KÖTÜ KOKU, HAYATI ÇEKİLMEZ YAPIYOR

Adana’nın yeni yerleşim alanı Sarıçam… Hem devlet hem de müteahhitler el birliği ile Sarıçam’a konut yatırımı her geçen gün artarak devam ediyor. Sayıları her geçen gün artan devasa binalar kısa sürede doluyor ve önceden ıssız tarlalardan ibaret olan bu lokasyon artık lüks konutların yer aldığı nezih bir yer olma yolunda ilerliyor.

 Devlet, ikinci üniversiteyi, yeni stadı ve yeni TOKİ konutlarını Sarıçam’a yapıyor. Öte yandan diğer ilçelere nazaran Sarıçam yeni imar alanlarına açık olduğu için müteahhitler şuanda tüm ağırlıklarını Sarıçam’a vermiş durumda.

Yakınlarda hiç gittiniz mi bilmiyorum, Sarıçam birilerinin elinde patlar mı onu da bilmiyorum? Ama şuanda Sarıçam lüks konutlar üretiliyor. Bir yerinde yada belli bir yerinde değil, her yerinden apartman binaları yükseliyor…

Ama şimdilik diğer ilçelerde olduğu gibi değil. Yani Gürselpaşa yada Pınar mahallerindeki korkutan ve birbirine geçmiş yüksek binalar yok. Daha çok site şeklinde yada geniş arsalar üzerine otoparkı ve oyun parkları ile birlikte yapılıyor. Anlayacağınız yapan adamlar gerçekten güzel binalar ve yaşam alanları inşa ediyor.

Ama ne var ki işte Sarıçam… Yolları şantiye yollarına dönüşmüş iyi bir bakım istiyor. Ama bu mesele değil, bir talimata bakar. Eğer o talimatlar verilirse yol çilesi de sona erer.

Sorun Sarıçam’ın önüne geçen ‘Sofulu Çöplüğü’ dediğimiz tesis…

Koca Adana’nın çöplüğü burada toplanıyor ve burada yakılarak elektrik enerjisine dönüştürülüyor. Dönemin Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak işte burayı bazıların göre 30 yıllığına bazılarına göre de 49 yıllığına yabancı bir şirkete devretmişti. Firma tesisini kuracak, işletecek, ürettiği enerjiyi satacak. Uzun yıllar sonra yaptığı yatırımı belediyeye devredip gidecek. 29. yıla kadar şirket yatırımlarını günceller ancak sonraki yıllarda manzara ne olur bilmiyorum…

İşte bu tesis şuanda Sarıçam’a insanların gelmesini engelleyen en büyük etken olarak karşımızda duruyor. Maalesef şuanda yapılan bu tesise tepkiler var. Ancak firma kesinlikle kurduğu tesisi bir başka alana taşımak istemiyor. Neden taşısın ki hem. Sonuçta milyonlarca liralık tesis… Kolay kurulmuyor.

Ancak o güzelim lüks konutlar şuanda çöp kokusunun içinde kalmış durumda… Belki de zamanında şehrin doğu tarafına kaymasını önlemek, Kuzey Adana’nın önünü daha da açmak için böyle bir hamle yapıldı. Ancak ne var ki geldiğimiz nokta da içler acısı bir durum söz konusu…

Eğer bugün Adana’nın güçlü bir lobisi olsaydı, çöplük tesisini işleten firmayla bir şekilde anlaşır, aksi halde şehrin çöpünün bir kısmını başka bir yere aktarma kararı alabilir. Sonuçta o yıllarda Adana merkez iki ilçeden ibaretken şimdi 4 merkez ilçeden ibaret. Yeter ki; bu çöplüğü yerden kaldırmak için sağlam bir kamuoyu oluşturulsun ve bu oluşumu da güçlü bir irade sahiplensin… Mutlaka sonuç alınacaktır.

Ama artık gerçekten Adana’nın böyle tesislerden kurtulması gerekiyor. Sarıçam’da çöplük, Seyhan’da arıtma tesisi, diğer uçunda yani Metal Sanayi Sitesi civarında pis su deresi… Artık bu tesislerden Adana’nın bir an evvel kurtulması gerekiyor. Böyle tesisleri başka bir şehir kabul etmez, böyle tesislerin etrafında Adanalılardan başkası yaşamaz. Ama artık Adanalılarında bu tür tesislerden yakasını kurtarması gerekiyor.

Bu nokta aynı zamanda yeni kurulan üniversite ile birlikte önemli bir nitelik daha kazanmış durumda… Okul nedeni ile her gün yüzlerce öğrenci, onlarca otobüs ve eğitimci buraya geliyor. Buralarda ev tutan yerleşenler de var. Yani buranın nüfusu daha da çok artacak. Ancak bu kadar pis koku içinde ne kadar daha dayanabilirler bilemiyorum.

En kısa sürede hiç kimseyi mağdur etmeden akıllı bir kararla Sofulu’nun çöplükten kurtulması gerekiyor.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor