha hentbol oynamayı hedeflemekteyim.  

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor