KIRGIZİSTAN’DAKİ İŞ FIRSATLARI ADASO’DA ANLATILDI

ADANA (BÖLGE)-Adana Sanayi Odası, Kırgız Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği iş birliğinde, Kırgızistan pazarının tanıtılması, ülkedeki yatırım fırsatları ve iş ortamı hakkında bilgi verilip karşılıklı iş birliği fırsatlarının değerlendirilmesi adına toplantı düzenlendi.

Adana Sanayi Odası’nda düzenlenen seminere Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Kırgız Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Kubanychbek Omuraliev, Kırgızistan Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Aibek Akaev ve çok sayıda Adanalı sanayici katıldı.

Seminerin açılışında konuşan Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Orta Asya’nın kuzeydoğusunda yer alan, Kırgız Cumhuriyeti ile güçlü tarihsel ve kültürel bağları olduğunu dile getirerek, “Mutlulukla ifade etmek isterim ki Türkiye, Kırgız Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olmuştur. Bugün ki stratejik ortaklığımız uzun yıllardır devam etmektedir.” dedi.

Kırgızistan’da aktif olarak faaliyet gösteren 300 Türk firmasının toplam 250 milyon doları aşan yatırımı mevcut olduğuna değinen Kıvanç, “Kırgızistan’da yatırım yapan iş adamlarımız kazancını buradaki işini büyütmek için kullandıklarından, bugün bu yatırımların 500 milyon ile 1 milyar dolar arasında bir sermaye büyüklüğüne ulaştığı tahmin ediliyor.” diye konuştu.

Her iki ülkenin pek çok alanda yakın iş birliği içerisinde olmasına rağmen ticaret hacminin istenilen seviyelerde olmadığına belirten Kıvanç, “Türkiye ile Kırgızistan arasında ikili ticarette denge geleneksel olarak Türkiye lehine fazla vermektedir. TÜİK verilerine göre 2019 yılında Türkiye’nin Kırgızistan’a ihracatı 430 milyon dolar, Kırgızistan’dan ithalatı ise 43 milyon dolar olmuştur. Bu rakamlar istediğimiz seviyelerde değil. Özelikle Adana’nın da için de yer aldığı Çukurova bölgesi sahip olduğu güç ve birikimle Kırgızistan’ın ihtiyaç duyduğu birçok sektör için önemli bir tedarikçi konumundadır. Bu rakamların çok daha yukarılara çıkarılması beklenti ve arzumuzu ifade ederek, iş birliğimizin artması için daha çok Kırgız iş adamlarını ilimizde görmek istiyoruz.” dedi.

Türkiye’yi stratejik ortak ve yakın soydaş olarak gördüklerini, iki ülke arasındaki sıcak ilişkilerden gurur duyduklarını kaydeden Kırgız Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Kubanychbek Omuraliev, “Kardeş ülke Türkiye ile çok kuvvetli ilişkilerimiz var. Son yıllarda Türkiye ile Kırgızistan arasındaki faaliyetler gitgide ilerleme kaydediyor. Bu bağlamda Adanalı sanayicileri gelip ülkemizi görmeyi ve yatırım yapmalarına davet ediyorum.” dedi. Daha sonra Kırgızistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Kubanychbek Omuraliev de Kırgızistan’ın ekonomi ve kültürü hakkında sunum yaptı.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor