Kevser Karakaş, Toros Mahallesi için kolları sıvadı

Genç, dinamik, çalışkan ve çözüm odaklı anlayışıyla başarılı bir grafik çizen, Kadın Adayları Destekleme Derneği’nden (KADER) tanıdığımız Kevser Karakaş, Toros Mahallesi’nin muhtarlık görevine talip oldu. ‘’Toros Mahallesi’ni Çukurova’nın incisi haline getireceğiz’’ sloganıyla yola çıkan Karakaş, yoğun seçim çalışmalarına kısa bir ara verip sorularımızı yanıtlayarak, seçilmesi halinde hayalinde ki Toros Mahallesi’ni nasıl oluşturacağına dair detayları gazetemize anlattı.

***

 

RÖPORTA: YENER EKİNCİ

Muhtarlıklar, vatandaşlara en yakın birimler olması, temsil ve katılım bakımından geniş imkanlar içermesi, hizmetlere erişim ve ihtiyaçların tespitinde birinci basamakta yer alması, komşuluk kültürünün ve dayanışma ağlarının güçlü olması gibi özellikleri nedeniyle yerelde eşitliği sağlamada öncü aktörlerden…  Bu bağlamda, dirençli bir Adana’nın inşasında da, Türkiye’ye özgün bir yönetim modeli olan muhtarlık kurumunun önemi her geçen gün artıyor. Mahalle kültürünün gelişebileceği noktasında ise kadın muhtarların bir adanmışlık içinde yürüttükleri çalışmaları onları daha özgün kılıyor. ‘’Toros Mahallesi’ni Çukurova’nın incisi haline getireceğiz’’ sloganıyla yola çıkan kadın muhtar adaylarından Kevser Karakaş; bilgisi, birikimi ve donanımının kazandırdığı farkındalık ile aldığı sorumluluğu layıkıyla yerine getirebilecek güçlü bir isim olarak dikkat çekiyor. Yoğun seçim çalışmalarına kısa bir ara verip sorularımızı yanıtlayan Kevser Karakaş, seçilmesi halinde hayalinde ki Toros Mahallesi’ni nasıl oluşturacağına dair detayları gazetemize anlattı. İşte o röportaj;

Kısaca sizi tanımakla sohbetimize başlayabilir miyiz?

Adana’da, 1980 yılında Dünya’ya geldim. Öğretmen babamın görevi nedeniyle, 2 yaşımdan 10 yaşıma kadar Belçika’da yaşadım. İlkokulu Belçika’da tamamladıktan sonra Tepebağ Ortaokulu’nda eğitim hayatıma devam edip Çağrıbey Lisesi’nden mezun oldum ve akabinde Yüreğir Belediyesi’nde çalışmaya başladım. İş hayatım, evlenip çocuk sahibi olana kadar devam etti. İki kızım var. Çocuklarım büyüyünce hobi olarak başladığım halk oyunlarında usta öğretici oldum. Araya pandemi dönemi girince kursu kapatmak zorunda kaldım ve sivil toplum kuruluşlarında görev aldım. Kadın Adayları Destekleme Derneği (KADER) Adana Şubesi’nin yönetimine girdim. 4 sene de başkan yardımcılığı görevini üstlendikten sonra yaşadığım mahallenin muhtarlığına talip oldum.

Yaşadığınız mahalleye muhtar olma fikri sizde nasıl oluştu?

Mevcut muhtardan memnun olmayıp da aday arayışında olan bir seçmen kitlesi olduğunu fark ettim. Bu insanlar bana ulaşarak muhtarlığa adaylığımı koymam yönünde öneride ve istekte bulundular. Kendileriyle oturup konuştuk ve bu yola çıkmaya karar verdim.

Toros Mahallesi’ni tanımlamanız gerekirse neler söyleyebilirsiniz?

Aslında çok fazla göç alan bir mahalle değil. Yani mahalle sakinlerinin büyük bir bölümü yıllardır aynı sokakta, aynı evde ikamet ediyor. Herkes birbirini tanır. Mahalledeki esnafın bile büyük bir bölümü yine yıllardır bu mahallede yaşayan insanlardır. Dolayısıyla mahalleye ihtiyacı olan hizmetlerin gelip gelmediğinin hepimiz farkındayız.

“KADIN GİRİŞİMCİLERE İŞ OLANAĞI SAĞLAYACAK EN UYGUN MAHALLEYİZ”

Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik şartlar ortada ve bundan da en fazla ev kadınları etkileniyor. Çünkü akşam tencerede bir şeyler kaynatacak ve sofraya koyacak onlar. Çocuğunu okula gönderirken beslenme çantasına ne koyacağını düşünen onlar. Tek başına evin reisinin çalışması ailenin geçinmesine yetmiyor. Doğal olarak kadının da ev ekonomisine katkıda bulunması şart… Ev hanımlarının hem boş vakitlerini değerlendireceği takı-tasarım, elişi veya benzer ürünleri tasarlayıp bunu satabileceği çok daha fazla alan yaratılabilirse, inanın bu kentin insanları çok daha mutlu ve huzurlu bir yaşam sürecektir. Ekonomik sıkıntılar nedeniyle nice yuvaların dağıldığını, şiddetin, boşanmaların arttığını biliyoruz. Öyleyse toplumsal huzuru sağlamanın yollarından birinin kadının aile bütçesine katkı sağlaması olduğunu bilmeliyiz.

Mahallenizin temel sorunları ve sizin bu sorunlara yaklaşımınız, çözüm önerleriniz nelerdir?

Sosyal ilişkilerin gelişimi yetersiz. Öncelikle bu soruna yöneleceğiz. Ulaşım, altyapı, aydınlatma ve temizliğe hassasiyet göstereceğiz. Bunlardan yana çok fazla sorun yaşıyoruz çünkü. Engelli arkadaşlarımız için hayata geçmiş güncel projeler yok, bisiklet yolları yetersiz. Yaşlılar için parklar ve emekli evlerinden başka alan göremiyoruz. Yaşlıların sosyalleşip güzel vakit geçirecekleri alanlar inşa ettirmeye gayret göstereceğiz. Belediye binasına ulaşım da halk için oldukça zahmetli, onun da çaresine bakacağız. Elektrik, su, kanalizasyon gibi sorunların devam ettiğinin bilincindeyim. Hala yeterince ışıklanmayan mahalleler, caddeler olduğunu da biliyorum. Yağmur yağdığında göllenme sorunuyla karşılaşıyoruz. Kaldırım ve yolların bakımsızlığını, kanalizasyon sorunlarını her platformda dile getireceğiz. Anlatmakla bitmeyecek kadar çok sorun olduğunun bilincinde ve farkındayım. Ben sorunların sadece farkındayım demekle yetinmiyorum. Ben sorunlara çözüm üreterek ilerlemekten yanayım. Duyduğumuz sorunların çözümlerini düşünüyor ve mahalle halkıyla ortak projeler üretiyoruz.  Çünkü herkes dertleri dinler; ama az kişi bu sorunları çözer. Ben çözen olmaktan yanayım.

Kadın muhtarlar, genel anlamda erkekler mevkidaşlarına nazaran daha başarılı görünüyor. Bu neye bağlıyorsunuz?

Kadın muhtarların iletişim özelliklerinin daha güçlü olması, bire bir iletişim sağlayabilmesi, mahalleli ile sağlıklı güven ilişkisi tahsis etmesi, mahalleye ve mahalliye karşı sorumluluk duygularının çok yüksek olması ve daha çok çalışmaları onları başarılı yapıyor.

Seçmenlerin kadın adaylardan yana tercih kullanmaları sizce ne derece önemlidir?

Bu sorunuzu muhtarlık bazında değerlendirmek istiyorum. Toplum yapısının temel öğelerinden olan muhtarlık kurumu, yerel yönetimlere vatandaş katılımının arttırılmasına önemli katkılar sunuyor. Vatandaş, muhtarlık kurumları aracılığıyla resmî kurumlarla daha kolay ilişki kurma şansı kazanmaktadır. Mahalle hayatının ve komşuluk ilişkilerinin öne çıktığı bu dönemde mahallelerde gelişecek katılımcı modeller ve yapılanmaların hayatı daha kolaylaştıracağı aşikar… Bu konuda yapılacak çalışmalara öncelik tanınmalı. Erkekler tarafından belirlenmiş bir yerel siyaset anlayışı, kadınların sorunlarını, beklentilerini ve ihtiyaçlarını görmezden geliyor. Yerelin yereli olan muhtarlık kurumu kadın erkek eşitliğinin teoriden pratiğe geçirilmesinde öncü kuruluşlar. Kadınların yerel siyasette görünür olmasının yolu yerel demokrasinin beşiği olan muhtarlık kurumlarında eşit temsili ile mümkün olabilir.

Kadın muhtarların toplumdaki önemini nasıl ifade edersiniz?

Gündelik hayat pratiklerine en yakım kurum olan muhtarlıklar, eşitliğe, adalete ve özgürlüğe açılan bir kapı olma potansiyeline sahip. Her bir kadın muhtar kendinden sonra gelen kız çocukları için bir rol model. Bu bağlamda, mahallelerden ve köylerden başlayarak hiçbir kadının ve kız çocuğunun geride kalmaması, kaynaklara ve fırsatlara eşit düzeyde erişebilmesi için temsilde eşitlik sağlanmalı. Nitekim, kadınların kamusal alanda görünür olabilmesi, kararların nesnesi değil “öznesi” olabilmesi ve kapsayıcılık kültürünün muhtarlıklardan başlayarak inşa edilebilmesi için “eşit temsil” şart.

Kadın aday olmak ne demek? Sahada insanlarla temasınızda, sorunları tespit etmenizde, geliştirdiğiniz önerilerde nasıl bir farklılık yaratıyor?

Hayatın her alanında olduğu gibi siyasetin de her alanda da kadınların sözü duyulmalı. “Neden kadın aday desteklenmeli?” diye sorulduğunda şöyle cevap veriyorum: “Mahallenin yükünü en çok çeken kadınlar, hayatta da olduğu gibi. Mahallenin sorunlarıyla da en çok boğuşanlar, evde olanlar, en çok çarşı pazar alışverişi yapanlar kadınlar…’’ Ayrıca, kadınlar gerçekten çözüm odaklı düşünüyor ve çalışıyorlar. Bir kadın kapıları çaldığında insanlar daha güvenle açıyor. Bunun dışında kadınların kullandığı dil daha temiz ve kapsayıcı. Ve bu temiz dile çok ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum.

Bu sohbetin gerçekleşmesine zaman ayırdığınız için teşekkür ederim

Ben teşekkür eder, yayın hayatınızda başarılarınızın devamını dilerim

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Spor